Planetes el dematí Per Antoni Liz Femenías

Aquesta setmana tots els planetes es troben aliniats el dematí.

Realment és un aliniament astronòmicament interesant però poc espectacular. Només hi mancarà Venus que es trobarà just darrere el Sol. Júpiter i Mercuri també es trobaran molt a prop del Sol i seran poc visibles. A més la lluna minvant anirà passant per les proximitats del planetes.

El dia més destacat podria ser dimarts, dia 4 que es mostra a la imatge inicial. S’ha de mirar cap a llevant.

Un altre dificultat és que s’ha de fer observació molt dematí a partir de les 5 del matí quan encara no hauran sortit Júpiter i Mercuri. A més a més Mercuri ja va baixant molt ràpid.

Al gràfic següent es mostra la posició del planetes a les seues òrbites. Els planetes es mouen en el sentit que indica la fletxa, però els planetes interiors es mouen més ràpid. Venus ara passarà a l’altre costat del Sol i prest es començarà a veure els vespres després de la posta durant uns quants mesos.

Tots els planetes es veuen ara el matí, excepte Venus. Fins hi tot hi serà el planeta nan Plutó. També Urà i Neptú. Cap d’aquest són visibles a simple vista.

Realment els únics astres fàcilment observables seran Mart, Saturn i la lluna. Divendres, dia 31, Saturn i la lluna minvant es troben junts. Dilluns, dia 3, Mart i la lluna es trobaran junts.

UNA ALTRA PREVISIÓ PER AL 2040
Hi ha una altra previsió pel setembre de 2040.

No serà tant nombrosa com la d’aquesta setmana però més interesant.

Inclou els cinc planetes observables a simple vista i també s’hi afegirà la lluna. A més l’horari serà millor. Després de la posta cap a ponent.

Dia 8 de setembre es veuran bastant junts Mart, Venus, Saturn, la Lluna i Júpiter.

A més en aquesta futura previsió si que els planetes es troben realment aliniats en un petit angle entre Mart i Júpiter.

Aquesta vegada la lluna serà creixent els primers dies després de la lluna nova.

AURORA BOREAL
La nit del passat 10 de maig es va poder veure una aurora boreal. Aquesta aurora en certa manera era previsible ja que dia 8 i 9 es van veure unes grans flamarades alliberades pel Sol en direcció cap a la Terra. M’han comptat que cap a l’any 1939 es va veure també una aurora boreal a Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.