Tan sols el 30% dels habitatges de Ciutadella amb 50 anys d’antiguitat contracta una ITE Dels 637 immobles que n’estaven obligats els dos últims anys només ho han fet 194

Foto: La vida de un dron.

C.M / Ciutadella – Tans sols un de cada tres habitatges de Ciutadella que tenen una antiguitat de 50 anys i que han de passar, per tant, obligatòriament la Inspecció Tècnica d’Edificis, acaba encarregant-la. Són dades de l’Ajuntament de Ciutadella que deixen a les clares que hi ha molta feina per fer encara a l’hora d’aconseguir una major conscienciació o col·laboració dels propietaris. L’estadística és contundent. Dels 637 habitatges que havien de passar la ITE els dos últims anys, només ho han fet 194, és a dir, el 30%.

Tanmateix, l’observació d’aquest tràmit hagués pogut evitar casoss com els viscuts la darrera setmana a Ciutadella, amb l’esfondrament de dos immobles -un al carrer de Santa Bàrbara i l’altre, al carrer del Pare Nin- que presentaven patologies prèvies.

L’ordenança que regula la Inspecció Tècnica d’Edificis va ser aprovada pel ple de Ciutadella el 8 de març de 2011. Es donava compliment així al Reial decret llei 8/2011, que indica que tots els ajuntaments de més de 25.000 habitants han de realitzar inspeccions en els edificis amb més de mi segle d’antiguitat.

La inspecció tècnica té com a objecte comprovar l’estat de conservació dels edificis del municipi. Els propietaris dels immobles són, segons aquesta ordenança, els responsables de sol·licitar les esmentades inspeccions, i en poden encarregar la realització al tècnic competent (arquitecte, arquitecte tècnic o aparellador) que creguin més convenient.

Tot i que el cost de les inspeccions no és excessiu -volta entre els 100 i els 150 euros-, la normativa dista molt de complir-se. Les xifres demostren que la ITE -que, de fet, passà a ser la IEE, és a dir, l’Informe d’Avaluació d’Edificis, més complert, arran de l’entrada en vigor, a partir de 2013 de la Llei 8/2013 de Rehabilitació, Regeneració i Renovació urbanes- continua essent, a dia d’avui, una assignatura pendent dels ciutadellencs.

El regidor d’Urbanisme, Joan Benejam, admet que l’esfondrament del sostre dels dos edificis de Pare Nin i Santa Bàrbara en l’espai d’una setmana ha obligat l’Ajuntament a accelerar el ritme de les gestions per tal d’invertir el signe d’aquesta situació, incloent el manteniment de converses amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes. “Hem de recordar -assenyala- que passar la ITE no només és obligatori sinó que també ens serveix per a disposar d’una fotografia de l’estat de conservació dels edificis, el que no vol dir que al cap d’uns mesos o d’un o dos anys aquests mateixos immobles no puguin presentar problemes. El més important és poder fer aquest manteniment perquè, com diuen els tècnics, un edifici, abans d’esfondrar-se, avisa. Veiem trencs, desperfectes, pallofes, i és important estar-hi darrere. És important passar la inspecció per poder estar tranquils que els nostres edificis compleixen amb tots els paràmetres de seguretat i amb totes les garanties d’habilitabilitat”.

Benejam explica que l’Ajuntament envia cada any notificacions als propietaris de tots els edificis que compleixen 50 anys d’antiguitat. Els titulars d’aquests edificis s’han de posar llavors en contacte amb un tècnic titulat competent d’acord amb el que estableix la Llei d’Ordenació de l’Edificació, com són els arquitectes, arquitectes tècnics o aparelladors. Els honoraris dels tècnics són lliures, és a dir, cada professional pot cobrar el que consideri oportú, per la qual cosa és important que abans de fer l’encàrrec del treball, es pactin els imports a abonar. Sigui com sigui, Benejam insisteix que el cost de les inspeccions és assequible a totes les butxaques.

Consciència
Què passa, però, si un propietari ha rebut una carta i no contracta una inspecció? El regidor d’Urbanisme recorda que “des de l’Ajuntament no ens dedicam a perseguir els propietaris que no ho fan ni tenim un règim sancionador. Hem d’apel·lar a la consciència de cada un i a la responsabilitat de cadascú de tenir cura que el seu habitatge no presenti cap patologia important”.

Tot i que Ciutadella te la normativa municipal al dia, les dades palesen que els incompliments dels propietaris són més aviat la norma que no l’excepció. A aquesta situació, s’afegeix el fet que el parc immobiliari de Ciutadella és un dels més antics de Menorca. El recent esfondrament de dos edificis en el lapse de set dies n’és la prova més clara. Els sostres van passar per ull en els dos casos sense que, miraculosament, s’hagin hagut de lamentar danys personals. El mal estat de les bigues, en el cas de l’habitatge del carrer Santa Bàrbara, i les filtracions d’aigua, en el cas del pis de Pare Nin, són els que han provocat, segons tots els indicis, els sinistres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.