L’ullastre

L’ullastre és una d’olivera silvestre que creix des de fa milers d’anys a les costes mediterrànies.

A Menorca els trobes fàcilment passejant pel camp. Potser fins i tot interactuïs amb ells sense adonar-te’n. Barreres, eines del camp i oli són alguns dels productes que se’n treuen.

Diverses eines antigues que s’usaven antany als “llocs” també estan fetes d’ullastre. Destaca entre totes l’arada que es feia servir per preparar la terra, i que consisteix en una estructura horitzontal que es lligava als lloms de dues mules i una peça central amb què es feia el solc per a la sembra.

La fusta de l’ullastre s’empra també per a llenya. De fet, molts menorquins que tenen una xemeneia a casa, usen una combinació de fusta de pi (que crema molt ràpid) i fusta d’ullastre, amb un poder calorífic molt més gran.

La longevitat d’aquest arbre el converteix en un dels més preats pels botànics. I s’apliquen algunes mesures de protecció als exemplars més antics o singulars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.