Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Beca Per Joan Pons i Pons

Avui 24 d’octubre de 2024 ha tancat un establiment que era obert molts anys abans que jo nasqués. S’anomenava Los Claveles i va encendre el forn per primera vegada l’any 1952 gràcies a l’empenta de Miquel Pons Coll i de la seva dona Genoveva Allès Goñalons. El marit era del ranxo de mon pare i havia anat a lluitar a Rússia amb la División Azul; tenia una aura de guerrer antic que havia retornat a l’illa natal després de passar un munt de peripècies. L’esposa era una dona viva que servia rere el taulell i feia d’enllaç amb aquest món del foc i de la nit que és un forn. El primer estava situat al carrer de Sant Joan. Disposava d’un pou, d’una pastera boval i d’unes bigues en mal estat. Van fer construir un edifici a l’Avinguda Verge del Toro a tocar de l’OAR. El món bullia i la gent valenta se’n sortia a pesar de viure en una dictadura. No només s’alçaven cases i negocis damunt la terra vermella sinó també famílies. El matrimoni va tenir vuit fills i la relació va ser generacional. En Germán és de la meva edat, en Miquel va jugar a futbol amb jo i na Genoveva era del ranxo de la meva germana Xisca. Amb la resta de germans -Eulàlia, José, Xisco, Clara i Gemma- compartíem aquell carrer que rep el títol pretensiós d’avinguda i des del qual es veu la muntanya del Toro. Asseguts al portal de ca nostra podíem contemplar la processó de dones que duien les palanganes de carn o de peix a coure al forn. A més d’elaborar un deliciós pa, i formatjades i coques de brossat i de tomàtic i de salsa i de pinxa o de sucre o de sal o rubiols plens d’espinacs també despatxava llaminadures. Tot un món de sabors es concentrava en aquell establiment ple de vida -la família residia a la rebotiga. Quan feia el servei militar as Mercadal els soldats de Ferreries ens reuníem al forn a partir de les cinc de la matinada, compràvem un coc que ens preparaven al nostre gust i omplíem cotxada fins al quarter; el mateix feien els obrers. He vist un vídeo penjat a les xarxes i m’ha entusiasmat una anècdota que reflecteix aquest temps, el poble i Los Claveles -el nom surt dels gustos musicals del patriarca que tenia en gran estima el gènere de la sarsuela-. A la dècada dels seixanta del segle passat hi havia molts de forasters fent feina a la carretera de Cala Galdana. No es creien que hi hagués tants d’al·lots a Ferreries. A Los Claveles els hi van dir que si en volien veure un falcat anunciessin que regalaven polos. En un tres i no res van sortir al·lots de davall les pedres i els treballadors van quedar convençuts; era el temps del baby boom. Em sembla que era en José qui repartia el pa amb una moto amb sidecar. Los Claveles es va convertir en una institució gastronòmica a Menorca, va obrir nous establiments a la resta de l’illa i va comprar La Tropical encara que no va ser aliè a la crisi econòmica de l’any 2008. Al vídeo esmentat parlen del pa beca. Es veu que era un pa amb un tall a la part d’enmig que s’estofava com si fos una gorra. Idò, com a client que vaig ser i he estat em trec la beca davant tots aquests anys d’amor a l’ofici, esforç i qualitat; una odissea colossal d’àmbit insular que avui acaba encara que comença una nova etapa individual també il·lusionant. Gràcies, família.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.