Vuit càmeres vigilaran en tot moment l’eix neuràlgic de les festes de Sant Joan De cara als propers anys, l’Ajuntament ja explora altres dispositius de control, com a drons, i estudia augmentar el nombre de càmeres personals dels agents

Diego Pastrana, cap de policia.

C.M / Ciutadella – Vuit càmeres, situades estratègicament en diferents punts del nucli antic de Ciutadella, vetllaran enguany per la seguretat de Sant Joan. És una de les principals novetats del dispositiu de vigilància organitzat per l’Ajuntament de Ciutadella per tal de mantenir l’ordre durant les festes. La decisió és una conseqüència directa de l’experiència exitosa de l’any passat, amb la instal·lació d’un circuït intern de televisió de vuit càmeres, distribuïdes per tot Es Pla, que van fer possible la visió directa, amb alta resolució, de qualsevol incident ocorregut de nit a la zona de la Colàrsega durant la setmana de Sant Joan. L’inspector de la Policia Local i director del Pla de Seguretat de Sant Joan, Diego Pastrana, explica que com a resultat del balanç positiu que se’n féu es va decidir traslladar aquest mateix escenari al centre de Ciutadella i instal·lar un seguit de càmeres “al llarg de tot l’eix de la festa, des de l’Ajuntament, a la Plaça des Born, fins a Es Molí”.

En total, són vuit càmeres, més una novena, cedida per l’empresa gallega Xexol, que s’ubicarà a la façana de les cases consistorials. Les càmeres es col·locaran a la Plaça des Born (3), el carrer Major des Born (1), l’edifici de Correus (1), el carrer Mirador (1), la Plaça de la Catedral (1), la Plaça des Be (1), la Plaça Nova (1), la Plaça de ses Palmeres (1) i Santa Clara (1). L’objectiu: controlar qualsevol trifulga, accident o eventualitat derivada de la festa per poder actuar de manera ràpida i posar-hi remei. Aquesta disposició “ens permetria tenir controlat en directe tot el centre neuràlgic de la festa”, assegura Pastrana. “Tenir visió directa d’un esdeveniment que fa que es concentrin milers de persones enmig del carrer aporta molta seguretat. Si ens avisen que hi ha un conat de baralla en algun punt concret de davall ses Voltes, amb aquest sistema podem donar una resposta molt més adequada. Es tracta de tenir els mitjans adequats per a donar en cada moment la resposta més adequada”.

Vigilar la festa des de l’aire
Amb tot, el màxim responsable de la Policia Local avança que “de cara a propers anys, no crec que sigui necessari invertir en més càmeres. En l’actualitat, estem fent contactes per explorar la introducció de sistemes de control alternatius, com els drons, i augmentar el número de càmeres personals dels agents. Es tracta de drons als quals es pot programar perquè segueixin un recorregut preestablert, i que serien ideals per vigilar la festa. Són dispositius que no requereixen tanta infraestructura i que poden ser tant o més eficaços que les càmeres”.

De càmeres personals enguany n’hi haurà cinc. Des de l’Ajuntament s’assumeix que és una millora tecnològica que ha vingut per quedar-se. L’experiència positiva de l’any passat ha aconsellat d’invertir-hi. Un dels seus punts forts: la seva contrastada capacitat de disuassió. Pastrana explica que “el poder disuassori d’aquests dispositius és importantíssim en cas d’una interlocució amb una persona. Quan un individu veu que l’estàs gravant, el seu to de violència i de nerviosisme davalla de manera considerable”. Però hi ha altres avantatges, com la capacitat d’analitzar, cas per cas, la gravetat de les situacions i decidir, en temps real, els recursos que s’hi destinen. “El 2022 vam haver d’aturar els Jocs des Pla en diferents ocasions per episodis de petits atacs d’ansietat, petits atacs de pànic o petites ferides. Sol passar que la gent, quan veu sang, s’alarma. L’any passat, quan ens avisaven d’un incident, els policies es desplaçaven al punt de conflicte i, a través del visionat en directe de la mateixa càmera dels agents, el metge del servei d’urgències 061, des del CECOPAL, decidia si es tractava o no d’una urgència. Això ens va permetre no aturar la festa per res. Tot plegat, ha fet que es guanyi agilitat”.

