El garrover Per Raymonde Calbo Laffitte

Avui he recordat quan ja fa uns anys, passant per davant un garrover situat a l’entrada del poble muntanyenc de Puigpunyent, el nostre guia Gaspar Valero va explicar-nos que aquell arbre havia estat batiat amb el nom de “garrover de ses sabates”. I per què? –  Vàrem dir nosaltres? Idò és ben senzill. Perquè els pagesos que venien de les possessions dels voltants  per assistir a la missa dominical deixaven les velles espardenyes rústiques d’ús quotidià al peu d’aquest arbre i es calçaven les seves sabates bones de pell només utilitzades per aquesta ocasió. Era qüestió d’estalviar-les.

El garrofer, -garrover per nosaltres a les  Balears-  o garrofera, de nom científic  Ceratonia síliqua, és un arbre mediterrani molt interessant. Pot viure fins a 500 anys. És utilitzat des de l’Antiguitat pels seus fruits, les garroves, que serveixen  d’aliment als homes i al bestiar. La garrova també és popularment anomenada:  fava de Pitàgores, figuera d’Egipte o pa de Sant Joan-Baptiste. Conté nombroses propietats beneficioses per a la salut (menys greix que el cacau, vitamines A, D, calci magnesi, ferro) i avui la goma de garrofí, extreta de les llavors del garrover  torna a estar a l’ordre del dia després d’un temps d’abandó. És un magnífic agent espessidor i gelificant  natural emprat a la indústria alimentaria. Als països del Magrib, les garroves es fan fermentar per obtenir un aiguardent.

El garrover prové d’Àsia Menor, té unes  fulles perennes  i  dures. Durant la floració el perfum que exhala no és sempre apreciat. Pot arribar a una altura d’entre 8 i 12 metres. Cada llavor té un pes constant de 200mg. Així va néixer “el quirat” -utilitzat com a unitat de mesura per a les pedres precioses- que els romans ja empraven com a unitat de mesura. La fusta vermellosa i  molt dura del garrover  és preuada en l’ebenisteria.

El 1856, vuit mil garrovers foren exportats d’Espanya cap a Texas, Arizona, Califòrnia i Florida. L’espècie va estendre’s àmpliament a Califòrnia on és considerada una espècie invasora. Quan tallen l’arbre, en reneixen brots  i les seves llavors són disseminades pels coiots,  mamífers de la família dels cànids i originari d’Amèrica del Nord.

Però aquell arbre esponerós, estampa  imprescindible del paisatge mallorquí  ha merescut crec que injustament, pocs versos dels seus poetes que han cantat al taronger, al pi, a l’ametller, a la figuera, o a l’olivera. A mi m’agrada molt perquè tal com  un guerrer espartà, el garrover és dur i poc exigent a més de proporcionar una bona ombra ben d’agrair durant la calor intensa de l’estiu.

Només record el magnífic poema titulat “Estiuada”  de Josep Lluís Pons i Gallarza, un poeta romàntic  nascut a Catalunya  el 1823, fill de pare mallorquí i mare castellana però ben arrelat a Mallorca, que menciona a la seva primera  estrofa el garrover:

“Sota l’ombra redona
Que el garrover sobre el rostoll senyala
Vull sentir una estona
La perfidiosa veu de la cigala”. (…)

Què seria de nosaltres sense poesia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.