Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Representants de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors i Indicacions Geogràfiques de Begudes Espirituoses visiten Destil·leries Xoriguer

Integrants de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors i Indicacions Geogràfiques de Begudes Espirituoses (CEIGBE) van visitar ahir Destil·leries Xoriguer en el marc de la seva trobada anual celebrada en aquesta ocasió a Maó. El grup va ser rebut per Adolfo Vilafranca i Xavier Pons, director general i responsable de Logística de Destil·leries Xoriguer, respectivament, que el van acompanyar en el recorregut per les instal·lacions i van detallar les singularitats de Gin Xoriguer.

La mítica ginebra menorquina compta amb la indicació geogràfica “Gin de Maó” i constitueix l’única beguda menorquina inclosa en aquest selecte grup, on s’integren el palo i les herbes de Mallorca, i les herbes eivissenques, i altres begudes com el patxaran de Navarra, la ratafia catalana, l’orujo gallec, el chinchón, el cantueso alacantí, el ronmiel de les Canàries o el brandi de Jerez o el Penedès.

En total, 19 són les Indicacions Geogràfiques de Begudes Espirituoses existents al nostre país, el tercer en nombre de la Unió Europea, només darrere d’Alemanya i França, i en conjunt representen el 10 per cent de la producció total de begudes espirituoses ( 19 milions de litres de begudes amb IGP sobre els 187 milions produïts el 2023).

Destaca la IGP Brandy del Penedès, que representa el 35,30% del total de la producció, sent la primera Indicació Geogràfica en volum, seguit de Brandy de Jerez, amb un 32,95% del volum total i Pacharán Navarro, amb un 15 ,84%. Per part seva, amb un únic productor en la seva categoria i 336.000 litres, el Gin de Maó representa l’1,76%.

Tot i això, tal com subratllen des de CEIGBE, més enllà del nombre de litres produïts i el seu valor econòmic, estimat en 140.618.719 €, les begudes espirituoses amb IGP es vinculen a empreses que han sabut combinar la tradició i la innovació en els seus processos productius, sent capaços de frenar la despoblació rural i dinamitzar el teixit empresarial en llocs amb poques oportunitats de treball.

Així, el valor d’aquestes indústries és incalculable a l’hora de preservar la cultura i la tradició i exportar la marca Espanya més enllà de les nostres fronteres, garantint alts estàndards de qualitat en la producció de begudes espirituoses.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.