Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Les sopes de partera

Bep Al·lès / Ciutadella – Les sopes de partera eren una elaboració tradicional de Menorca, coneguda a altres indrets com a torrijas o llesques de papa. Aquestes postres tenen una llarga història i estan profundament arrelades a la cultura gastronòmica de l’illa, però que desgraciadament s’estan perdent com moltes altres elaboracions de pastisseria i rebosteria antiga de Menorca.

Origen i significat del nom
El nom “sopes de partera” prové de la tradició de preparar aquest plat per a les dones que acabaven de parir. Es creia que aquestes sopes ajudaven en la recuperació de les parteres gràcies al seu alt valor energètic i nutritiu. Aquesta pràctica no és exclusiva de Menorca; en altres llocs, com Portugal, es coneixen com a “fatias paridas” o “rebanadas de parida”, la qual cosa suggereix un origen comú possiblement relacionat amb la cultura sefardita.

Variacions regionals
Tot i que les sopes de partera són la versió menorquina de les “torrijas”, a altres llocs de les Illes Balears també existeixen variants. A Mallorca, per exemple, es coneixen com a “llesques de Papa” o “llesques del Papa”. La principal diferència rau en el tipus de pa utilitzat i alguns aromatitzants específics de cada zona.

Consum actual i tradició
Avui dia, les sopes de partera ja no es consumeixen a la nostra illa com fa unes quantes dècades, i eren com a Mallorca i la Península una de les postres relacionades amb la Corema i la Setmana Santa.

Ara podem trobar sopes de partera a alguns restaurants sota la denominació castellana de “torrijas”. Aquesta continuïtat en el consum reflecteix la importància que va tenir aquest dolç en la cultura gastronòmica de les Balears i la seva capacitat d’adaptació als temps moderns.

Conclusió
Les sopes de partera són molt més que un simple dolç; representen una tradició arrelada a Menorca que ha perdurat al llarg dels segles. La seva senzillesa en els ingredients i la riquesa en sabor les converteixen en un exemple perfecte de com la cuina tradicional pot ser alhora humil i deliciosa. Mantenir viva aquesta recepta és una manera de preservar la cultura i la història de l’illa, assegurant que les futures generacions puguin gaudir d’aquest tresor gastronòmic, com sempre hem defensat des d’aquestes pàgines.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.