Felice Varini inaugura el nou espai d’Albarrán Bourdais a Menorca Amb cinc creacions de gran format que inunden de forma i color les tres plantes de l'edifici històric

« Triangle d’arcs et de cercles rouge, noir et jaune » Port Mahon, Felice Varini, 2024.

Albarrán Bourdais va inaugurar el passat 6 de juliol la seva nova galeria a Maó, Menorca. L’espai, localitzat a una casa senyorial davant del Teatre Principal, obre les seves portes amb una gran exposición dedicada a l’artista suís Felice Varini.

Celebrat com un dels pioners en l’estudi de la geometria i el color, l’artista suís Felice Varini treballa sobre l’espai i l’arquitectura a través de la percepció. Per a les seves obres, l’artista utilitza com a llenç espais arquitectònics i urbans com carrers, edificis i monuments públics tant en interiors com en exteriors, establint un diàleg permanent entre el lloc de la seva creació i la seva percepció.

La seu d’Albarrán Bourdais a Maó sorgeix com a continuació de la labor iniciada fa 20 anys per Eva Albarrán i Christian Bourdais d’apropar l’art contemporani i l’arquitectura a la societat. Dóna continuïtat a l’agència de producció d’art amb base a Paris Eva Albarrán & Co, l’ambiciós projecte de desenvolupament arquitectònic Solo Houses i la seu de la galeria a Madrid. Amb tots aquests projectes, els fundadors busquen oferir als artistes les millors possibilitats d’experimentació i d’exposició.

Celebrat internacionalment com un dels pioners en l’estudi de la geometria i el color, l’artista suís ha creat instal·lacions que dialoguen amb el visitant i els espais de la galeria.

Albarrán Bourdais (Menorca, 2024).

La voluntat de la galeria és convertir-se en un espai de referència a Menorca. Estretament vinculada a la galeria matriu de Madrid, la seu de Menorca presentarà exposicions d’alguns dels artistes espanyols i internacionals més rellevants del moment, acompanyades d’un programa cultural que donarà vida a l’espai de forma anual. Per a això, buscant crear una estreta relació amb l’illa, l’espai de Menorca estarà dirgit per Marta Coll, menorquina amb una àmplia experiència en projectes d’art i cultura tant a Menorca com internacionalment.

D’aquesta manera, la nova seu de Menorca obre després d’un projecte de restauració de tres anys i s’estableix amb l’objectiu de convertir-se en un espai de referència al panorama cultural de l’illa, oferint exposicions estivals amb artistes de renom internacional i un programa cultural en col·laboració amb entitats locals. La galeria està liderada per la directora Marta Coll, menorquina amb àmplia experiència en proejctes artístics i culturals a l’illa i internacionalment.

Sobre l’elecció de Felice Varini per a la mostra inaugural, Eva Albarrán i Christian Bourdais comenten: “Fa gairebé dues dècades que treballem amb Felice i sempre hem admirat la seva habilitat d’establir diàlegs entre els llocs i les persones. L’obra de Felice s’extén per la tres plantes de l’edifici restaurant, com a homenatge a l’espai. Intensifica la nostra consciència no només de l’espai, sinó també de la nostra presència en aquest.”

Felice Varini, 2024.

La mostra inaugura el tercer espai dedicat a la creació i l’exposició d’Eva Albarrán i Christian Bourdais a España, donant continuïtat a un projecte iniciat amb Solo Houses i la galeria Albarrán Bourdais a Madrid.

Amb un estil desenvolupat a finals dels anys 70 influenciat per les creacions in situ de Daniel Buren i els grans dibuixos murals de Sol LeWitt, les instal·lacions de Felice Varini es caracteritzen per motius geomètrics en què s’estableixen diàlegs permanents entre el ple i el buit, l’obra i l’espai, la percepció del visitant I el lloc. Sentint-se limitat pel format i la superfície plana del llenç, Varini començà a orientar el seu camp d’acció cap a l’espai arquitectònic i els paisatges urbans. Buscant un enfocament òptic i cinètic, l’obra de Varini es pot percebre desde multitut d’angles possibles, de manera que les seves obres – pintades i fotogràfiques – se situen ‘en moviment’. Influenciat per la teoria de la perspectiva fenomenològica desenvolupada pel filòsof Maurice Merleau-Ponty, no es tracta només de l’espai representat, sinó de la capacitat d’explorar l’espai com a experiència perceptiva, mitjançant la participació activa de l’espectador.

Aquí és on se desvetlla la vertadera qualitat de l’obra de Felice Varini i és precisament, per aquesta raó, per la qual els espais pictòrics tenen un impacte tan fort en l’espectador, que experimenta sobre tot una cosa: una intensificació de la seva consciència d’existir en l’espai. L’obra de Varini exigeix a l’espectador la difícil tasca d’aguantar la incertesa, sense xarxa de seguretat, sense creure en l’apariència de les línies de connexió, encara que estiguin gravades damunt pedra.

« Quadrilatère rouge aux disques » Port Mahon, Felice Varini, 2024.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.