Parlam amb Pere Fraga, botànic: “A Menorca vivim un dels anys més secs de les darreres dècades, han faltat les plogudes que van terra endins”

Alzines assecant-se. Foto: Pere Fraga.

Miriam Triay / Ciutadella – Com ja hem explicat altres vegades en aquest mateix setmanari, les pluges que estem experimentant en els darrers anys, a més de ser poques, també són curtes i poc caladores. És a dir, incapaces, per la falta de litres ploguts, de filtrar i anar terra endins. Ho vam veure amb Toni Anglada, quan parlàvem de la pol·linització de les abelles. I ho tornam a parlar aquesta setmana amb el botànic, Pere Fraga qui, preocupat per les circumstàncies, avisa que hi ha plantes que s’estan assecant. Una situació que, d’aquesta forma tan seriosa, no es donava des del 1983.

Quina és la situació actual d’algunes plantes a Menorca, a causa de la falta de pluges?
Enguany ha plogut poc, i amb poques plogudes grans, que permetin que l’aigua cali terra endins. Provocant que no hi hagi humitat o aigua al subsol. Davant aquesta situació, hi ha algunes plantes que es veuen perjudicades. Ja que són espècies que depenen de l’aigua, que tenen arrels fondes, com l’alzina, i que estan patint per la falta de pluges, assecant-se o tornant roges. Com ja podem observar, sobretot, a la zona de Ferreries. Açò afecta, sobretot, a les zones on la terra és impermeable, on no hi ha bosses d’aigua, i on, per tant, es depèn de l’aigua de la pluja.

Aquesta situació feia temps que no es donava…
Bé, hi ha hagut alguns casos similars el 2022, i el 2016. Encara que, amb la intensitat amb què està passant enguany, des del 1983 no s’havia donat. Quan hi va haver una gran assecada.

Enguany ha anat plovent, però han sigut plogudes petites. Aquelles pluges fortes que veiem abans, de 40-60 o més litres, que van terra endins, que arranquen els torrents, no les ha fet. La més gran que hi va haver, va ser l’agost passat, ja fa un any. Clar, i açò fa que al subsol no hi hagi aigua, o n’hi hagi molt poca.

Què passaria si aquesta situació s’allarga en el temps?
Si la sequera dura més, si no plou prest de la forma mencionada, hi pot haver plantes, com les alzines, que es morin. Com ja va passar el 1983. Si prest plogués, algunes d’aquestes que ara estan roges, podrien tornar a treure. Estarien més debilitades, evidentment, i més sensibles davant nous episodis de sequera, però podrien remuntar.

El que passa és que aquestes sequeres solien ser cícliques, cada 20-30 anys, i ara veim que són més repetides en el temps, més freqüents, a causa del canvi climàtic. Com dic, ara n’hi ha hagut tres de fortes i seguides. 2016, 2022 i 2024. Llavors ja sortim del que seria el període natural.

A açò s’hi afegeix el fet que els aqüífers a Menorca estan sobreexplotats i, per tant, l’aigua també està més endins. I les plantes ho noten. Si abans havien de baixar certs metres per aconseguir aigua, ara aquesta distància ha augmentat, i moltes plantes no hi poden arribar.

 

Parla d’alzines, n’hi hauria alguna més que destaqués i puguem identificar fàcilment?
Els abatzers també ho estan patint. Ara fa molts anys que a l’estiu eixuguen les fulles, quan abans no ho feien. En general, són les plantes d’ambients més humits, més aquàtics, les que estan patint les conseqüències que cada vegada plogui menys i que hi hagi menys aigua dins la terra perquè l’estem gastant.

Dins aquestes conseqüències, quines destacaria, potser, per la gravetat?
Si seguim així hi haurà plantes que podrien desaparèixer. O que siguin més rares de trobar que no són ara. Ja ho veim en cultius. Certes plantes que abans cultivàvem, i que ara ja no ho podem fer per les calors. Per les temperatures que estem tenint, de prop de 40 graus.

Seria un canvi en la vegetació de Menorca, per tant. L’alzinar, per exemple, es farà més estrany de veure, quedant limitat a bandes ombrívoles, com canalons o barrancs. I l’ullastrar segurament aguantarà un poc més, però ja començam a veure els patiments per la manca d’aigua en aquests també.

Com serà aquest canvi de vegetació? De moment no ho sabem. Però segurament passarem a tenir molta marina baixa. Plantes com l’alzina o l’ullastre, que són tractables, potser en lloc de ser arbres, acabaran sent arbusts. I així no desapareixeran del tot. Però sí que hauran de canviar l’aspecte, la forma. Els arbres més alts són els qui més pateixen ara, perquè han de pujar l’aigua més amunt.

De fet, ja començam a veure com espècies de climes càlids estan colonitzant Menorca. Plantes que abans no hi eren, o era molt estrany trobar-les, ara cada vegada són més abundants. Açò és símptoma, també, del canvi climàtic.

I la situació, de moment, no dona senyals de canviï, de millora?
És molt mal de saber. Són esdeveniments d’anys. I tampoc sabem què passarà d’aquí a uns anys, potser torna enrere. Però el que sí que sabem, i es veu, és que en aquests darrers anys, hi ha un procés de sequedat. Amb primaveres molt eixutes. Ara, molts anys, el maig ja ni plou. I plantes com l’alzina depenen de les pluges de maig, per poder brotar.

Tot depèn de com avanci, però tot açò és mostra que el canvi climàtic és aquí, i hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per frenar-lo.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.