Més a prop de la obtenció de la IGP, de la marca ‘Oli de Menorca’

Collita d’oli dels darrers anys. Foto: Arxiu Josep Maria Quintana.

Miriam Triay / Ciutadella – L’oli de marca Menorca, produït a casa nostra, aquesta pròxima tardor ja podrà fer una passa més cap a la diferenciació i la qualitat. Podent-se comercialitzar, a partir de la campanya 2024, amb la IGP (indicació geogràfica protegida), ‘Oli de Menorca’ / ‘Aceite de Menorca’. I, per tant, podent identificar la diferència tant d’origen, com de qualitat i característiques que presenta aquest producte local menorquí.

“Ja no haurem d’identificar l’oli produït a l’illa com a ‘Aceite de España’, podrem diferenciar la regió concreta d’origen del producte”, afirma Josep Maria Quintana (Alaior, 1950), president de l’Associació de Productors d’Oli de Menorca; a més de ser un reconegut escriptor, i president del Consell Científic de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME). Des del setmanari hem pogut conversar amb ell sobre les bones noves recents.

El passat dilluns, 29 d’abril, es va anunciar una passa més cap a l’obtenció de la IGP… què ens podeu explicar des de l’Associació?
Exactament. La Comissió Europea encara no ens ha comunicat que haguem obtingut la IGP com a tal. Encara que suposam que en uns mesos ja la podrem tenir. El que va passar el passat 29 d’abril és que se’ns va concedir la protecció nacional transitòria a la IGP. És un document que protegeix la IGP fins que la Comissió l’inscrigui definitivament.

I açò què implica?
Que la campanya del 2024, de la pròxima tardor, ja podrà portar el segell ‘Oli de Menorca’. Que, al final, ha sigut l’objectiu fonamental, en tot moment, dels productors d’oli menorquins. Perquè, fins ara, que no disposàvem d’una IGP, ni d’una DO (denominació d’origen) -que seria un pas més enllà-, havíem d’indicar el nostre oli com a ‘Aceite de España’. Quan sabem que presenta una sèrie de característiques que el fan diferent a l’oli que es produeix, per exemple, a Andalusia.

Per tant, a nosaltres el que ens interessava era poder disposar d’aquesta categoria, més identificativa i concreta, que fos unificadora de les característiques que fan diferent l’oli menorquí, al d’un altre lloc.

Collita d’oli dels darrers anys. Foto: Arxiu Josep Maria Quintana.

Però per arribar fins aquí heu hagut de fer un llarg procés… què recorda especialment d’aquest?
És una lluita que vam començar, des de l’Associació, fa bastants anys. Encara que els dos darrers han sigut els més significatius i durs, quant a feina: reunions amb serveis de control de qualitat, correccions en la documentació presentada… I és una lluita bastant complicada. Perquè, encara que sigui la Comissió Europea la que ha d’atorgar aquesta denominació, abans d’arribar a ella, s’han de passar una sèrie d’institucions prèvies; que serien tant les nacionals com les autonòmiques.

Realment, és la comunitat autònoma qui proposa que es concedeixi aquesta IGP. Açò implica la presentació de documentació concreta, que s’ha d’anar revisant i corregint, segons indiquin.

Al voltant de què gira aquesta documentació? Ens pot posar exemples?
El que s’ha de tenir ben present és que la IGP és un segell de qualitat atorgat per la UE, sorgit el 1992, que identifica un producte alimentari com a propi d’un lloc determinat, d’una regió o d’un país (1), amb unes característiques concretes i una qualitat determinada (2), a més de tenir una reputació, tant antiga com moderna (3). Per tant, aquest distintiu només es dona als productes alimentaris que poden demostrar aquests punts.

Des de l’Associació vam haver de cercar quins eren els elements que ens podrien definir, contestant als tres punts mencionats. Pel que fa a la reputació moderna va ser relativament senzill, perquè ja hi comença a haver crítiques que es fan des de restaurants de renom, hem obtingut premis a nivell internacional… però pel que fa a la reputació antiga, va ser més complicat. Entre altres coses, perquè Menorca no havia estat mai una potència productora d’oli, però havíem de demostrar que sempre s’havia produït oli. Una de les coses que vam trobar, i que ens van permetre demostrar-ho, va ser la crítica feta per l’arxiduc Salvador, al seu llibre sobre Balears, referent a Menorca. On explicava que l’oli d’aquí era de molta qualitat.

Després, havíem d’analitzar també les característiques de l’oli. Què era el que podia diferenciar-lo de la resta? Fonamentalment, l’oli menorquí el collim en un estat molt inicial de maduració. Presenta un escàs pigment. I es mol molt més prest després d’haver-lo recollit. A més, es fa amb procediments mecànics concrets, i amb una temperatura baixa que no pot superar els 27 graus. Açò permet una elaboració d’olis amb una acidesa molt baixa, i amb un molt baix contingut de peròxids. Per tant, l’oli que nosaltres distingim com a menorquí, haurà de ser collit molt en verd, i açò significa que tindrem collites baixes en quantitat, però altes en qualitat. I tindrà un sabor afruitat molt important. Una amargor baixa, i un índex de picant coherent. Amb una acidesa inferior al 0,5. Perquè estem fent un oli d’oliva verge extra.

I finalment, una característica que no es demanava com a tal, però que vam considerar rellevant és que l’oli d’oliva verge extra ha de ser ecològic. Que les produccions menorquines siguin ecològiques, si volen la distinció IGP. El fet que haguem introduït aquest atribut al nostre oli, implica que serà el primer producte amb IGP d’Espanya que estarà fet de forma ecològica. I des de l’Associació creiem que era una exigència important, necessària, i lligada al concepte de Menorca Reserva de la Biosfera. Molt identificativa.

Josep Maria Quintana. Foto: Dr. Quadrado.

I pels productors que encara no són ecològics la distinció no serà possible?
A veure, la característica indica que o has de ser ja ecològic, o has d’estar en procediment de conversió. Al final, no se’t considera ecològic fins passats tres anys de pràctiques en aquest sentit. El primer any en què un productor decideixi iniciar la conversió, ja podrà optar per la IGP. Encara que al seu oli no el podrà denominar com a ‘ecològic’ fins passats els tres anys; ja podrà emprar la denominació ‘Oli de Menorca’.

Ara que heu aconseguit aquesta protecció transitòria què suposarà per l’oli i pels 22 productors que hi ha a Menorca?
És una marca de qualitat. Suposarà la possibilitat d’entrar en uns mercats més amplis. Perquè la gent cerca molta qualitat, avui dia. A més suposarà una justificació dels preus que posam als nostres olis. Que són bastant elevats, perquè el tipus de producció que fem és costosa i petita. I açò també és mostra de la qualitat que suposa el nostre producte, una que ens ha d’ajudar a tenir més prestigi.

Suposam que així com la DO ha fet molt pel formatge, la IGP ajudarà molt a l’oli. A sortir a mercats encara inexplorats per nosaltres. I a poder demostrar el valor del que fem.

Suposa alguna diferència tenir la protecció transitòria enlloc de la IGP com a tal, o a efectes és el mateix?
A efectes serà el mateix. És el que ens van dir el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, i el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés. Al final, ens han concedit aquesta protecció per ajudar-nos mentre esperam la IGP definitiva. Però bé, és probable que dins aquest any estigui resolt. Ara només queda esperar. De moment, la campanya 2024 ja podrà ser íntegrament ‘Oli de Menorca’.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.