Dotació
Quant als efectius, tota la plantilla de la Policia Local farà feina per les festes, amb 50 agents operatius enmig del carrer. Entre 15 i 20 agents augmentaran la dedicació al servei a 12 hores diàries. A més, es comptarà amb el reforç d’entre 50 i 60 policies de fora de poble i 40 de Mallorca (15 més que l’any passat). Diego Pastrana creu, tanmateix, que “en un futur no molt llunyà és molt possible que haguem d’incrementar aquest dispositiu de personal amb seguretat privada, perquè gairebé no hi ha marge per augmentar més la plantilla de policies, tant de Menorca com de fora. Hem de pensar que la revetlla de Sant Joan es celebra també a altres pobles de Mallorca, que també necessiten tenir el 100% de les seves plantilles disponibles”. Pel que fa als serveis sanitaris, el dispositiu és el mateix, i l’hospital d’etílics s’instal·larà, com l’any passat, a la Plaça des Born.

Una de les novetats de les festes d’enguany és el canvi de recorregut de la qualcada a les corregudes a sa Plaça. Tal com es va decidir a la darrera Junta Municipal de Sant Joan, a proposta de la Junta de Caixers, el recorregut de la comitiva s’allargarà fins a la Plaça de ses Palmeres, de manera que cavalls i cavallers puguin seguir pel carrer Sant Joan Bosco i donar la volta pel carrer Curniola, per evitar els taps que es formen a la Plaça Nova.

El fet que el palau del Caixer Senyor, Carlos de Salort, estigui ubicat a ca’n Salort, al mateix carrer Major des Born des d’on havia de sortir, en un primer moment, Borja Saura el bienni passat ha facilitat l’elaboració del Pla Director de Seguretat. “El Pla es va fer el 2021 amb la previsió que el Caixer Senyor sortís del palau de ca’s Comte, just davant el palau de ca’n Salort. Per tant, s’ha hagut de tenir en compte aquest fet, però no ha estat necessari baratar el dispositiu. L’únic que hem modificat són les rutes d’escapament de la casa cap al carreró des Palau. L’enginyer d’Asepeyo, Dani Franco, ha recollit aquests canvis a l’annex que hem redactat al primer toc de fabiol”.

Aforament
Per aquest acte, que marca el sus de sortida a 48 hores de festa ininterrompuda als carrers de Ciutadella, s’ha previst un aforament d’entre 1.800 i 2.000 persones i un dispositiu de seguretat d’entre 110 i 120 persones

L’aforament màxim, en el cas del Caragol des Born, serà de 27.540 persones, amb un dispositiu d’emergència d’entre 220 i 240 persones.

Als Jocs des Pla del capvespre, la capacitat d’acollida s’ha previst, per la seva banda, en 25.122 persones. Serà l’acte de la festa amb un major dispositiu d’emergència, que integraran 340 persones entra agents de policia, serveis sanitaris, Creu Roja i voluntaris de Protecció Civil.

Al passadís de l’ensortilla es col·locaran 50 controladors o informadors de Trablisa, més un grup de voluntaris dels Amics de Sant Joan, que faran augmentar la dotació a entre 60 i 70 persones.

Diego Pastrana, cap de policia.

CECOPAL
Un any més, la sala del CECOPAL, ubicada a la Prefectura de la Policia Local, servirà com a centre de coordinació de tots els cossos de seguretat i emergències del municipi. Inaugurat el 2016, arran del Pla Director de Seguretat de les festes de Sant Joan, el Centre de Coordinació Operativa Local, ha anat guanyant força amb els anys. Diego Pastrana resumeix la importància de la sala: “El CECOPAL aporta visió, serenor, tranquil·litat i permet una millor coordinació de tots els cossos d’emergències. Són els nostres ulls enmig del carrer”.

