Orto Plus, molt més que una ortopèdia

Itziar Lecea / Ciutadella – Des del mes de febrer, el ciutadellenc i ortoprotètic Joan León, ofereix al seu local del Carrer Ferreries serveis d’ortopèdia integrals. La gran diferència amb altres establiments d’aquest tipus, comenta León, és el fet que són l’única ortopèdia que fabrica productes a mida a Ciutadella, a banda de ser centre autoritzat per IB-Salut i establiment sanitari. Aquesta setmana us donam a conèixer Orto +, on trobareu, a més d’una botiga especialitzada, tot un catàleg de serveis per millorar la salut dels que pateixen problemes a les seves extremitats i de mobilitat.

Conèixer el món de l’ortopèdia
Entrar a Orto Plus, de primeres, és endinsar-se dintre del món de l’ortopèdia i ajudes tècniques. Un món que, com comenta en Joan León, pot arribar a crear confusió. “A vegades es confon amb altres serveis, com els dentals. Però realment es tracta d’una cosa molt diferent, que inclou, en el nostre cas, ortopèdia, ortètica, pressoteràpia i mobilitat.”

A León l’avala una trajectòria personal de nou anys durant els quals s’ha format com a tècnic ortoprotètic en ortesis i pròtesis. “Vaig estudiar a Barcelona, i també allà em vaig iniciar al món laboral, a una empresa de Barcelona, així com a hospitals i a l’àrea de cremats de Vall d’Hebron. Fins aquest 2024, que he muntat el meu propi negoci a Ciutadella.”

Pel que fa a les branques mencionades, León ens conta que “el món de l’ortopèdia es divideix en dues branques: l’ortètica, que és inmobilitzar, sostenir o corregir una part del cos; i l’altra és la protètica, que és quan substituïm part d’una extremitat ja sigui de membre superior o inferior, per arribar a la mateixa funcionalitat.”

Els serveis d’ortètica
A Orto Plus es pot trobar tota una gama de productes estàndard y la fabricació a mida. Entre els productes estàndard, s’ho troben elements com a canelleres, genolleres, faixes, mitges de compressió, etc. I estan disponibles a la botiga, on us atendrà na Montse Recasens.

“Dintre de la fabricació a mida treballem els corses, especialment aquells que s’empren en casos d’escoliosis, una desviació de la columna vertebral. En el nostre cas, comptam amb un escàner en 3D, que empram per escanejar a la persona amb la finalitat de crear-ne un motlle. Aquest motlle el passam a un programa informàtic on puc fer les rectificacions necessàries en funció de les radiografies del pacient. A partir d’aquí ja es pot fabricar el corsè i fer les proves pertinents amb la persona, a qui es fa un seguiment per assegurar que la solució que hem fabricat corregeix l’esquena”, comenta León.

Tanmateix, segur que en el moment de llegir ortopèdia, arriba a la ment una persona ja major. Però a Orto Plus, comenta León, també tracten amb casos pediàtrics. “Dintre del camp de l’ortètica treballam amb infants que han tingut problemes amb el naixement, presenten algun tipus de paràlisi cerebral o tenen altres patologies que els afecten les extremitats. Així, feim fèrules posicionadores, i també de tipus dinàmica DAFO. A banda, tenim casc per deformitats del cap en fillets acabats de néixer, que necessiten una correcció del crani.”

El servei de protètica
La part de pròtesi d’Orto Plus cobreix totes aquelles ajudes que supleixen la funció d’una extremitat que no existeix per qualsevol casuística. “Quan xerram de protètica, ja sigui de peus, cames, mans o braços, hem de fer una presa de mides, que sempre realitzam damunt llitera, de la mateixa manera que fabricam motlles per fer plantilles de peu, prèvia prescripció mèdica. Pel que fa a les causes per la qual arriben pacients amputats, la podríem dividir bàsicament en dos tipus: per accident traumàtic o a causa d’una malaltia, com la diabetis. A l’hora de fabricar la pròtesis es té en compte l’edat del pacient, les condicions físiques, i l’activitat diària, entre altres factors, per poder elegir el millor components i d’aquesta manera realitzar la pròtesis mes adequada a cada pacient”, conta León.

Exisitex una pròtesi molt específica que León assegura veure bastant a la seva consulta: les pròtesis de pit. “S’empren en casos de mastectomia a causa d’un càncer de pit i són pròtesis de mama externes. Aquestes estan fetes de silicona lleugera i la seva funció es suplir la mama masectomitzada i compensar amb el pit natural. També entren en aquests tipus de tractaments els sostenidors protètics, que a més serveixen per a aquelles persones amb molt de pit. Són sostenidors que s’obren per davant i duen una bossa on es pot col·locar la pròtesi de dins, sense por a què es mogui. També existeixen els banyadors protèsics.”

El servei de pressoteràpia
A banda de la part d’ortesis i pròtesis, a Orto Plus, treballen amb tractaments de pressoteràpia, per pacients que tenen lipedema o limfedema. “Aquestes patologies afecten el sistema limfàtic, que fa que les extremitats s’inflamin i augmentin de volum. El linfedema en extremitat superior es veu especialment en dones operades de càncer de pit, a les quals se’ls ha fet una neteja de ganglis. Pot ocórrer que la inflamació aparegui fins tres o quatre anys després de la intervenció, i ho intentam corregir amb prendes linfològiques, que ajuden a contenir aquesta inflamació. Per aquests casos empram les de teixit pla, que ens ajuden a suplir la funció de la pell humana, pressionant per evitar la inflamació de l’extremitat”, conta León.

També comenta que “dintre dels tractaments amb pressoteràpia tenim els que es realitzen per patologies venoses, que afecten el sistema circulatori. En aquests casos s’empra un teixit circular, molt més lleuger, que s’utilitza en patologies com venes rompudes, varius i, fins i tot, alguns casos de trombosi.”

Ajudes a la mobilitat
La part de mobilitat és de les primeres que es veu just entrar a Orto Plus, on destaquen les cadires de rodes, caminadors, ajudes de bany, ajudes de la vida diària, llits articulats, mobilitat elèctrica i grues.

Però en el camp de la sedestació -persones que no poden caminar- León conta que “fabriquem seients, respatllers o coixins a mida per patologies neurològiques. El procés de fabricació de qualsevol dels explicats anteriorment és complexe. En primer lloc es fa l’escaneig amb un escàner 3D. Un cop està escanejat, fiquem l’arxiu a un programa de disseny on revisam la posició del pacient. Acabat aquest procés, ens enviarien l’espuma fresada amb la forma del pacient i faríem la prova. Després de fer les modificacions corresponents, en el cas de que calgui, es faria la funda i entregariem el producte a mida.”

D’aquesta manera, Orto Plus cobreix totes les necessitats de persones que afecten de mobilitat i extremitats, que tenen un gran ventall de possibilitats, estandarditzades i a mida, a la seva disposició per millorar-los el dia a dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.