Arriba a l’Espai Sant Josep de Ciutadella l’exposició col·lectiva itinerant “Contes i rondalles populars”. L’exposició es podrà visitar fins el 28 de juny de 2024, dins el programa cultural de la Fundació Baleària.

L’exposició “Contes i rondalles populars” organitzada per l’associació Art amb B, la Fundació Baleària i Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears, rendeix homenatge als contes i les rondalles populars, patrimoni cultural, que s´ha transmès de generació en generació i que ha estat un mitjà per a educar en valors, viure en societat i entendre el món que ens envolta 

Mitjançant la pintura, la il·lustració i l’escultura, els artistes ens duen a descobrir contes i rondalles de les Illes Balears i del País Valencià, que ens reflecteixen la varietat i diversitat de la tradició oral mediterrània.

L’exposició ens convida a endinsar-nos en un món màgic de la mà de criatures fantàstiques, donyets, monstres, bruixes, llops i cabretes; així com de personatges coneguts com la caputxeta, en Joanet de l’onso, es Fameliar, la deessa Tanit i molts més. Entrarem en els contes fantàstics que ens contaven els nostres avis i pares, com L’amor de les tres taronges, En Pere de sa favera, S’Alfabia de la fortuna, La flor romanial, entre moltes altres.

A través d’aquest recorregut visual pel nostre imaginari col·lectiu, la mostra ens convida a reflexionar sobre la importància dels valors que ens han transmès aquestes narracions i l’impacte que han tingut en la nostra educació; però també a qüestionar-les i reinterpretar-les per contribuir a avançar cap a una societat més inclusiva, respectuosa i igualitària.

Com ens explica el comissari de la mostra, Antoni Torres Martorell, l’art ens ha d’emocionar, però també ens ha de fer pensar, recordar i dialogar, i en aquesta exposició ens porta a potenciar el diàleg, la convivència, el contacta entre persones, essencial per créixer feliços.

Es un viatge a través del temps i de la imaginació, ens endinsa en els records i les emocions de l’univers de la nostra infància, amb la idea de no oblidar la tradició oral, els contes i les rondalles que ens contaven els nostres pares i avis, que ens transmetien aventures i desventures i vivències i que continuen sent ponts d’enteniment universals entre les persones i les cultures. Un viatge que ens transporta als moments de estar en família, on compartien espai, temps i activitat els pares, avis i fills, i aprenien i creixien a traves dels relats compartits de generació amb generació, i ens confronten amb l’època actual on les tecnologies omplen el temps d’adults i infant amb accions la majoria solitàries.

A la mostra podem contemplar les obres d’artistes actuals, que s’han endinsat en el seu món personal, amb una gran diversitat de tècniques plàstiques i estils artístics, on podem trobar pintura, dibuix, collage i escultura, on els seus records i les seves mirades particulars ens transporten als espectadors als seus universos i ens submergeixen en els nostres propis records, sensacions, sensibilitats i reflexions.

Aquesta mostra es perfecta per anar a veure tota la família, es una exposició dirigida a totes les edats, i en especial pensada perquè els pares, avis i educadors continuïn la tasca de transmissió oral i evitar que aquests relats es perdin.

Els artistes participants son:

Àngel Zabala . Aphon Hengcharoen . Daniel F.Calzado . Dolors Comas . Florit Nin .

Francesc Ramis. Francis Morell . Francisca Revert . Gabriela Seguí . Juan Carlos Tur .

Luis Maraver . Marga Juan . Menéndez Rojas . Miquel Ángel García . Patricia Boned .

Pep Guerrero . Toni Marí ‘Tirurit’ .  Zulema Bagur ·

Entre ells estan el artistes de Menorca, Francesc Florit Nin i  Zulema Bagur, que ens expliquen les obres que han presentat:

            Francesc Florit Nin ens parla de la seva obra:

En aquesta mostra present dues obres: L’amor de les tres taronges, de 40×40 cm, és una de les rondalles més populars de les Illes. El dibuix representa el moment que la velleta va a recollir l’oli, la farina i la mel que perdrà i que desencadenarà tota la trama de la història. Les figures són extretes del dibuix que va fer Francesc de B. Moll per a les Rondalles Mallorquines de Jordi des Racó. S’Alfabia de la fortun, de 100×100 cm, és una rondalla popular de Menorca que narra els fets meravellosos i la disputa entre benvolents i malfactors, a uns la sort, la Fortuna, els premia; als altres la sort els castiga. Les figures són extretes de dibuixos diversos de F de B. Moll que pertanyen a rondalles diferents. Aqui els he reunit en una bella trobada.

   Zulema Bagur ens conta sobre l’obra presentada:

Les dues obres que present, són dos peces treballades amb tècnica mixta de pintura acrílica, dibuix i collage de papers i textos amb fragments de la rondalla i els personatges.  Arri envant cagaràs doblers! de 90×90 cm i Tovalló posa taula! de 40×40 cm, s’inspiren en la meva rondalla preferida de Menorca que me contava la meva mare: En Pere de sa favera. Ens relata el fet fantàstic d’en Pere, un fillet pobre que viu el camp, i sembra una favera per enfilar-s’hi i pujar al cel i allà demana ajut per veure la seva avia que s’ha mort. Sant Pere per donar-li consol, li regala un ase que caga doblers, un tovalló que fa comparèixer menjars exquisits i, després que li son robats aquests presents, el sant li regala un fuet per espantar els lladres, recuperar el tresor i entregar-lo a la seva mare.

 L’exposició, que arriba ara a Menorca, va iniciar el seu recorregut a Pedreguer (Alacant), i viatjarà posteriorment a Denia, Sant Llorenç, Porreres (Mallorca), Ceuta i altres indrets del Mediterrani.

La mostra, organitzada per l’Associació Art amb B, Fundació Baleària i Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears i comissariada per Antoni Torres, viatjarà a traves de les Llotges de la Cultura de la Fundació Baleària, per a promoure l’intercanvi cultural entre les persones i els diferents territoris a través de l’art.

L’exposició es podrà visitar a l’Espai Sant Josep, Ciutadella, de l’1 al 28 de juny de 2024

Carrer de Santa Clara, 9. Ciutadella.

Horari: De dimarts a divendres de 18 a 21’30. Dissabte d’11 a 13’30 i de 18 a 21’30 h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.