Les Illes Balears tindran dia propi al Salón Gourmets de Madrid, que se celebrarà del 22 al 25 d’abril Agricultura, Pesca i Medi Natural presentarà a la fira un ampli programa d’activitats, tasts i mostres de cuina en directe «per exposar la gran varietat i qualitat dels productes que ofereix el sector primari de les Illes»

La riquesa gastronòmica de les Illes Balears tindrà un lloc molt destacat en la pròxima edició del Salón Gourmets, que se celebrarà del 22 al 25 d’abril a Madrid. La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha organitzat tot un ampli programa d’activitats amb el lema «Quatre illes per assaborir». S’hi presentaran diversos productes de qualitat diferenciada amb les varietats locals i les races autòctones, i els seus productes agroalimentaris, com a eix vertebrador. En paraules del conseller Joan Simonet, «un dels eixos fonamentals de la legislatura és reforçar la visibilitat i la promoció del producte agroalimentari de les Balears. Per això, és molt important ser present a fires com aquesta perquè els assistents puguin conèixer de primera mà l’enorme varietat i la qualitat dels productes que ofereix el nostre sector primari».

En aquest sentit, dimecres, dia 24 d’abril, les Illes Balears celebraran el seu dia al Salón Gourmets, al pavelló 3 del recinte firal IFEMA; serà una jornada en què es duran a terme degustacions, mostres de cuina en directe, tasts dirigits i demostracions de productes.

La cita començarà a les 10.30 h amb una presentació del conseller Simonet i, a continuació, Carme Garau Taberner, de l’Institut de Recerca Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), pronunciarà la conferència «Recuperación de las variedades locales y razas autóctonas de las Illes Balears para una experiencia gastronómica única».

Entre els productes agroalimentaris que protagonitzaran les degustacions i tasts hi ha la tomàtiga de ramellet, amb Agromallorca; el porc negre mallorquí, gràcies a Can Company; l’IGP Ametlla de Mallorca, amb una recepta del llibre Unes illes d’arrossos, editat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural; la garrova de Mallorca; la sal de Flor de Sal des Trenc; la DOP Oli de Mallorca i la DOP Oliva de Mallorca; vins de la DO Binissalem, i la DOP Formatge Mahón-Menorca.

Programa complet d’activitats del dia de les Illes Balears

10.30 h. Presentació de Joan Simonet, conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.

10.45 h. «Recuperación de las variedades locales y razas autóctonas de las Illes Balears para una experiencia gastronómica única». Carme Garau Taberner, Institut de Recerca Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP).

11.00 -11.45 h. Cuina en directe: galeta amb guisat i tomàtiga de ramellet. Isabel Vicens i Claudio Lemos, Agromallorca.

12.00 – 13.30 h. Porc negre mallorquí. Una raça autòctona en auge. Presentació del projecte evolutiu de Can Company, en què es valora el diferencial de la raça autòctona del porc negre mallorquí, la criança, el maneig, l’elaboració i els usos d’aquesta raça. A càrrec de Javier Irazusta i Xesc Reina, de Can Company.

13.45 – 14.15 h. Cuina en directe d’arròs bombeta amb salmorreta d’ametlla de Mallorca, crispetes de colflori i allioli d’all rostit. Recepta de la xef Zahira Font recollida en el llibre Unes illes d’arrossos, editat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. Serà elaborada pels alumnes del grau superior de Direcció de Cuina de l’IES Puig de Sa Font (Mallorca), acompanyats pel seu professor de cuina Mateu Nicolau Carrió.

14.30 – 15.00 h. La garrova i la gastronomia de Mallorca. Degustació de productes elaborats amb garrova mallorquina: untable de garrova, barretes i batuts proteics. Joana Verger, directora d’Es Garrover de Mallorca.

15.00 – 15.30 h. Degustació de sal i flor de sal del Parc Natural des Trenc (Mallorca). Laura Calvo, Flor de Sal des Trenc.

15.45 – 16.30 h. El sabor de l’olivar de Mallorca: tast d’olis d’oliva verge extra i oliva de taula. Lydia L. Larrey, responsable de comunicació de la DOP Oli de Mallorca i DOP Oliva Mallorquina.

16:45 – 17.45 h. Denominació d’Origen Binissalem, descobreix-la a través de l’essència dels seus vins. Tast comentat. Es presentaran dos vins monovarietals, un vi de la varietat manto negre i un vi blanc de la varietat moll (premsal blanc), varietats locals i de gran rellevància en la DO Binissalem. Marga Amat, directora tècnica de la DO Binissalem.

18.00 – 18.45 h. Tast comentat de formatges de la DOP Mahón-Menorca, a càrrec de Montse Marqués, membre del Jurat de Tast del Consell Regulador de la DOP Mahón-Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.