Miriam Triay / Ciutadella – El 8 de març és una data assenyalada en els calendaris d’arreu del món. “El Dia Internacional de la Dona es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i enfonsa les seves arrels en la lluita plurisecular -de molts de segles- de la dona per participar en la societat en peus d’igualtat amb l’home”, explica l’ONU. Un dia clau idò, per poder recordar, però també reforçar. Per mantenir i per seguir avançant. Perquè el paper de la dona en la societat cada vegada es tengui més en compte, i agafar consciència entre tots del que encara falta.
Una data molt important que serveix perquè, almenys, durant uns dies, “es creï una finestra de paradís, on aturem les rotatives, i l’únic que importa és xerrar d’aquests referents femenins, de la dona, d’on venim, cap a on anam. I jo crec que açò contribueix a una reflexió col·lectiva”, afirma Carla Gener, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Ciutadella. I amb qui hem conversat aquesta setmana perquè ens expliqui una mica quines són les activitats programades en pro al Dia de la Dona.
Baix el lema ‘Construïm referents’, idò, Ciutadella se suma al Dia de la Dona. A través d’una sèrie d’activitats, des del dia 3 de març, fins al 14. Actes organitzats per l’Ajuntament, però també per la ciutadania. Que cerquen aportar el seu granet d’arena en aquesta “reflexió col·lectiva”.
REFERENTS A DESCOBRIR
“Enguany, aquest 8M, ens hem volgut centrar a construir referents, en construir cap a un futur. I per açò hem focalitzat la nostra atenció, concretament, als més petits. A l’educació clau, per entendre”. Amb aquesta idea idò, els dos primers dies, tant avui, 3 de març, com demà, 4, na Laura Farré en serà la protagonista. Pianista i doctora en matemàtiques, la professional lligarà la música i les matemàtiques, des de diversos punts de vista, atractius, curiosos, i clau. Una dona, idò, jove, amb moltes coses a dir, i molt de coneixement al darrere.
Així, avui, a les 20:30h, al Seminari, es podrà gaudir d’una actuació, per a tots els públics, en què Farré ens mostrarà la seva part més musical. Centrant-se en una de les seves facetes més reconegudes: la de pianista. Tanmateix, demà, a les 10h, al Teatre des Born, centrant-se ja, exclusivament, als centres educatius de secundària, el recital vindrà acompanyat d’una conferència. I és quan els més joves del municipi veuran enllaçar la música i les matemàtiques. “A través d’una proposta que ens sembla bastant interessant i innovadora, i que servirà per crear referents femenins en els més joves”.
COEDUCAM TOT L’ANY
Seguint amb les activitats organitzades per l’Ajuntament, aquest divendres, 7 de març, a partir de les 9.30h, a la plaça des Born, tindrà lloc una activitat, també destinada als centres educatius, en aquest cas, de primària. “Enguany ha sigut el primer any que Ciutadella Coeduca ha començat a treballar amb cursos de primària, i volíem fer un recull de tota l’experiència, de com ha anat”. Tenir la versió dels més joves per saber com construir un futur. Així, sota el lema ‘Educam en igualtat, per viure en llibertat’, els alumnes surten de l’aula al carrer, i prepararan una pancarta on expressaran una reflexió en positiu del que han suposat els tallers de Coeduca per a ells. Després aquesta es penjarà a la plaça, perquè tothom ho pugui veure. “La idea és que una volta penjat, cada aula ens pugui explicar una mica la seva reflexió. Des d’Igualtat creiem que havia arribat el moment de lligar tota la feina que portem uns anys ja fent, i veure cap a on l’encaminam. Per açò teníem tantes ganes de fer aquest recull, i veure aquestes reflexions. Veure la direcció dels nostres esforços”.
CIUTADELLA AMB EL DIA DE LA DONA
Com ja fa anys es mostra, el cartell que es prepara des de l’administració del municipi, roman obert perquè la ciutadania també pugui demostrar el seu compromís amb aquest dia tan clau. “Per açò, també tenim la premissa que dia 8 de març com a tal, l’Ajuntament no ha d’organitzar res, sinó que s’ha de deixar el dia, i l’espai, per a la ciutadania”.
Enguany, el 8 de març, se celebrarà -entre altres llocs- a Can Saura, a les 11.30h, on l’Associació des Cavallitos ha preparat la xerrada ‘Qui era la princesa Joana?’, a càrrec de Florenci Sastre. Un acte que, en lloc de mirar al futur com feia l’anterior, vol rebobinar cap al passat. Cap a aquelles figures femenines que potser han passat desapercebudes, o han arribat als nostres llibres de forma distorsionada.
En paraules de Carla Gener: “està bé conèixer, saber d’on venim, per també reconèixer cap a on anam”. Els referents són presents, però també passats, i ens han de servir per a un futur.
Al voltant d’aquesta idea gira també l’activitat del pròxim 14 de març, que tindrà lloc a la sala Joana de Vigo, de la Casa de Cultura. Organitzada per la Biblioteca Pública i l’Arxiu Històric, es farà una actuació, una escenificació, sota el nom ‘Dones i arxiu. Vivències de dones d’antuvi de les nostres illes’, i anirà a càrrec de Beta Teatre.
“Són fites importants que s’han de posar damunt la taula. Duim un recorregut molt important fet, però també esteim veient com els referents que hi ha impregnats dins la nostra història són escassos. Per açò són importants activitats com aquestes, variades, però centrades en un mateix objectiu: construïr referents femenins”. Recordar i reforçar.