Sector del llibre en femení

Dolors Boatella, Cora Sánchez, Roser Seguí i Joana Torres, celebrant la fi de la fira del llibre d’abril del 2023.

Miriam Triay / Ciutadella – Després de la Fira del Llibre en Català, el passat 25 de novembre, celebrada a Ciutadella, des de NUA hem volgut retre homenatge al fet que, al capdavant de les quatre llibreries existents a Ciutadella, trobam quatre dones. Na Roser Seguí a la Llibreria Pau, na Dolors Boatella a vaDllibres, na Cora Sánchez a La Torre de Papel, i na Joana Torres a l’apartat de llibres infantils de Juguettos. Són, per tant, diverses mirades femenines les que estimen i curen el sector del llibre a Ponent, tot i les diverses dificultats que aquest presenta a Menorca.

VENTALL LLIBRETER VARIAT
És gràcies a aquestes quatre llibreteres, que donen vida al sector del llibre ciutadellenc, que el públic de Ponent té a la seva disposició una oferta molt variada. Mentre que a la Llibreria Pau trobam la clàssica oferta, tot tipus de llibre, amb tot un reguitzell d’idiomes; a vaDllibres ja hi ha una selecció més acurada de recomanacions fetes per la pròpia Boatella que, a més, mantenen el català com a principal, i gairebé únic, idioma. A part que, i amb l’associació sorgida del si de la mateixa llibreria, vaDcultura, se cerca anar més enllà de les pàgines del llibre, fer cultura en molts aspectes, a través de diversos esdeveniments, com converses amb els autors.

Juguettos, sent una botiga de diferents jocs, material i, en definitiva, productes infantils, la varietat de llibres que presenta també contesta a aquest petit públic. I, finalment, La Torre de Papel, és un espai per l’art, enfocat a unes generacions, potser, més joves, però sense descartar cap tipus de públic, presenta una varietat que, com ja veim a vaDllibres, segueix el criteri de Sánchez; però, a més, també s’hi troben algunes peces d’arts, es brinda un espai als artistes que no en tenen.

SECTOR DEL LLIBRE MENORQUÍ
Quatre llibreteres que, a més, durant la polèmica que ha encerclat la Fira del Llibre en Català els passats mesos, van demostrar la unió que presenten. Sempre recolzant-se. Tant entre elles com amb la resta de llibreries de Menorca. Com afirma Boatella, “som companyes de professió, no competència. A més, presentam una oferta tan dispar que, fins i tot, ens recomanam. Si algú em demana un llibre del que no dispòs, els enviï a la llibreria que sé que sí que el tindrà”.

Un suport, el que s’ofereixen entre elles, que, realment, és clau en els temps que corren. Menorca presenta un públic lector molt consolidat, però de cada vegada es fa una competència més deslleial a les llibreries locals i se segueixen patint mancances clau dins el sector del llibre. És per açò que fires com, la Fira del Llibre en Català o la del llibre per Sant Jordi, són cabdals. Ajuden al sector local del llibre, i demostren la unió existent en ell.

“Hem de fer feina de forma conjunta, d’anar totes a una, tenim totesl es mateixes febleses i fortaleses, i, com més unides estem, més enfora arribarem”, confessa Sánchez. De fet, s’està estudiant la possibilitat de crear un gremi de totes les llibreries de Menorca, com ja passa en altres comunitats, per poder organitzar més activitats destinades al llibre, de forma conjunta. Sempre cercant la col·laboració de les administracions, evidentment, però aconseguint que sigui un acte enterament llibreter.

“Necessitam sortir per donar-nos a conèixer, de nou. Demostrar que a les llibreries conflueixen moltes coses que s’han de fer valer. Que si el sector comercial mor, morirà la dinamització de tots els pobles que formam Menorca. L’intercanvi personal entre client i llibreter”, confessa Torres.

Les llibreteres destaquen la importància de la lluita, cada vegada més gran, que han de portar a terme contra grans plataformes i empreses com Amazon. I no només elles, sinó també altres negocis locals. Multinacionals que, a més, i com bé afirma Boatella, “no inverteixen, no tributen a casa. Nosaltres sí”.

Un canvi de paradigma necessari, que passa per nosaltres mateixos, pels que demanam els llibres, pels que consumim. “Hem de seguir apostant, tots, pel comerç local i el producte de km 0, per les botigues d’aquí, de sempre”, afegeix Seguí.

Quatre dones, llavors, que lluiten pel llibre i la seva supervivència, pel tracte personal, de tu a tu, per les recomanacions, per l’aprenentatge entre llibreter i client. Una sèrie de privilegis que s’acabaran perdent si no apostem pel local, i més, en una illa on el sector del llibre en si, ja presenta les seves pròpies dificultats. “Les limitacions que presenta Menorca, per la seva vulnerabilitat, fan que el sector del llibre sigui encara més vulnerable que a la resta del món”, afirma Sánchez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.