L’escultor Caspar Berger arriba a Menorca

Itziar Lecea / Ciutadella – L’artista holandès Caspar Berger ha arribat aquesta primavera a Menorca, de la mà de Numa, espais de Cultura. Amb una mostra de 28 obres -algunes d’elles formades per vàries peces i on també s’hi combina la narrativa visual-, Berger apropa el seu discurs personal, on s’hi mescla la visió espiritual i política, amb l’exposició Inner Voice. La mostra estarà disponible per el públic a principis d’aquest mes de maig.

Un artista internacional a Ciutadella
Amb 300 metres d’espai expositiu, més un pati de 500 metres quadrats, Numa, Espai de Cultura, el nou centre artístic de Ciutadella, acull aquest 2024 les obres de Caspar Berger. Nascut el 1965 a Amsterdam, és un artista visual amb una obra que abasta una àmplia gamma de mitjans, incloent escultura, instal·lació, fotografia i vídeo. Berger és conegut especialment pel seu treball innovador amb el tema de la identitat humana i la mortalitat, que es pot veure també a Inner Voice, l’exposició amb la qual s’inaugura el centre de Numa, Espais de Cultura.

Després de estudiar a l’Acadèmia d’Art de Rotterdam, Berger va desenvolupar un enfocament distintiu en la seva obra, explorant les qüestions de la fragilitat física i emocional de l’ésser humà. Moltes de les seves creacions examinen les relacions entre el cos, la memòria i el temps. I, de fet, és aquesta exploració el que va suposar un fort lligam amb els valors de Numa, tot encetant les mostres artístiques amb el discurs de “Inner voice” (veu interior).

La Veu interior de Berger
Demanat per la seva proòpia veu interior, Berger conta que “tots coneixem els clichès de Miquel Àngel, de que l’obra ja es troba dintre del bloc de marbre, només l’has de lliberar. Però les mans també han de ajudar a la ment. Per jo, la veu interior és entrar de nou dins un mateix, escoltar la intuició; però també, com deia Miquel Àngel, creure que el procés té una voluntat pròpia. S’ha de creure en el procés, deixar-se endur per la idea, i acabar a un lloc que potser no havies previst i que pot ser sorprenent.

Per tant, seguir la veu interior no és només l’essència de la intuició, sino també la manera de fer propi un procés que no pots controlar. I és un concepte sobre el qual he estat aprenent durant els darrers 25 anys. Al principi volia controlar-ho tot, fins que vaig entendre que la vertadera creativitat sorgeig del deixar anar.”

Skin, Skeleton, Univers, Spirit
Les obres de Berger a Numa es divideixen en quatre projectes amb una identitat pròpia que conformen aquesta visió artística de la veu interior. Berger explica que “estan basats sobre la idea d’intentitat, a la qual t’hi pots apropar des de diferents perspectives. El que faig és emprar l’autoretrat per contar una història. Tot i que l’autoretrat no és sobre jo, sino sobre l’individu.”

Així, conta que “per una banda tenim Skin (pell), que és sobre l’exterior, el que es pot veure de tu. Skeleton, és el que deixam enrere, tot despareixerà, excepte l’esquelet, que és una bona font d’informació i l’herència que deixes; Univers és sobre el que va més enllà de noltros com a éssers humans, que som capaços de pensar en una fantasía col·lectiva que sorgeix de la nostra ment, però que la supera, és la nostra identitat i tot el que representa; Spirit és la part espiritual, però també política, és la manera a la que ens apropam a la realitat.”

Un total de 28 obres, entre escultures i creacions visuals, que es podran contemplar al nou espai expositiu de Numa, però també a l’espai Sant Josep, a Can Saura i als jardins de s’Albufera a partir d’aquest mes de maig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.