La DOP de Queso Mahón-Menorca comercialitza durant el 2023 més de 2,5 tones, la segona xifra més gran de la seva història Les Illes Balears suposen el 71% de la comercialització total

Aquest dijous, 16 de maig, la consellera d’Economia i Serveis Generals de Menorca, Maria Antònia Taltavull, i el president de la Denominació d’Origen Queso Mahón-Menorca, Joan Bosco Triay, junt amb la gerent de la DOP, Piedad López, han presentat les dades de producció i comercialització del producte de l’any 2023 i han fet un balanç de la situació actual.

En total, 98 ramaderies estan inscrites actualment en el Consell Regulador Denominació d’Origen Queso Mahón-Menorca, amb una producció de llet durant el 2023 de 38,2 milions de litres, dels quals es destinen 31,5 a la fabricació del formatge amb segell DOP. Estan inscrites 5.600 vaques i 115 ovelles.

“Des de l’administració pública continuem donant suport a aquest sector que, malgrat les dificultats que suporta el camp i el sobreesforç que han de dur a terme els nostres formatgers, es continua realçant l’excel·lència d’aquest formatge Mahón-Menorca, no només en l’àmbit local o insular, sinó també internacional”, ha exposat la consellera.

Per altra banda, les 50 formatgeries inscrites a hores d’ara (44 d’elles són artesanes) van produir un total de 3.703.132 quilos de formatge Mahón-Menorca, dels quals es van comercialitzar 2.560.489, un 1,75% més respecte al 2022 i la segona major xifra de la seva història. Això va suposar un valor d’uns 24,3 milions d’euros. Les empreses que comercialitzen el producte són actualment 41.

A Menorca es comercialitza el 22% del total, amb 556.223 quilos, i a Mallorca i a Eivissa es destina quasi la meitat dels 2,5 milions comercialitzats: 1.265.087, sent el principal atractiu i factor diferenciador del formatge Mahón-Menorca. En total, la comercialització a les Illes Balears ha augmentat un 8,7%. A Catalunya es destina el 13% amb 331.585 quilos i a la resta d’Espanya un 8%, arribant als 207.971 quilograms.

Quant a exportacions, el Queso Mahón-Menorca està present a 46 països i representa el 8% del total de la comercialització. Durant el 2023 s’han distribuït 199.623 quilos, i els Estats Units és el principal exportador, amb una gran diferència. Els Estats Units reben 124.479 quilos de la DOP menorquina, cosa que suposa un elevat 62,36% de les exportacions totals. El segueix República Dominicana amb 25.065 quilos i un 12,56% del total i Alemanya amb 10.698 i un 5,36%. En quart i cinquè lloc se situen Regne Unit (8.407 quilos) i Mèxic (6.261 quilos).

“Encara que sembli un percentatge petit, celebrem aquest 1,75% d’increment respecte del 2022 quant a comercialització. Aquest sector és molt competitiu i actualment, cada vegada més, hi ha més tipus de formatges, varietats i empreses. A més, hem tingut un descens en l’apartat d’exportacions per falta d’acords comercials internacionals i un ascens en el sector local. Per tant, intentarem recuperar enguany aquesta petita carència i tenir els majors nombres possibles”, ha conclòs Bosco Triay.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.