Sánchez anuncia que es queda com a president: “Continuaré amb més força al capdavant de la presidència” El cap de l'executiu espanyol demana una "reflexió col·lectiva" que "obri pas a joc net"

Roger Pi de Cabanyes / Miquel Vera – Madrid – El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que ha adoptat la decisió de continuar en el càrrec malgrat la “campanya de descrèdit” –ha assegurat- de què ha estat víctima juntament amb la seva dona des de fa 10 anys. Sánchez ha afirmat que si renunciés a la presidència donaria la raó als qui aposten per “degradar” la vida política, i ha assegurat que continuarà en el càrrec “amb més força”. També ha demanat a la societat una “reflexió col·lectiva” per “obrir pas al joc net”. “He decidit seguir, seguir amb més força si es pot al capdavant de la presidència d’Espanya. No és un punt i seguit sinó un punt i a part, assumeixo el compromís de treballar per la regeneració”, ha sentenciat.

Sánchez ha fet pública la seva decisió en una declaració institucional sense preguntes i sense periodistes convocada per aquest matí a La Moncloa. Ho ha fet després de traslladar-se al palau de La Zarzuela per comunicar-li al Rei la seva decisió, fruit de la “reflexió” que va iniciar dimecres passat després que un jutge de Madrid obrís diligències contra la seva dona arran d’una denúncia de Manos Limpias.

Una resposta “clara”

Després de trobar-se amb el cap de l’Estat, Sánchez ha comunicat l’anunci a la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, al ministre de la Presidència, Félix Bolaños i al secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán. Amb el seu anunci, Sánchez posa punt final a cinc dies d’absolut silenci –també respecte als seus ministres- en què no ha assistit a cap acte, tampoc al comitè federal del PSOE que es va convertir en un clam perquè no dimitís.

L’al·locució de Sánchez, que s’ha produït a l’escalinata d’entrada a La Moncloa, ha començat amb un recordatori de la carta que va publicar dimecres passat, i on denunciava l’assetjament que havien patit ell i la seva família des de feia anys. “Després d’aquests dies de reflexió tinc la resposta clara”, ha començat el president en un discurs on ha dit que no hi ha cap “honor” que “justifiqui” la destrucció de la dignitat de les persones que estima.

El paper de la dona
“La carta que vaig enviar potser va provocar desconcert, perquè no obeeix a cap càlcul polític”, ha manifestat el president abans de reconèixer que en la missiva admetia el dolor que li provocava la pressió mediàtica i judicial contra la seva dona. “Vivim en una societat on només se’ns ensenya i se’ns demana mantenir la marxa a qualsevol preu”, ha lamentat.
“Si permetem que es torni a relegar el paper de la dona a l’àmbit domèstic havent de sacrificar la seva carrera professional en benefici de la del seu marit i que la falta de raó es torni en rutina, haurem fet un dany irreparable a la nostra democràcia. Exigir resistència incondicional als líders és posar el focus a les víctimes, i no als agressors”, ha asseverat Sánchez. “Confondre llibertat d’expressió amb llibertat de difamació és una perversió democràtica de desastroses conseqüències”, ha afegit.

“Neteja i regeneració”

En el seu discurs, que ha durat menys de deu minuts, Sánchez ha agraït les mostres de suport que ha rebut els darrers dies, particularment des de les files del PSOE, que dissabte va fer un crit unànime per demanar la seva continuïtat. A parer seu, aquesta “mobilització social” ha “influït decisivament” en la seva tria. “Assumeixo el compromís de treballar sense descans amb fermesa i serenitat per la regeneració pendent de la nostra democràcia”, ha recalcat el president.
“Només hi ha una manera de revertir aquesta situació, que la majoria social, com ha fet aquests cinc dies, es mobilitzi en una aposta decidida per la dignitat i el sentit comú, posant fre a la política de la vergonya que fa massa temps que patim. Això no va d’un dirigent, va de decidir quin tipus de societat volem ser”, ha explicat Sánchez. A parer seu, cal obrir ara pas a una “neteja” i “regeneració” que acabi amb el “fang” que contamina la vida pública de “pràctiques tòxiques”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.