Un any que ‘Ja som patrimoni mundial’: Un centre d’interpretació per al 2027

Poblat talaiòtic de Son Catlar. Foto: Menorca Talaiòtica.

Miriam Triay / Ciutadella – Fa un any, com dèiem, que Menorca Talaiòtica per fi assolí l’objectiu d’entrar en el llistat de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Concretament, dia 18 de setembre, fou el primer aniversari. Amb motiu, llavors, d’aquesta fita, des d’EL IRIS hem volgut mantenir una conversació amb en Joan Pons Torres, conseller de Cultura, i president de l’Agència Menorca Talaiòtica.

UN CENTRE D’INTERPRETACIÓ I TRES EIXOS FONAMENTALS
Segons el que ens explica el conseller de Cultura, la feina del Consell de Menorca durant aquest darrer any, s’ha centrat, sobretot, en tres pilars fonamentals: investigació, difusió i conservació. “Que són es pilars bàsics que es reconeixement de sa UNESCO implica”.

Amb aquests tres punts com a base de funcionament, el projecte principal és el Centre d’Interpretació de la Menorca Talaiòtica. Un que té previst entrar en funcionament l’any 2027.

En aquest sentit, el centre contestarà a tres aspectes clau: l’arquitectura, el paisatge i la cultura talaiòtiques. I a partir d’aquests, es dividirà en diferents blocs temàtics que li donin resposta:

  • Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial. Per entendre els criteris que la UNESCO ha utilitzat per considerar-ho així, i explicar la feina feta per l’Agència, pel Consell, i per diferents professionals, per arribar a aquesta fita.
  • Tècniques constructives / Arquitectura talaiòtica
  • Paisatge. Les particularitats del paisatge dels jaciments, i la relació que tenen entre ells, i amb el camp menorquí.
  • Aspectes de la vida talaiòtica. Com vivien aquestes comunitats prehistòriques.
  • Influències que reberen les comunitats talaiòtiques, de la resta de cultures el mediterrani.
  • Informació sobre com visitar la Menorca Talaiòtica. Perquè tothom pugui saber on trobar els jaciments que són visitables, i que han estat declarats Patrimoni Mundial.

“Encara que es centre estarà enfocat especialment en es 280 jaciments que formen es nou components, dins sa informació que donem també mirarem de xerrar de sa resta”.

MANTENIMENT I CONSERVACIÓ
En aquest sentit, el president de l’Agència, també ha volgut destacar que “segons sa UNESCO es jaciments es troben en molt bon estat de conservació. I sa idea és, des des Consell, fer el possible per mantenir o augmentar es recursos per sa conservació i manteniment des jaciments”.

Així, actualment s’estan portant a terme diverses accions, com la millora del camí d’accés a Trepucó, que era molt irregular, o, i com ja ens ha explicat Antoni Ferrer, el Director de l’Agència, la renovació de la senyalització.

Joan Pons Torres. Foto: Cime.

INVESTIGACIÓ
Pel que fa a la investigació, entesa també com a eix central, enguany s’ha arribat al màxim històric d’investigacions o excavacions que hi ha en marxa a Menorca. De les quals se n’han subvencionat un total de devuit.

Entre les intervencions arqueològiques i paleontològiques que enguany han rebut subvenció, en trobam algunes de la UIB, de la Universitat de València o dels Amics del Museu de Menorca. I són:

  • Tercera campanya del projecte d’intervenció arqueològica i de restauració de l’estructura postmedieval de Torralba d’en Salort
  • Quarta campanya del projecte de la casa nord de Torre d’en Galmés
  • Segona campanya del segon projecte arqueològic quinquennal al conjunt eclesiàstic de Sanitja
  • Primera campanya del projecte arqueològic quinquennal de sa Mitja Lluna (illa d’en Colom)
  • Segona campanya del projecte El Complex tardoantic de cap des Port: a la recerca de noves hipòtesis interpretatives
  • Segona campanya del projecte d’intervenció arqueològica i de posada en valor dels voltants del recinte de taula de sa Cudia Cremada
  • Segona campanya del projecte Pràctiques rituals i funeràries al posttalaiòtic. Excavació dels patis de les coves n. 38 i n. 45 de Calescoves
  • Cinquena campanya de la intervenció arqueològica a Son Catlar en el marc del segon projecte quinquennal modular de l’anàlisi arqueològica i documental de l’arquitectura feniciopúnica de Menorca
  • Segona campanya del projecte d’intervenció al jaciment de Sant Agustí Vell
  • Primera campanya d’excavació del projecte quinquennal de recerca al jaciment talaiòtic de Cornia Nou
  • Primera campanya d’intervenció del segon projecte quinquennal al jaciment del coll de cala Morell
  • Segona campanya del projecte quinquennal d’excavació de Torre d’en Galmés, Espacio y tiempo de ocupación diacrónica
  • Segona campanya del projecte Ideología, ritual y prácticas sociales en la cueva de Biniadrís, Alaior
  • Cinquena campanya d’intervenció arqueològica al camp de treball a la zona central del poblat talaiòtic de Torre d’en Galmés, Alaior
  • Primera campanya d’excavació subaquàtica al vaixell romà del moll de sa Trona, Ciutadella

DIFUSIÓ
I, finalment, l’eix de la difusió, com ja hem vist amb Antoni Ferrer, i reafirma Joan Pons Torres: “estem participant de manera proactiva a trobades de gestors de patrimoni mundial. Promovent sa Menorca talaiòtica, i alhora intercanviant amb es altres gestors maneres de funcionar, de tractar aquests béns culturals que tenim, i millorar”. Així, el conseller ha volgut posar d’exemple, l’adhesió a l’Alianza de Paisajes Culturales, on participen activament amb seminaris, i amb trobades. Es tracta d’una iniciativa que pretén posar en contacte diferents paisatges culturals, que il·lustren l’evolució de la societat i dels assentaments humans al llarg dels anys, sota la influència de l’entorn natural.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.