La presumpta filla de José María Olivar demana exhumar el seu conco Després que les anàlisis d'ADN de les restes dels pares del noble no oferissin resultats totalment conclouents

C.M / Ciutadella – El culebrot per l’herència de l’exdegà de la Junta de Caixers Senyors, José María Olivar Despujol, mort el 2018 als 99 anys d’edat, viu un nou capítol. La dona de Màlaga de 77 anys que reclama ser la filla del noble i, per tant, tenir dret a la seva part del pastís de l’herència, ha sol·licitat ara al Jutjat de Ciutadella exhumar les restes del seu suposat conco, un dels germans de l’aristòcrata. En joc, un llegat valorat en 40 milions d’euros. La petició és la conseqüència de les proves realitzades per l’Institut de Toxicologia i Ciències Forenses de Barcelona a partir de l’ADN de les restes dels pares del noble, que no han oferit resultats totalment concloents.

Tanmateix, si la dona no aconsegueix demostrar ser la filla legítima de José María de Olivar, els béns de l’advocat, promotor cultural i polític menorquí (1918-2018), que va ser batle de Ciutadella entre 1965 i 1971, aniran a parar íntegrament a mans dels seus dos nebots: Luis Olivar O’Neill i Simón Carlos Olivar Vivó. S’hi inclouen palaus com el de Davant L’Església, terres rústiques, cases, joies, obres d’art, empreses i diners en metàl·lic en diversos bancs.

Fernando Osuna, l’advocat que porta el cas de la dona i que s’ha fet conegut per guanyar més de 170 demandes de paternitat, entre les quals algunes de sonades com les de Julio Iglesias, El Cordobés o els futbolistes Samuel Eto’o i Paco Gento, assegura que la raó de la nova sol·licitud al Jutjat és que “el pare i la mare de la meva clienta estan incinerats i els concos vius s’han negat a fer-se la prova”. “Des del punt genètic, és molt millor comparar l’ADN de la presumpta filla del noble amb el d’un familiar varó que no amb el d’una dona. Per tot això, hem demanat al jutge que exhumi les restes del presumpte conco de la demandant per fer-ne la comparació genètica, ja que, d’altra manera, seria molt difícil arribar a una conclusió genètica i aconseguir una sentència favorable”. Tanmateix, Osuna explica que “hi ha molts precedents. En un poble de Sevilla es va plantejar un cas idèntic, que va portar el nostre despatx. Després d’una llarga lluita el jutge va acordar que es procedís a l’exhumació d’un presumpte conco per a comparar el seu ADN amb el del demandant de la filiació”.

José María Olivar Despujol presidí, com a Caixer Senyor, les festes de Sant Joan durant els anys 1936 i 1939. Llicenciat en Dret per la Universitat de Madrid, fou elegit regidor de l’Ajuntament de Ciutadella pel terç professional, i diputat de la Diputació Provincial de Balears. Va ser cofundador de COINGA, entitat que va presidir més de 20 anys. Va presidir també la Cambra Agrària de Menorca. Com a batle de Ciutadella, va promoure el nou escorxador municipal i la construcció del Club Nàutic, una tasca pública per la qual va ser distingit amb la Medalla d’Or de la ciutat. Ha rebut els títols de Caballero de la Real Maestranza de Caballería de Granada i Caballero del Real Cuerpo de la Nobleza de Catalunya. El 2005 va rebre el Premi Ramon Llull.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.