Milers de persones surten als carrers de Barcelona per protestar contra el “turisme massiu” a la ciutat Més de 140 entitats es manifesten sota el lema 'Prou, posem límits al turisme'

ACN/Barcelona – Milers de persones –2.800, segons la Guàrdia Urbana– han sortit al carrer aquest dissabte a la tarda per protestar contra el “turisme massiu” a Barcelona. Sota el lema ‘Prou, posem límits al turisme’, més de 140 associacions veïnals, moviments socials, ecologistes i en defensa de l’habitatge han convocat una manifestació que ha començat a caminar a les 18.30 hores des de les Drassanes. Els convocants denuncien que l’arribada “massiva” de turistes “agreuja” les desigualtats socials, els problemes d’accés a l’habitatge o la crisi mediambiental, i reclamen mesures per reduir l’activitat turística a les portes d’un estiu que es preveu de rècords a la capital catalana i al conjunt de Catalunya.

Entre els convocants hi ha Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, No a la Copa Amèrica, Zeroport i Resistim al Gòtic. En declaracions a la premsa a l’inici de la marxa, els organitzadors han explicat que la protesta “dóna resposta al malestar que hi ha a Barcelona” envers el turisme, un model propiciat per la indústria turística.
“Una indústria que té enormes impactes negatius laboralment, socialment i ambientalment. Afecta la vida de les persones de Barcelona precaritzant-les i fent que no puguem viure a la nostra ciutat”, ha denunciat Martí Cusó. Alhora, ha reclamat posar límits al turisme i reduir el seu pes en l’economia barcelonina.

L’organització també ha recelat de l’anunci de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per reduir el nombre de pisos turístics a la ciutat i li ha retret que vulgui, ha dit, obrir 5.000 noves places hoteleres a la capital catlaana “i 15.000 a l’àrea metropolitana”. “Es tracta d’afavorir el gremi hoteler, que sabem que té estreta relació amb el PSC”, ha assegurat.

Els manifestants que han sortit al carrer aquest dissabte denuncien que l’arribada “massiva” de turistes “agreuja situacions crítiques” com la crisi mediambiental, les desigualtats socials o l’accés a l’habitatge, motiu pel qual asseguren que és necessari un “canvi de model econòmic” que generi “decreixement turístic”. Ho han fet amb càntics com ‘Miris on miris només hi ha guiris’, ‘Collboni i capital, aliança criminal’, ‘Barris per viure, no per a turistes’, o ‘Els vostres velers ens apugen els lloguers’

Tensió entre manifestants i turistes

Durant el recorregut pel passeig de Colom i el passeig de Joan Borbó, els manifestants han precintat i empaperat diversos hotels i terrasses d’establiments de restauració on hi havia turistes. També han llançat petards i bombes de colors contra els establiments i, en més d’una ocasió, els manifestants s’han encarat amb els turistes i els han llançat aigua i objectes com ampolles de begudes. En un moment de la manifestació també han desplegat una pancarta des de dalt d’un edifici on es podia llegir: ‘America’s cup is not welcome’.

La protesta ha acabat a la plaça del Mar, a la Barcelona, on han llegit el manifest. Precisament, just en aquesta plaça hi ha una instal·lació d’un dels patrocinadors de la Copa Amèrica amb un compte enrere pels dies que falten perquè comenci l’esdeveniment. Els manifestants també l’han precintat, empaperat, i posteriorment l’han cobert amb una lona on es llegia: ‘Se’ns acaba el temps, se’ns acaba la paciència’.

Proposen tancar terminals de creuer, prohibir l’obertura de cap nou allotjament turístic o posar límit als macroesdeveniments

El manifest llegit al final de la marxa, precisament, reclama el decreixement turístic i llança propostes per aconseguir-lo i que plantejarà transitar des del model econòmic basat en el turisme cap a “economies més justes”. Concretament, proposa reduir la infraestructura i l’activitat aeroportuària, tancar terminals de creuers, prohibir l’obertura de cap nou allotjament per a turistes, regular el lloguer de temporada, posar límit als macroesdeveniments, deixar de fer promoció turística amb fons públics i traslladar al sector la despesa que genera a les arques públiques.

Segons han relatat durant la lectura, el 10% de les persones que hi ha cada dia a Barcelona són turistes i se’n reben uns 31 milions anuals, la qual cosa suposa conseqüències directes per als residents com l’augment de preus dels habitatges i del cost de la vida, la gentrificació, la contaminació, la precarietat i la saturació dels serveis públics. El sector turístic, han denunciat, no redistribueix els “ingents beneficis” que aconsegueixen els empresaris.

La manifestació convocada aquest dissabte vol seguir el camí de les marxes multitudinàries que s’han fet darrerament a les Canàries i les Balears. Precisament, aquest mateix dissabte també hi ha una manifestació convocada a la plaça del Vi de Girona. Els convocants han assenyalat que la convocatòria “ha anat pràcticament sola” i que hi han sumat molta gent arran del “malestar transversal i profund” dels barcelonins cap al turisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.