Emília Suárez, del Centre Municipal Universitari: “Les carreres de salut tenen notes de tall altíssimes, que fan derivar cap a altres especialitats”

Itziar Lecea / Ciutadella – Aquesta setmana, de l’11 al 13, se celebra la Prova de Batxillerat per Accés a la universitat. O la selectivitat que tots coneixem. Per aquest motiu, ens hem atracat al Centre Municipal Universitari, on n’Emília Suárez orienta i guia als estudiants que passen per aquest procés. En destaca l’elevat nombre d’alumnes que es decanten per carreres relacionades amb la salut. Precisament, les de més difícil accés degut a l’elevada nota que es reclama. Però, enguany, n’Emília ha detectat algunes novetats.

Ja sabem per quines carreres s’han decantat els estudiants que ara fan selectivitat?
Durant tot l’hivern, tant estudiants com famílies fan més previsió d’opcions, des de formació professional a graus universitaris; i del més a prop, que podria ser Palma, fins a Andalusia, País Basc o Madrid. El mes de juny, estan en el punt en què comencen a desvetllar incògnites: qui ha superat el batxillerat, ja sap amb quina mitjana conta. A més, fan previsió de com els pot anar la selectivitat i si poden reafirmar les opcions que tenen triades. Tanmateix, sempre els recoman que, fins dia 18 o 19, quan tenguin la nota final de selectivitat, que no acabin de consolidar la seva tria d’opcions i les seves prioritats per anar a estudiar.

Ja han començat a fer preinscripcions a les universitats que més els interessen?
Generalment, els qui fan selectivitat, esperen a tenir la nota a mitjan juny, tot i que les preinscripcions s’obren a principis de mes. El que he detectat enguany, diferent d’altres anys, és que aquesta promoció cerca diferents opcions, i algunes amb notes baixes. Per exemple, passa molt amb Medicina, l’alternativa de la qual sol ser Infermeria. Però no només ha passat amb Medicina, sinó amb altres tries de carrera. Crec, en aquest sentit, que no s’han volgut obsessionar amb la nota, tot i que la gran majoria intenten fer-ho el millor possible.

I per què creus que ha passat açò?
Des de la pandèmia, les notes de tall han experimentat una pujada molt significativa, de manera que de cada vegada és més complicat accedir a segons quins estudis.

Què va passar durant la pandèmia que va fer pujar les notes de tall?
L’any de la pandèmia, el 2020, el Ministeri d’Educació va donar l’opció als instituts a arrodonir notes, de manera que a alguns centres van pujar. A banda, i enguany encara es manté, es va posar a la selectivitat el que en van dir una adaptació Covid. Per facilitar i compensar les dificultats d’estudi en pandèmia, s’ha fet una adaptació de la selectivitat de manera que tenen dos models d’examen a triar. Açò suposa que els alumnes poden triar el que duen millor, i poder-se lluir més per treure més nota. Crec que enguany encara es manté pel fet de compensar l’adaptació a la LOMLOE, que també ha estat un procés difícil. Però sembla que aquest 2024 serà el darrer any amb adaptacions a les proves PBAU.

 

És sostenible aquesta pujada de notes?
L’any 2023 ja es va notar una baixada de nota a les carreres. També ha passat que, carreres amb notes moltíssim altes, com són les de salut, faci que els alumnes cerquin altres alternatives. Si una persona que anava per Medicina i no arriba al 13 i pico per entrar, però tenen un 12 llarg, entren a Infermeria amb aquesta gran nota, el que fa pujar la nota de tall d’infermeria. Ha passat també amb carreres com Farmàcia, Fisioteràpia i, darrerament, sembla probable que també pugi Psicologia, perquè comença a sonar com a una opció amb demanda de feina, factor important a l’hora de triar una carrera.

Quines són les carreres que més demanda tenen enguany?
Enguany, clarament, Psicologia. Tot i que hem de tenir en compte que no tots els alumnes passen pel Centre Municipal Universitari. Però, dels que empren el servei, hi ha molts alumnes que demanen per carreres relacionades amb salut, moltes enginyeries i, potser al mateix nivell que Psicologia, em demanen per Magisteri.

I les carreres d’Humanitats?
Les Humanitats són les grans oblidades, tot i que sempre hi ha alumnes vocacionals que s’interessen per Història, o Filologia. Però en són una minoria. Si han de triar estudis no relacionats amb l’àrea de salut, tiren més cap a les ciències socials, com Magisteri, Màrqueting, Publicitat, Administració i Direcció d’Empreses i Dret.

Sabem que l’estudiant que va triant un camí vinculat a salut o tecnologies, no li convé deixar, a partir de tercer d’ESO, Matemàtiques, Química, Física i Biologia. Encara que després no vulguin fer salut. Però, si ho deixen, ja no entren a la roda pel batxillerat. El que passa és que, si finalment decideixen fer una carrera de Ciències Socials o Humanitats, poden entrar igualment perquè les notes d’accés són més baixes. La indecisió, a edats tan primerenques, sol dur a situacions en les quals, més val fer un itinerari enfocat a salut per si de cas.

Hi ha molts d’indecisos?
Sí. De fet, la majoria d’estudiants entren a fer batxillerat amb una idea, però la van acabant de formar en funció de com els van les matèries durant aquests dos anys. A la vegada, però, també hi ha molts estudiants que són totalment vocacionals, tot i que després no tothom arribi a tenir la nota necessària per entrar a carreres com Medicina.

 

I pel que fa als territoris, cap a on parteixen?
Els estudiants de Ciutadella, per tradició, trien Catalunya o Balears. La UIB de cada vegada té més oferta engrescadora, com Medicina. Enguany és el primer any que faran Farmàcia i Ciències de l’activitat Física i l’Esport. Són carreres amb demanda, pel que posaran molt el focus cap a Palma. Barcelona i Madrid han crescut molt, com a ciutats, i molts al·lots no es veuen en ciutats grosses, pel que trien llocs com Palma, Lleida o Girona. N’hi ha que tenen molt clar que volen anar a Madrid, una destinació que també ha pujat en els darrers 10 anys. Dintre del llistat, també es contempla València, Granada i el País Basc està agafant bastant de protagonisme enguany. Un factor que es té molt en compte a l’hora de triar destinació sol ser tenir vol directe.

Amb la selectivitat al damunt, quin suport donau al CMU?
El que feim és programar una sèrie d’actuacions per donar suport a les preinscripcions universitàries. Tot es fa en línia, i sempre angoixa a les famílies i als estudiants. Així, dia 29 de maig ja vam fer una xerrada sobre el tema, enfocada també a les famílies que volen acompanyar als estudiants durant aquest procés.

Dia 19 de juny farem, a través de la plataforma Meet, una preinscripció in situ de la UIB, i com es fa a les universitats de Catalunya i Madrid. I dia 20 de juny, a l’IES MªÀngels Cardona, i dia 21 a l’IES Josep Maria Quadrado, cada grup de segon de batxillerat tindrà el suport del CMU, junt amb les orientadores del centre, per fer la preinscripció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.