Filtres sí, braçoletes no
Els bloquejos i els filtres continuaran jugant un paper clar en el desenvolupament de la festa, després que s’hagi descartat completament l’aplicació de sistemes com les braçoletes. “Havíem rebut l’encàrrec exprés d’estudiar la possible aplicació de braçaroles a la festa. El febrer passat vam ser presents a la fira de SICUR i puc dir que les empreses que es dediquen a fer control d’esdeveniments ens van donar l’enhorabona per com fem les coses aquí. Tot és millorable, però, amb tot el respecte, no podem comparar el Firó de Sóller o la Tomatina amb les nostres festes. Crec que Sant Joan és molt més important, com a festa. Al Firó de Sóller s’ajunten a la plaça dues mil o, com a molt, quatre mil persones. No podem comparar un esdeveniment de 4.000 persones amb un esdeveniment de 25.000 ó 30.000 persones. Les festes de San Fermín, sense anar més lluny, funcionen amb filtres, com Sant Joan. I crec que nosaltres ens hem de comparar amb els millors en les estratègies de control de masses, amb la diferència que a San Fermín tenen un desplegament moltíssim més gros que el nostre”.

Quant als filtres d’enguany, al Caragol des Born es repetirà el filtre només de sortida del carrer de la Puríssima, que l’any passat va demostrar ser encertat. Es repetiran també els filtres habituals als carrers Joan Benejam, Nou de Juliol i Mirador, a més del que es col·loca al lloc dels firaires. Als Jocs des Pla, els filtres estaran a banda i banda del pont de ferro, a les escales de sa Muradeta i a la costa de s’Acetileno.

“Els filtres no es fan per fer la guitza a ningú; es fan perquè tothom pugui disfrutar de la festa. Són punts de la festa vius. La gent, entra i surt. Potser sí que en el moment que comença un caragol, as Pla o as Born, hi pot haver un problema puntual per entrar, però també és possible que passats deu minuts s’hagin buidat mil persones i aquestes mateixes mil persones puguin entrar. Si apliquéssim braçaroles, quan la gent hagués entrat, ja no podria entrar ningu més. Les braçaroles no permeten que la festa sigui un element viu. A més, obligarien a fer torns d’entrada i això és inviable amb cavalls enmig”.

Els filtres, els formaran grups mixtes de policies i vigilants jurats. Enguany, les festes comptaran amb 45 efectius de vigilància privada. Gràcies a una contractació externa, les tarimes des Pla tindran enguany vigilància permanent per les nits. Els dos vigilants que en tindran cura estaran en contacte en tot moment amb la sala del CECOPAL.

L’escenari que ningú no desitja
A l’hora de tenir en compte tots els possibles escenaris de conflicte de la festa, l’inspector de la Policia Local confessa que una de les coses que més el preocupen és l’efecte que podria tenir una hipotètica allau de persones. “Hem de ser capaços de preveure totes les possibilitats. Si es donés una circumstància així, tot i que, per sort, encara no ens hi hem hagut d’enfrontar, hauríem de tenir dissenyades les possibles vies d’escapament i els grups de resposta”.

Pastrana insisteix que “la nostra responsabilitat és pensat en qualsevol circumstància possible. Això ens duu a revisar, fins i tot, les cornises de les cases o els galfons de les finestres. Imaginem que durant el primer toc de fabiol un tros de cornisa d’una façana cau damunt un grup de persones. Aquest simple fet pot produir una reacció en cadena i causar un efecte estampida. Posaré un altre exemple. Quan es va preveure fer el primer toc al carrer Santa Clara una de les coses que més em preocupaven no era l’estretor dels carrers o que la gent no es portés bé, sinó que sorgís algun element alié a la festa que pugués provocar un moment de pànic. Recentment, hem demanat a Cobra que faci una revisió de tots els transformadors elèctrics del centre. Per què? Imaginem, per exemple, una pana elèctrica en ple caragol de Santa Clara. Aquestes coses, les hem de tenir controlades. Record que un any això va passar as Migjorn, tot i que va durar només dos minuts. Però sempre m’he quedat pensant: “Si això arriba a durar més de dos minuts, què hagués passat?. Els bars estan plens de gent, les cases també i enmig del carrer hi ha bísties de 500 quilos. Són coses que hem de tenir en compte”.

Topall
El director del Pla de Seguretat de Sant Joan es mostra convençut que les festes de Sant Joan ja han arribat al seu topall de gent, tot i que Baleària portarà unes 2.000 persones més que l’any passat gràcies a la incorporació d’un vaixell de major capacitat, que permet dur 400 passatgers més per viatge. “Sigui com sigui, hem arribat al topall de les festes. El que hem de fer és ajustar el nostre dispositiu de seguretat a aquestes xifres, perquè ja no poden arribar més avions ni més vaixells, ni hi ha més molls dels que hi ha”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.