Sonoma parteix de la necessitat de l’ésser humà de tornar a l’orígen, al cos, quan aquest està al límit de la seva existència i crida per sobreviure, superant d’aquesta manera l’embolcall virtual de la realitat. A Sonoma es desenvolupa el microcosmos en el qual Buñuel descriu l’abisme on cau la imaginació humana, que és lliure, però l’home no ho és. Marcos Morau va fundar La Veronal l’any 2005 i des de llavors s’ha posicionat com a creador indispensable en el panorama coreogràfic internacional, rebent guardons com el Premio Nacional de Danza 2013, entre molts d’altres.
Cadascuna de les peces de la companyia pren, com a punt de partida, un país o una ciutat del món, creant una analogia entre dansa i geografia, i servint-se dels elements de cada topònim per a desenvolupar una idea o argument. Islàndia (2012), Rússia (2011), Siena (2018) o Sonoma (2021), entre altres, són peces d’aquest decàleg que ha rebut premis en certàmens coreogràfics nacionals i internacionals, com el Certamen Coreogràfic de Madrid, Masdanza, el Copenhaguen International Competition o la FiraTàrrega, així com un esment especial en la Fira Internacional de Dansa d’Osca i una representació en la Biennial of Young Artists from Europe.
Aquest espectacle està patrocinat per l’hotel Villa Le Blanc Gran Melià, membre de The Leading Hotels of the World, un refugi de pedra blanca davant del Mediterrani. Apostem per la qualitat i la bellesa en les propostes que oferim però programar-les no seria possible sense el sosteniment d’empreses privades que rebem. Gran Melià és una d’elles, un hotel que ens ofereix allotjament als artistes i suport econòmic per tirar endavant aquesta proposta, una de les més cares de la programació d’enguany.
Fitxa tècnica
Marcos Morau, idea, direcció i coreografia
Lorena Nogal, Julia Cambra, Sau-Ching Wong, Ariadna Montfort, Núria Navarra, Àngela Boix,
Laia Duran, Anna Hierro, Alba Barral, ballarines i coreografia
El Conde de Torrefiel, La Tristura i Carmina S. Belda, text
Bernat Jansà, David Pascual, espai escènic
Silvia Delagneau, vestuari
Bernat Jansà, il·luminació
David Pascual, efectes especials
Juan Cristóbal Saavedra, espai sonor
Fundada en 2005 per Marcos Morau, La Veronal és una companyia d’artistes procedents del món de la dansa, el cinema, la literatura, la música i la fotografia. Amb l’objectiu de construir espais artístics globals, La Veronal cerca constantment nous suports expressius que, al costat de referents culturals del cinema, la literatura, la música i la fotografia, apostin per un fort llenguatge narratiu.
Les seves coreografies parteixen d’una distorsió de la dansa clàssica que es creua amb elements del teatre i del cinema mut i que elimina els elements superflus per a aconseguir una dansa nua.
En l’actualitat és un dels coreògrafs espanyols més valorats en el sector a nivell internacional. Des de fa més de deu anys lidera La Veronal com a director, coreògraf i dissenyador d’escenaris, vestuari i il·luminació. Ha recorregut el món presentant els seus treballs en festivals, teatres, i diversos contextos internacionals com el ThéâtreNational de Chaillot a París, la Biennale di Venezia, el Festival d’Avignon, Tanz Im August a Berlín, Festival RomaEuropa, SIDance Festival de Seül o Sadler s Wells a Londres, entre molts altres.
A més del seu treball amb La Veronal, Marcos Morau és artista convidat en diverses companyies i teatres de tot el món on desenvolupa noves creacions, sempre a mig camí entre les arts escèniques i la dansa: El Ballet de l’Òpera de Göteborg, Ballet du Rhin, Royal Danish Ballet, Scapino Ballet, Carte blanche, Ballet de Lorraine, Companyia Nacional de Dansa o el Ballet de l’Òpera de Llucana entre ells.
Sent el Premi Nacional de Dansa (2013) més jove d’Espanya, el llenguatge de Marcos Morau és una herència del moviment abstracte i el teatre físic. Un poderós llenguatge corporal basat en l’anihilació de tota lògica orgànica, disseccionant el moviment i convertint-lo en una identitat única. Al desembre de 2023 és nomenat Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres pel Ministeri de Cultura de França.
Qüestions pràctiques
-L’espectacle és demà, divendres, 9 d’agost a les 21h a la Fortalesa La Mola
-Les entrades es poden comprar a través de la pàgina web oficial del festival:
https://pedravivamenorca.koobin.com/sonoma o presencialment al Placeta del Roser, 4
(Ciutadella de Menorca), de dilluns a divendres de 10h a 13h