Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

L’Aliança Plastic Free Menorca analitza més de 7.800 deixalles plàstics presents al litoral de Menorca per comprendre i sensibilitzar sobre la contaminació per plàstics a l’illa

L’Aliança Plastic Free Menorca, impulsada per Menorca Preservation amb el suport d’altres entitats ambientals, ha analitzat un total de 7.804 deixalles plàstiques presents al litoral de l’illa, culminant amb èxit el seu projecte de “Caracterització i sensibilització de la contaminació per plàstics a les platges de Menorca”. Aquesta iniciativa, que ha comptat amb el suport de la Conselleria dAgricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de les Illes Balears, va sorgir amb lobjectiu de conscienciar, visualitzar i analitzar la contaminació per plàstics present al litoral de lilla, a través de lorganització de recollides de residus amb centres educatius, entitats socials i població local.

Un projecte amb impacte ambiental i social

La iniciativa s’ha desenvolupat entre l’agost i el desembre de l’any passat, aconseguint involucrar 169 participants a través de 9 sortides de camp. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració d’escoles, associacions i la ciutadania en general, promovent una cultura de consciència ambiental i acció directa en la lluita contra la contaminació plàstica. Les activitats van incloure la recollida, classificació i anàlisi de residus a diferents platges, permetent la recopilació de dades valuoses sobre la procedència i tipologia de les deixalles trobades.

A més, també es van incloure sessions educatives per a escolars amb materials gràfics sobre l’impacte dels residus a la fauna marina.

En total, s’han recollit i analitzat 166,8 kg de residus plàstics (7.804 unitats), superant l’objectiu inicial de 150 kg. Pel que fa als residus analitzats, destaca la presència de taps i tapes de plàstic (2.248 unitats), plàstics laminats (1.999 unitats), fragments de poliestirè menors de 50 cm (770 unitats), xarxes i residus de pesca (719 unitats) i palets de piruletes i bastonets de cotó (46).

Adquisició d’equips i materials

Gràcies al suport rebut, el projecte ha pogut adquirir equipaments específics per millorar l’eficiència en la recol·lecció i l’anàlisi de residus, incloent-hi: 20 pinces telescòpiques per facilitar la recollida de residus sense contacte directe; 1 carret de transport per mobilitzar el material de treball; 60 armilles identificatives per a l’equip de voluntaris; 2 aspiradors per a la recol·lecció de microplàstics; 2 tamisadores telescòpiques per analitzar la composició dels residus més petits; guants especials per a nens per fomentar la participació en un entorn segur; cistelles reutilitzables per a la recol·lecció eficient de residus; 2 balances per al mesurament precís del pes dels residus recollit i caixes d’emmagatzematge per a l’organització i la separació de residus recol·lectats.

Aquests equips han permès optimitzar les sortides de camp, fent el procés de recol·lecció i anàlisi més efectiu i accessible per als tècnics i els participants.

Resultats i propers passos

Les dades obtingudes han estat incorporades a la base de dades de l’Aliança Plastic Free Menorca i s’utilitzaran per continuar amb estudis sobre presència de plàstics a Menorca amb l’objectiu de dissenyar estratègies que contribueixin a reduir-les. Alhora, també han estat compartits en col·laboració amb projectes europeus com MedPellets de Good Karma Projects i Biomèdia de Surfriders, enfortint el coneixement global sobre la contaminació plàstica a la Mediterrània.

Durant aquest any, l’Aliança Plastic Free Menorca vol continuar augmentant el coneixement sobre aquesta problemàtica, i ha creat un Canal de difusió de WhatsApp (https://whatsapp.com/channel/0029VazaGRZGehEOFRhEIi0z) per animar la ciutadania a involucrar-se i participar en aquestes recollides.

Per això, té previst: l’organització de 25 sortides de camp amb centres educatius, entitats socials, població i empreses; la creació d’un mapa en línia amb les dades recopilades: i, el disseny i la implantació d’un “Observatori del Plàstic” dotat d’un conjunt d’indicadors i valors que ens permetin millorar el coneixement sobre la gestió, els impactes i la normativa vigent

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.