Prohens presenta al catedràtic d’Economia Toni Riera com a coordinador del pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, ha constituit aquest dimecres la mesa pel pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica de les Illes Balears. A la cita han assistit més de 140 entitats, entre les quals representants dels sindicats, patronals,  dels sectors econòmics, cercles d’Economia, cambres de comerç, col·legis i col·lectius professionals, Fundació Impulsa, Universitat de les Illes Balears, diverses institucions educatives, formatives i centres de recerca. També han participat entitats de la societat civil, representants veinals, representants d’entitats ambientalistes, representants del cos consular, de les diferents administracions, dels quatre consells insulars, dels ajuntaments i de la Delegació de Govern d’Espanya, així com de les diferentes forces polítiques. Prohens ha agrait la assistència de tots els presents a la convocatòria, “el que demostra que tots compartim i som conscients de la trascendència i magnitud del repte al que ens enfrontam: del repte de la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears”, ha afirmat.

La presidenta ha estat l’encarregada d’encetar l’acte, en el qual ha assegurat que seria injust començar a abordar la necessitat aquest pacte sense reconèixer l’aportació del sector turístic a la societat, al seu dinamisme, progrés i com defineix el que són avui les Illes Balears. Un reconeixement, diu, que no és incompatible amb la realitat de que no es pot seguir creixent en volum, de que el creixement ja no s’està traduint en benestar, i que el fet de ser un territori fràgil i limitat obliga a xerrar de gestió, de sostenibilitat i a xerrar de límits. Per aquest motiu, Prohens ha afirmat que és el moment de prendre “decisions valentes”, amb una transformació del model econòmic de la mà de tota la societat. “Som conscient que aquest canvi no arribarà ni en un any ni dos, però hem de posar les bases per un canvi de rumb de les Illes Balears. No ens hem d’enganyar, serà complex i no serà fàcil, però li devem a la societat, hem de fer aquest esforç”, ha dit.

Prohens ha insistit en la feina que es farà per part del Govern, per garantit amb dades objectives la presa de decisions i sobre anàlisis rigurosos i realistes. Algunes de les mesures que es posaran en marxa serà un estudi d’opinió, una macroenquesta, sobre la congestió turística per coneixer el parer dels residents de les Illes Balears. També es monitoritzaran els fluxos de visitants a zones turístiques, es realitzaran estudis de capacitat de càrrega d’espais naturals, a més d’un estudi de mobilitat amb les dades de carreteres dels consells i la recopil.lació de dades d’oferta turística il·legal.

“Que ningú s’equivoqui, aquest pacte social i polític no va contra cap sector ni contra cap activitat, aquí no es ve a cercar culpables ni a criminalitzar a ningú”, ha afegit.

Espai de diàleg

La presidenta del Govern de les Illes Balears ha explicat que l’objectiu és obrir un espai de diàleg per definir un full de ruta entre tots els participants. Per això, es conformaran grups de treball més reduits sota la coordinació d’un comitè tècnic, que serà l’encarregat de canalitzar les reflexions, debats i propostes que es vagin posant damunt la taula i d’elaborar un document final que es traduirà en aquest pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears. “No venim amb un document tancat i subjecte només a petits canvis, sinó que el volem començar de zero”, ha assegurat.

El coordinador tècnic serà el catedràtic d’Economia Aplicada i director de la Fundació Impulsa, Toni Riera. Prohens ha destacat el seu perfil independent, com un professional de prestigi, respectat i que du anys fent feina en l’anàlisi del model econòmic i dels reptes de futur de les illes. A més, li ha agrait la seva implicació i la seva passa valenta i generosa, “crec molt sincerament que és la persona idònea per coordinar aquest pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears”.

La presidenta ha informat que a partir de les pròximes setmanes els participants seran informats de les properes passes per començar a fer feina, amb l’objectiu de tenir un document de consens els pròxims mesos.

Per finalitzar el seu discurs, la presidenta ha apel.lat a la responsabilitat de tots els presents. “Només des de la responsabilitat ho treurem endavant. Sense prejudicis, sense prismes ideològics ni la defensa d’interessos particulars. Des de la serietat, el rigor i el compromís amb la sostenibilitat i el benestar de les Illes Balears. Només vos deman responsabilitat per encetar unan transició necessària, possible i viable”, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.