La importància de la precaució en la pell El passat dijous, 23 de maig, es va celebrar el Dia Mundial contra el Melanoma

Foto: AECC Ciutadella.

Miriam Triay / Ciutadella – Com cada any, i en cada data assenyalada en la lluita contra el càncer, el passat 23 de maig, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de les Balears, va iniciar la seva campanya contra el càncer de pell. Sent el Dia Mundial contra el Melanoma, es van organitzar una sèrie d’activitats informatives arreu de les Illes Balears. Unes que no cessaran en tot l’estiu, davant la necessitat de conscienciar a la població de la importància de la precaució en la pell.

Des de Ciutadella, es va viure aquesta campanya a través de la seu de l’AECC al municipi, i de la farmàcia Castany. Ja que es tracta d’un acte organitzat juntament amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB). I es va fer en forma de tauletes, disposades a la plaça d’Artrutx, amb voluntaris d’ambdues organitzacions, que explicaven a tothom qui s’aturava el que podia provocar aquest tipus de malaltia, i com es podia prevenir. A més, podien determinar, a través d’un aparell aposta, el tipus de pell de cadascú, i, per tant, el tipus de cures determinades que es necessiten.

Una campanya clau, que també ha arribat a les escoles en forma de concurs de dibuix infantil, ‘Protecció Solar’, on els diferents alumnes poden pintar un còmic que narra les informacions més rellevants en aquest sentit, en un format més accessible. I que seguirà, agafant el camí cap a les platges, on diversos voluntaris de l’AECC, seguiran insistint als visitants d’aquestes, en la necessitat de protegir-se del sol.

Foto: Farmàcia Castany.

AMB EL SOL NO JUGUIS AMB FOC
Amb un lema impactant, ‘Amb el sol no juguis amb foc’, s’obria definitivament la temporada d’insistència. En què l’AECC, juntament amb altres entitats, com el COFIB, s’esforcen i batallen per poder conscienciar a la població del que suposa el sol per la nostra pell.

Segons explica el president de l’AECC de les Balears, Dr. José Reyes: “És un tipus de càncer altament previsible si es prenen mesures de protecció solar com evitar l’exposició en les hores de màxima intensitat, aplicar-se el fotoprotector abans d’exposar-se al sol i repetir adequadament l’aplicació, mantenir-se sempre hidratat i utilitzar altres elements com ulleres, gorra, roba… per a protegir-se adequadament en les activitats a l’aire lliure”.

Una malaltia, llavors, que és fàcil intentar evitar, agafant una sèrie de costums senzills. En paraules de la presidenta de l’AECC a Ciutadella, Rufi Lorente: “La importància d’aquestes campanyes recau en el record. Recordar a tothom quins són els hàbits que s’han d’agafar per preveure aquesta malaltia. Perquè moltes vegades no hi anam a pensar. Però, al final, és molt fàcil canviar rutines i afegir-ne d’altres, que ens puguin ajudar a prevenir”.

Foto: AECC.

LES DADES DE LA PELL
I per què és alguna cosa que realment preocupa als professionals i voluntaris d’associacions com l’AECC? Doncs a causa que, el 2023, es van diagnosticar a les Balears 138 nous casos de melanoma en la pell; en concret, 72 en homes, i 66 en dones.

Açò se suma al fet que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els casos de càncer de pell estan creixent més ràpid que qualsevol altre tipus. A Espanya s’estima que es diagnosticaren 20.392 nous càncers de pell en total l’any 2023, segons l’Observatori del Càncer de l’AECC, el que representa un poc més d’un 8% del total dels càncers diagnosticats aquell any.

D’altra banda, segons dades de l’Acadèmica Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) aquesta xifra d’incidència ha augmentat aproximadament un 40% en els últims quatre anys.

Però, i com bé s’afirma des de l’AECC, tornam al fet que “és el tumor més previsible i, quan es detecta i tracta a temps, té un bon pronòstic. Per açò, és necessari incidir en la importància d’aplicar mesures de prevenció, així com consultar amb el dermatòleg davant qualsevol alteració per detectar a temps aquells lunars o taques que puguin resultar sospitosos”.

Foto: Farmàcia Castany.

ELS CONSELLS EN PREVENCIÓ
En aquest sentit, els consells que més abunden a l’hora de fer campanyes com la del passat dijous, que necessiten incidir en la consciència social, són els següents:

  • Evitar l’exposició al sol en les hores centrals del dia (entre les 12 h i les 16 h).
  • Emprar fotoprotecció i roba adequada durant les activitats a l’aire lliure. També en dies ennuvolats.
  • Aplicar-se el fotoprotector almenys mitja hora abans de l’exposició al sol. Repetir l’aplicació cada dues hores.
  • Alguns medicaments augmenten la sensibilitat al sol. Per tant, és important consultar-ho amb una farmàcia.
  • Utilitzar ulleres de sol homologades, gorra o capell i fotoprotector labial.
  • No reutilitzar el fotoprotector d’un any per un altre, una vegada obert perd la seva eficàcia.
  • Hidratar la pell després de l’exposició al sol. Beure molta aigua per compensar la deshidratació.
  • No oblidar-se de posar-se protecció darrere les orelles, el nas i els peus.
  • Les cremes bronzejadores no protegeixen del sol.
  • En casos especials: fillets, embaràs, persones majors… augmentar les precaucions.

A més també és important tenir present que durant l’hivern l’ús de protecció al sol és també important. Encara que sembli que no cal, el sol també ens pot afectar i fer mal.

I, sobretot, tenir en compte que cada pell és un món, i que és important consultar amb un professional, ja sigui el mateix farmacèutic o un doctor dermatològic, quina és la millor protecció per a la nostra pell en concret.

Foto: AECC.

“El sol té efectes beneficiosos sobre la nostra salut [no és l’enemic] però també pot tenir efectes nocius (cremades, al·lèrgies, fotoenvelliment, càncer de pell). Amb uns consells i unes mesures de precaució, es pot gaudir dels seus efectes beneficiosos i, alhora, cuidar la nostra salut” – AECC.

La tasca de l’AECC a més de ser clau, és constant. I no només amb aquest tipus de càncer, sinó amb tots. Una empresa que no seria possible sense els donatius dels diversos socis i ciutadans. Que permeten que la majoria d’accions es puguin realitzar. A més d’ajudar a l’avanç en investigació, tan important. En aquest sentit, demà, dissabte, 8 de juny, es farà la jornada de Qüestació. Un dia en què sortiran voluntaris de l’organització amb diverses guardioles. A la plaça d’Artrutx, la plaça del Mercat, la plaça de la Catedral, el carrer Magnífics Jurats i el Diskont de la carretera Santandria. En aquests llocs se situaran perquè la gent que vulgui i pugui, els ajudi a seguir avançant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.