Festival Gala Monte Toro: el prestigi de la dansa clàssica torna a Menorca El Festival tindrà lloc el 12 d’octubre al Teatre des Born, així com la masterclass preparada a la Sala Multifuncional d’Es Mercadal

Josep Marquès, gerent del Teatre des Born; Mónica Pons, vicepresidenta de la gala; Pascal Houzelot, president de la gala; Joan Palliser, batlle d’Es Mercadal; Germain Louvet, reconegut ballarí; i Laura Triay, directora de l’Escola de Música i Dansa d’Es Mercadal.

Miriam Triay / Ciutadella – El festival nascut fa dos anys, el 2022, dedicat a l’art de la dansa clàssica, torna a acompanyar-nos en la programació de tardor de l’illa. Una gala “que s’originà a Es Mercadal, i que rep el nom de Monte Toro, com a referència al punt més alt de l’illa. Els cims són els racons més propers al cel. I la idea que segueix l’art és la d’aproximar-se al cel en la recerca de les muses i la creació”, confessa Pascal Houzelot, president del festival.

UN PRIVILEGI A L’ILLA
La primera edició d’aquesta gala ja va tenir lloc al Teatre des Born. Convertint-se en un dels esdeveniments més esperats, aconseguint el soldout en els dos dies en què tingué lloc. “Va ser una oportunitat única, que va tenir una molt bona recepció. I el que més ens alegra des del teatre, en aquest sentit, és que no ha sigut flor d’un dia, sinó que és un esdeveniment que ha seguit i segueix progressant”, transmet Josep Marquès, gerent del Teatre des Born.

Una gala que nasqué amb el reconegut ballarí internacional, Germain Louvet, com a protagonista; artista de l’Òpera de París, i que ha recorregut, amb el seu ball clàssic, diversos indrets.

El seu paper, segons ens explica Houzelot, és clau per al festival, i va més enllà de la interpretació. “El festival Monte Toro neix d’una conversació entre dos amics, entre en Germain i jo. I és gràcies a ell i als seus amics, professionals de l’art, que es convertí en un gran esdeveniment. A més de ser el ballarí principal, és també el director artístic de la gala. Per tant, Louvet és un imprescindible”.

DE L’ACTUACIÓ A LA MOSTRA
Un festival que, a més, enguany també es traslladarà fins a l’altra punta de l’illa, Maó. Fent-se present en els dos extrems de Menorca. [La data i l’escenari, encara estan per confirmar].

Sense oblidar en cap cas, i com a punt neuràlgic i de sorgiment, Es Mercadal. On tindrà lloc, com ja va ser en la primera edició, la masterclass organitzada per l’Escola de Música i Dansa del municipi. Una que impartirà el mateix Louvet. I que estarà oberta, de forma gratuïta, per a totes les escoles de dansa de l’illa. A la sala multifuncional, el mateix 12 d’octubre, al matí.

“Així estem en els tres punts claus de l’illa, de fàcil accés per a tothom”, explica Houzelot.

Una masterclass que aconsegueix situar a l’escola de dansa en el punt de mira durant aquestes dates. I que, a més, “suposa un orgull per al municipi i l’illa. Que ballarins d’aquest nivell estiguin disposats a venir. N’estem molt agraïts que ofereixin la seva experiència dins el sector”, afirma Joan Palliser, batle d’Es Mercadal.

I una iniciativa què brinda oportunitats úniques, als alumnes de les diferents arts de l’illa. En paraules de Laura Triay, directora de l’Escola de Música i Dansa d’Es Mercadal: “És un privilegi que ens triïn a nosaltres per oferir aquesta experiència. Una destinada tant a alumnes de la dansa clàssica, que és el tema principal de la masterclass, com a alumnes d’altres especialitats. Al final, estem davant una oportunitat única, la de veure a un ballarí solista de l’Òpera de París -el ballet més important del món, gairebé-, impartir una classe”.

En la primera edició, l’èxit de la gala no només va recaure en les dues funcions ofertes al Teatre des Born, sinó que també es va poder percebre en l’assistència que va tenir aquesta classe magistral.

Ara, i donant resposta a la nova demanda creada el 2022, de gent que esperava ambdues experiències clàssiques, la segona edició ja és un fet. Consolidant així la gala, per a futures edicions. Com bé ens confessa Houzelot, “la gran il·lusió seria poder-la fer cada any, però s’ha d’estudiar. De moment, estem segurs que cada dos anys la gala tornarà”.

LA VISITA D’UN GRAN ARTISTA
I sempre amb la presència, com deim, de Germain Louvet. Una figura internacional, consolidada dins el panorama del ballet clàssic, que recentment ha format part de produccions com ‘Giselle’ i ‘El lago de los cisnes’. Recorrent, a través de papers protagonistes, diversos llocs, com Tokio i Nova York.

Un professional que ja ha creat un vincle estret amb l’illa. Després de “la meravellosa acollida i recepció, tant per part de l’equip al darrere de la gala, com per part del públic”, s’ha convertit en un destí habitual.

EL BINOMI DE CLÀSSIC I CONTEMPORANI
Originat en el binomi de clàssic i contemporani, amb un major pes d’aquest darrer, el programa d’enguany comptarà amb la presència de diversos ‘col·legues’ de l’artista, professionals també del món de la dansa.

El programa concretament serà:

  • Fille mal gardée; de Ferdinand Hérold, amb la coreografia de Joseph Lazzini, i els intèrprets Apolline Anquetil i Alexandre Boccara.
  • Grand Pas Classique; de Daniel-François-Esprit Auber, amb la coreografia de Victor Gsovsky, i els intèrprets Nais Duboscq i Milo Aveque.
  • Le parc; de Wolfgang Amadeus Mozart, amb la coreografia d’Angelin Preljocaj, i els intèrprets Hanna O’Neil i Germain Louvet.
  • Don Quichotte; de Leon Minkus, amb la coreografia de Rudolf Nureyev, i els intèrprets Silvia Saint Martin i Francesco Mura.
  • Amoveo; de Philip Glass, amb la coreografia de Benjamin Millepied, i els intèrprets Nais Dubosque i Andrea Sarri.
  • Árbakkinn; de Ólafur Arnalds, amb la coreografia de Simone Valastro, i els intèrprets Silvia Saint Martin i Alexandre Boccara.
  • Claire de lune; de Claude Debussy, amb la coreografia d’Alastair Marriott, i l’intèrpret Germain Louvet.
  • And Carolyn; de Thomas Newman, amb la coreografia d’Alan Lucien Øyen, i els intèrprets Apolline Anquetil i Andrea Sarri.
  • Sonatine; de Maurice Ravel, amb la coreografia de George Balanchine, i els intèrprets Hannah O’Neill i Germain Louvet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.