El cuinar i la nova cuina com elements diferenciadors

Caldera de llomàntol i bou de mar cuinada a 2008. Foto: Bep Al·lès©

Dissabte passat Fra Roger Gastronomia i Cultura, va organitzar una trobada de persones relacionades amb el món del turisme i la gastronomia per a redactar la Declaració de Son Vell, amb l’objectiu de crear uns fonaments sòlids que indiquin el camí a seguir en les necessàries relacions i cooperacions entre els sectors turístic i de la restauració, amb els pagesos, pescadors i productors locals.

Els objectius: moure l’engranatge de la nostra economia circular, per una banda i, per altra, oferir als que ens visiten un producte únic i que a la vegada ens faci diferents a altres destinacions turístiques mitjançat una gastronomia única, que és sense cap dubte el complement ideal als valors naturals, històrics i culturals que té Menorca, amb les seves declaracions de Reserva de Biosfera, Patrimoni Immaterial de la Humanitat i Regió Europea de Gastronomia al 2022.

La nostra cuina local, la cuina d’arrels, la dels receptaris tradicionals ha de ser la base diferenciadora de Menorca com a destinació gastronòmica a nivell mundial, i aquesta cuina local, com apuntàvem a la setmana passada a EL IRIS, ha de ser elaborada amb producte de l’illa, i d’aquesta manera oferirem al que ens visita un producte de qualitat únic.

El receptari tradicional ha d’arribar a les cartes dels hotels i dels restaurants. Els plats es podran servir de la manera més nostra, com a cuina menorquina, i també com a nova cuina menorquina, que no és altra cosa que a partir d’una recepta tradicional crear un plat de cuina d’autor, però sense perdre les arrels que ens marca el receptari.

Tenim una de les cuines més riques del Mediterrani, una gastronomia única que ha de sortir dels llibres de cuina i de les cases, una cuina que ha de formar part de la nostra oferta gastronòmica, i és per açò que la simbiosis entre els sectors primari i terciari és més que necessària.

Aquesta simbiosis necessària és part principal, no la única, de la filosofia de la Declaració de Son Vell, que no ha de quedar en paper banyat, i començar a fer passes cap a la declaració de Menorca com a Regió Mundial de la Gastronomia el 2030.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.