L’escultura com a potenciadora de la llum i la natura a Hauser & Wirth Les noves exposicions de la galeria de l’illa del Rey, s’inauguren demà, 11 de maig, i presenten obres dels artistes Eduardo Chillida i Roni Horn

Retrat d’Eduardo Chillida amb Homenaje a Calder, 1979. © Zabalaga Leku, San Sebastián, VEGAP, 2024. Cortesia Successió Eduardo Chillida i Hauser & Wirth. Foto: Eduardo Chillida Archive.

Miriam Triay / Ciutadella – Des del juliol del 2021, la galeria Hauser & Wirth Menorca, té les portes obertes a tot el món. Brindant una espècia de santuari natural per als artistes que ho desitgin, i, alhora, una variada oferta per als amants de la pintura, l’escultura, i, fins i tot, de l’arquitectura.

Un projecte que ara, i després tres anys, ja es troba consolidat en el panorama i mapa illenc. I que, en cada temporada encetada ha volgut brindar l’oportunitat a un nou artista, a un nou art. En paraules de la directora, Mar Rescalvo: “Cada any és diferent. Nosaltres no seguim models ni patrons, sinó que ens adaptam a les converses que anam mantenint amb els diferents artistes i llegats, i en funció d’aquestes, cada any programam de manera completament diferent”.

Enguany, el protagonisme recau en l’escultura. Dues sèries molt diferents, i amb anys de distància, però que proclamen la naturalesa i la llum com a fonts d’inspiració. Quin millor lloc per a elles, llavors, que Menorca, i l’espai natural que suposa la galeria ubicada a l’illa del Rey? Estem parlant de l’artista novayorkina, Roni Horn; i del reconegut Eduardo Chillida, amb motiu del centenari del seu naixement, i en col·laboració amb la Successió Eduardo Chillida.

Retrat de Roni Horn © Roni Horn. Cortesia l’artista i Hauser & Wirth.
Foto: Juergen Teller.

RONI HORN: LA NATURALESA MUTABLE DE LA IDENTITAT
“A partir de demà, 11 de maig, i ubicada a la galeria sud, hi haurà l’obra de l’artista Roni Horn, guardonada amb el premi Joan Miró el 2013. És una artista polifacètica capaç d’utilitzar molts mitjans diferents. Així, a l’exposició trobarem materials tan diversos com or, coure, alumini, vidre fos… I és una escultora coneguda pel seu conceptualisme. Reconeguda a nivell internacional”. Havent exposat a galeries de tot el món, com el Guggenheim de Nova York, el Tate Modern de Londres, o el Kunsthalle Hamburg d’Alemanya; aterra a Espanya, concretament a l’illa menorquina, per brindar-nos un viatge pel seu art.

Horn dona molta importància a la conversa que té la seva obra amb la natura, “i ho veurem en aquesta exposició, amb la sèrie Untitled (“A witch is more lovely than thought in the mountain rain”). Una instal·lació de nou escultures circulars de vidre fos, macís, que d’alguna manera dialoguen amb la llum natural d’aquest espai, a través de les claraboies que hi ha”, ens explica Rescalvo.

L’obra en si, gràcies a aquest material, presenta una aparença fantàstica. Totalment allunyada de la realitat. En paraules de la mateixa artista: “El que em fascina té molt a veure amb aquesta essència de les coses que tenen una aparença però que en realitat són una cosa completament diferent”. Amb una superfície aparentment aquosa, que ens pot transportar a un bassal d’aigua, quan, en realitat, no és més que vidre fos.

A més de la col·lecció Untitled, situada al centre de l’exposició, també n’hi hauran d’altres, com: Black Asphere, una obra de coure massís; Pair Objects, objectes fets en coure i acer inoxidable; a.k.a, on presenta retrats seus al llarg del temps; Key and Cue, que recullen els primers versos de poemes d’Emily Dickinson, com a enunciats independents que s’estenen per les quatre cares de l’obra, fent impossible veure’ls o llegir-los tots alhora. Entre altres que l’espectador haurà d’esbrinar el dia que vagi a visitar la galeria sud.

