La família Llonga continua la seva expansió al sector hoteler amb Can Araya Els germans Joan i Magdalena Villalonga adquiriren el desembre de 2023 l’hotel del nucli antic a l’empresari i inversor xilè Cristián Araya per 3 milions d’euros

C.M / Ciutadella – La famíla Villalonga, amb negocis en diferents sectors, com el comercial, immobiliari, constructor o hoteler de Menorca, va obrir el passat gener un nou hotel-boutique al carrer Sant Cristòfol de Ciutadella, en ple nucli antic. Es tracta de l’Hotel Can Araya, que compta amb 9 suites d’entre 25 i 30 metres quadrats, pati interior amb piscina de 16 metres, sales de reunions, spa, hammam i una decoració urbana amb tocs de sofisticació. Un estil certament bohemi-chic que atreu sobretot visitants francesos i espanyols de classe alta i elevat poder adquisitiu.

Els germans Joan i Magdalena Villalonga van adquirir l’hotel el desembre de 2023 al conegut empresari i inversor xilè Cristián Araya, després d’una dura negociació de quatre mesos i un desemborsament de 3 milions d’euros. Araya havia comprat l’establiment el 2018 al Grup Mare Terra, de l’empresari francès Laurent Morel-Ruymen, que gestiona també a Ciutadella Can Faustino, un casa senyorial del segle XVII reconvertida en el primer establiment de luxe de la cadena Relais&Chateau de Menorca, una cinc estrelles amb 21 habitacions. L’edifici havia estat adquirit a Llorenç Salort, que fou caixer senyor de les festes de Sant Joan de Ciutadella durant el bienni 2016-17.

Can Araya no és l’únic hotel d’interior de la família Villalonga al centre històric de Ciutadella. Des de la seva estrena al negoci hoteler amb l’obertura, el 2013, de s’Hotelet des Born, un 5 estrelles amb 3 àmplies habitacions i Thalis spa interior a 30 metres de la Plaça des Born, les inversions dels germans Villalonga en el sector han anat en augment, fins al punt de gestionar en l’actualitat 4 establiments i preveure’n l’obertura de dos més a partir de l’any que ve, el que suposa, tot plegat, un desemborsament  de 12 milions d’euros en deu anys.

Juan Villalonga: “Els hotels d’interior que s’han fet en els últims anys a Ciutadella han donat molta vida. Ciutadella està de moda, i som l’enveja de tot Menorca”

Amb l’obertura d’aquests 6 hotels, el grup passarà a gestionar unes 80 places hoteleres al terme de Ciutadella. Aquestes inversions representen la confirmació de l’aposta decidida d’aquesta família de capital 100% menorquí pel turisme de qualitat. “Apostam per un turisme selecte, diferent del de sol i platja, un turisme que cerca el detall”, assegura Joan Villalonga. Com a exemple, el 70% dels clients de Can Araya són francesos i anglesos, el 20% nacionals i el 10% d’altres països. El director comercial de Fincas Llonga’s explica que “aquest hivern hem tingut clients belgues, que han vingut a través de Mallorca. Per açò, és important que Menorca mantingui la connexió amb París i faci esforços per recuperar el vol amb Londres”.

Des de l’obertura de s’Hotelet des Born el 2013, els Llonga han engegat una política de expansió, amb 4 hotels d’interior i 2 més que obriran les portes el 2025

L’empresari insisteix que “tots els hotels d’interior que s’han fet en els últims anys a Ciutadella han donat molta vida al municipi. Gràcies a aquestes inversions podem dir que som una ciutat viva. Ciutadella està de moda. Som l’enveja de tot Menorca”.

Joan Villalonga considera que, per això, el problema de l’accessibilitat és fonamental. “Ens equivocam quan plantejam fer aparcaments allunyats del centre. La gent no vol aparcar als afores, vol aparcar el centre”.

