Els EUA diuen que Israel s’ha compromès a escoltar les seves “preocupacions” sobre una invasió de Rafah Egipte demana a la UE que “pressioni” per evitar l’operació mentre continua sobre la taula l’opció d’un alto al foc

ACN/Barcelona – Els Estats Units han assegurat aquest diumenge que Israel s’ha compromès a no iniciar l’ofensiva a Rafah sense haver escoltat abans “les perspectives i preocupacions” de Washington sobre la invasió. Així ho ha assegurat el portaveu de Seguretat de la Casa Blanca, John Kirby, en una entrevista a la televisió ABC, on també ha remarcat que els EUA volen “entendre millor que volen fer els israelians”. Kirby ha insistit que tenen esperances que es pugui materialitzar un acord amb Hamàs per a un intercanvi d’ostatges que permeti implementar un alto al foc de sis setmanes. “Sis setmanes sense lluites vol dir sense lluites a Rafah”, ha emfatitzat. Mentrestant, Egipte ha demanat a la Unió Europea que “pressioni” per evitar l’operació a Rafah.

En concret, Egipte ha demanat a l’Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, que “pressioni” perquè la comunitat internacional eviti una operació a gran escala d’Israel al sud de Gaza, segons ha informat el portaveu del ministre als mitjans egipcis.

El ministre d’Exteriors egipci, Sameh Shukri, s’ha reunit amb Borrell als marges de la reunió del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Riad, i Gaza i la situació a tota la regió del Pròxim Orient han estat els temes principals de discussió.

En una piulada, Borrell ha dit que han acordat que cal “aturar la guerra a Gaza”, garantir “un total accés humanitari” i prendre “passos seriosos per implementar la solució dels dos estats”.

En el marc del Fòrum Econòmic Mundial, el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, també ha apel·lat als Estats Units perquè evitin la invasió de Rafah, on hi ha 1,4 milions de palestins refugiats, en molts casos en plena intempèrie.

“Estats Units és l’únic país que pot impedir que Israel perpetri aquest crim”, ha dit Abbas, que ha avisat que la invasió podria ser “la major catàstrofe en la història del poble palestí”.

En el marc dels debats internacionals, Borrell ha lamentat que a Gaza es viu “una guerra d’alta intensitat, amb moltes víctimes”, i ha reiterat el “gran perill” d’obrir “la caixa de pandora” de nous conflictes.

Borrell ha destacat que cal “respectar les normes” de la comunitat internacional, i tot i que ha admès que els europeus “no són perfectes”, ha avisat que en cap cas han utilitzat el seu dret a veto al Consell de Seguretat de l’ONU per “bloquejar cap iniciativa respecte a la guerra de Gaza”.

En el mateix debat, el ministre d’Exteriors de l’Aràbia Saudita, Faisal bin Farhan Al Saud, ha assegurat que “a tothom li interessa” trobar una solució al conflicte a Gaza i ha defensat la creació dels dos estats com a “únic” camí. “Si tots estem d’acord que l’estat palestí és la solució, ho hem de decidir i fer-ho possible”, ha dit, reclamant “pressionar en aquesta direcció”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.