Untitled 2018. Photo: Ron Amstutz

EDUARDO CHILLIDA: EL CENTENARI D’UN MESTRE
Viatjant fins a l’extrem oposat de Hauser & Wirth Menorca, a les galeries nord, a partir del mateix dia, demà, 11 de maig, trobarem l’exposició dedicada a Eduardo Chillida; Chillida a Menorca; de més d’una seixantena d’obres. “Es tracta d’un homenatge que li brindam, sumant-nos a la celebració del seu centenari. Un que ens fa molta il·lusió. Chillida, a més de ser un dels artistes espanyols més reconeguts, és un artista que tenia una gran relació amb Menorca. Passava els seus estius aquí, concretament a Alcaufar. On, fins i tot hi tenia una casa, anomenada ‘Quatre vents’. Per açò, hi veim influència de l’illa en algunes de les seves obres”, explica Rescalvo.

Moltes de les que s’exposaran a les galeries nord, van ser dissenyades i fabricades a Menorca. Com, per exemple, les seves escultures fetes d’argila, terra, xamota; o algunes de les seves ‘gravitacions’, que són obres fetes amb paper bidimensional.

Recordant, una mica, a la importància que donava Roni Horn a la conversa amb la natura de les seves obres… “Chillida també destaca pel paper que suposa la natura dins la seva obra”. A més, i si en el cas de Horn, hi ha una sèrie sencera d’obres que dialoguen amb la llum natural de Menorca; pel que fa a l’artista espanyol, la seva obra “presentava i expressava un contrast entre la llum mediterrània, blanca, transparent; i la llum basca, que ell definia com a negra”.

A més, i havent passat gran part dels seus estius a l’illa, i havent-se criat en un territori costaner, Chillida també donava molta importància a la mar. “Es passava hores contemplant-la, i sempre havia estat una gran font d’inspiració per a ell. Igual que, i com ell mateix afirmà, ho van ser les pedreres de Menorca, i els monuments prehistòrics, sobretot les taules”.

Homenaje a la mar IV, 1998. Foto: Stefan Alternburger Photography Zurich.

“HOMENAJE A LA MAR”
Com cada any, Hauser & Wirth també ha preparat un Education Lab. Enguany, aquest parteix de l’època que Chillida va passar a Menorca, i la seva interacció amb el paisatge, en particular, la mar de què parlàvem. Concretament, de l’obra Homenaje a la mar 4; convidant els visitants a crear els seus propis homenatges a la mar, a partir de plàstics reciclats que s’han recol·lectat a la costa de Menorca. En aquesta nova edició de l’Education Lab, la galeria col·labora amb altres entitats, com Chillida Leku i Menorca Preservation a través de Plastic Free, “amb qui hem fet aquesta recollida de plàstics”. A més de la participació d’usuaris de diversos geriàtrics que han creat les seves pròpies versions i homenatges.

“L’Education Lab d’enguany es presenta divers, quant a les entitats que hi participen, i té un missatge molt positiu. La capacitat de cadascú que, a través de poder mirar la mar, com feia Chillida, s’inspira per crear”.

A més, i com ja és habitual en la galeria, també s’està preparant un programa educatiu i cultural al voltant de les exposicions, amb activitats per a tots els públics. Continuant amb les col·laboracions amb entitats locals, com ja hem vist, com les de Pedra Viva i Es Claustre. “Estem treballant amb un cicle de cinema a la fresca i sessions de dibuix per a adults similars a les de l’any passat”. A més, també comptaran amb visites guiades a les exposicions, i tallers creatius per a públic familiar.

“L’espai que brinda Menorca és molt especial. Posa l’obra contemporània en relació amb aquesta arquitectura, amb aquesta natura, amb la llum, la comunitat… l’espai contribueix a fer que les obres prenguin forma, a dialogar més enllà”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.