La cara visible del grup Llonga’s deixa clar que “som una empresa familiar de capital menorquí, sense socis, però en cap cas som especuladors. Prenim gust de poder crear llocs de feina amb les nostres inversions. L’únic que volem fer és innovar i fer coses noves per a Ciutadella. Venim de quatre generacions de fabricants de sabates. El meu bessavi, Joan Villalonga Llorens, va començar a fer avarques el 1920. L’ofici va passar al meu avi, Joan Villalonga Llabrés, i després a mon pare, Joan Villalonga Barceló. Els fills, la meva germana Magdalena Villalonga Pons i jo, hem seguit amb els negocis, i esper que continuïn amb la cinquena generació, representada pel meu fill, Joan Villalonga Rotger”.


Imatge del nou hotel que comptarà amb unes instal·lacions de spa i wellness de 240m2 que està en construcció per l’obertura del 2025.

En espera, un hotel de ciutat de 120 habitacions prop de la Plaça dels Pins

L’ajornament, un estiu més, de la promesa del Govern de Marga Prohens d’aixecar la moratòria obligarà al projecte a dormir un temps més dins els calaixos

Per damunt de la xarxa de petits hotels amb encant que la família ha obert en la última dècada arreu del terme de Ciutadella, el gran projecte del grup empresarial dels germans Joan i Magdalena Villalonga és però, un hotel de ciutat de 120 habitacions i 270 places, a tan sols 100 metres de la Plaça des Pins, que espera a l’aixecament de la moratòria turística per poder iniciar els tràmits. Va ser, tot just, l’aprovació d’aquesta mesura pel Govern de Francina Armengol la que va impedir, de fet, en el seu dia que els dos empresaris de Ciutadella tiressin endavant amb el projecte, que preveu la construcció d’un establiment amb ascensor de  2.975 m2 edificats i un aparcament de 900 m2. Una inversió de més de 10 milions d’euros que haurà de continuar dins el calaix fins que el Govern de Marga Prohens es decideixi a complir la seva promesa d’aixecar la moratòria. Si els hotelers menorquins tenien algun tipus d’esperança que la mesura arribés de manera immediata, de moment se n’hauran de començar a oblidar per una temporada. El Govern de les Illes, a través de la portaveu adjunta del PP al Parlament, Marga Durán, ha confirmat, de fet, aquesta mateixa setmana que l’Executiu autonòmic mantindrà aquesta temporada la congelació de places hoteleres. Joan Villalonga, però, ho té clar: “Exigim que es tregui la moratòria de manera immediata. El PP està obligat a fer-ho perquè va ser una de les promeses que va fer a les eleccions”.

Joan Villalonga: “Exigim que es tregui la moratòria de manera immediata. El PP està obligat a fer-ho perquè va ser una de les promeses que va fer a les eleccions”

El futur hotel de ciutat dels Llonga tindrà una categoria de 5 estrelles, i és una de les apostes de futur més fortes del grup. El seu model són els hotels d’aquest estil que ja funcionen des de fa anys a Palma, però sembla que als germans Villalonga els tocarà encara esperar. “L’avantprojecte està redactat. Ho tenim tot enllestit per entrar-lo i començar els tràmits, però no ho podem fer mentre el Govern no aixequi la moratòria”, assegura el director comercial de Fincas Llonga’s.

Però n’hi ha més. L’empresari ciutadellenc considera fonamental que es mantengui el sostre de places turístiques fixat pel Pla Territorial del 2003. “Això creiem que és important, perquè amb prou feines s’havien esgotat el 20% d’aquestes places, i això vol dir que encara hi hagi marge de creixement”. “Nosaltres pensem que Menorca no està massificada, com es vol fer creure des d’alguns sectors. És cert que a l’agost hi ha una certa saturació, però és normal perquè tots volem fer les vacances per les mateixes dates. Pensem que tan sols hi manca una mica de control en alguns temes, com les postes de sol, i que hi manquen algunes infraestructures, però de massificació, des del nostre punt de vista, no n’hi ha”.

2 Comments on “La família Llonga continua la seva expansió al sector hoteler amb Can Araya Els germans Joan i Magdalena Villalonga adquiriren el desembre de 2023 l’hotel del nucli antic a l’empresari i inversor xilè Cristián Araya per 3 milions d’euros

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.