Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El Pacte per la Sostenibilitat conclou la fase de diagnòstic amb l’Agenda de Transició El document, de més de 350 pàgines, defineix 59 objectius estratègics i 65 objectius de desenvolupament

El Pacte per la Sostenibilitat ha conclòs la fase de diagnòstic amb el document Bases de l’Agenda de Transició. Un text de més de 350 pàgines que defineix 59 objectius estratègics i 65 objectius de desenvolupament, ja amb un nivell elevat de concreció i amb unes línies fixes de feina.

La cita ha tengut lloc a l’Escola d’Hosteleria de les Illes Balears, on hi han assistit les més de 100 entitats que han participat durant aquests mesos, entre les quals hi ha representants de sindicats, de patronals, de sectors econòmics, de cercles d’economia, de cambres de comerç, de col·legis i col·lectius professionals, de la Fundació Impulsa, de la Universitat de les Illes Balears. També hi han participat entitats de la societat civil, dels quatre consells insulars I dels ajuntaments.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha presentat el document de Bases de l’Agenda de Transició. “Tots reconeixereu en aquest document els reptes, dificultats, els objectius i anhels d’aquestes Illes. Un document on vos trobareu i veureu reflectits”, ha afrimat.

Durant la seva intervenció, la presidenta ha agraït la feina imprescindible del catedràtic d’Economia aplicada, el coordinador tècnic, el professor Antoni Riera, “és qui en una feina ingent ha cusit i donat coherència a les conclusions dels dotze grups”.

Els grups s’han articulat al voltant de 12 pilars que configuren l’Índex de Desenvolupament Turístic del World Economic Fòrum, un índex amb el qual des del Govern de les Illes Balears s’han mesurat i revisat la capacitat d’acollir i de beneficiar-se del turisme, més enllà del volum de visitants i de criteris de facturació i rendibilitat.

En aquest procés pioner i innovador, també s’han avaluat i incorporat les més de 500 aportacions ciutadanes mitjantçant propostes, dades i estudis canalitzades mitjantçant la plataforma de participació online oberta per aquest procés, Tu tries les Illes que t’estimes més.

“Un camí que és a llarg termini, que anirà més enllà d’una legislatura o Govern, tots hauríem de caminar junts en la transició cap a la sostenibilitat de les Illes Balears”, ha insistit la presidenta.

 

Segona fase: les propostes

Les bases de l’Agenda per la Transformació identifiquen 247 factors de transformació, 59 objectius estratègics i 65 objectius de desenvolupament.

El document és la base per iniciar la següent fase del Pacte per la Sostenibilitat: la fase de les propostes, la de les mesures concretes a curt, mitjà i llarg termini.

Ara, és concretarà l’Agenda de Transició al voltant d’un paquet d’accions concretes, de propostes i mesures per materialitzar, assolint els cinc grans objectius de transició que s’hi defineixen:

– L’orientació del sistema turístic cap a la sostenibilitat.

– La reducció de les pressions ambientals i la preservació dels recursos naturals.

– La millora del benestar i la qualitat de vida de la població de les nostres Illes.

– El desplegament de la governança i la participació ciutadana als diferents nivells.

– L’enfortiment de la capacitat d’adaptació als reptes globals que afronten les Illes Balears.

 

Les properes setmanes, es tornarà a convocar als grups de treball perquè puguin exposar i defensar les propostes, alineades amb els objectius recollits en aquesta Agenda de Transició. Els dotze grups es reconfiguraran en cinc grups de treball principals, un per a cada objectiu estratègic. Aquesta estructura està pensada per mantenir el coneixement tècnic i sectorial acumulat pels dotze grups de treball, però alhora permet enfocar-nos en els cinc objectius.

En aquesta fase, entra en joc la conformació del grup d’experts, estructurat al voltant dels cinc objectius de transició. Es tracta de perfils plurals i solvents, definits en torn a aquestes cinc àrees. Els experts faran l’anàlisi de les propostes presentades, avaluant-ne la viabilitat i l’impacte sobre els objectius establerts en l’Agenda de Transició.

Totes les propostes passaran per la legitimitat i àmplia representativitat de la Mesa de Diàleg Social i pel Parlament de les Illes Balears.

Prohens ha afirmat que el Govern de les Illes Balears hi serà, amb propostes valentes i concretes, cercant sempre el màxim consens. “Perquè sabem que la ciutadania ho espera”, ha dit.

Les mures respondran als objectius definits en aquesta Agenda de Transició:

– Redefinir la competitivitat turística amb criteris de sostenibilitat, abandonant estratègies basades en volums elevats i preus baixos (OD.12.1).
– Reposicionar les Illes Balears com un referent global de turisme innovador i sostenible (OE.7.1).
– Diversificar i equilibrar l’oferta d’infraestructures i serveis turístics (OE.7.2).
– Implementar mecanismes de seguiment i control de l’oferta turística (OD.7.2) i establir mesures per controlar la proliferació d’oferta turística il·legal i garantir la competència lleial (OD.12.2).
– Optimitzar la gestió dels fluxos turístics (OE.4.4).
– Redefinir l’estratègia de taxes turístiques, diferenciades segons l’estacionalitat (OD.4.4) i impulsar polítiques fiscals i d’inversió per afavorir la transició cap a la sostenibilitat (OE.12.3).
– Adaptar les estratègies turístiques a les peculiaritats de cada illa (OD.4.5).
– Implementar programes de renovació integral per a infraestructures obsoletes (OD.7.1).

“Crec que amb la presentació de les Bases per l’Agenda de Transició, nascudes de la feina de diàleg i consens d’aquests nou mesos, iniciam avui un camí de no retorn a les Illes Balears, un camí que ens du cap a l’objectiu que ens marcarem el primer dia: la transició cap a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental, la transició cap a la millora del benestar de tots els ciutadans de les Illes Balears”, ha conclòs la presidenta.

MÉS INFORMACIÓ AQUÍ, https://we.tl/t-7wjvwIDNWE

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.