Albert Cadanet/Brussel·les – L’Autoritat Nacional Palestina ha reclamat davant la Unió Europea que el suport dels 27 a la seva causa vagi més enllà de l’entrega d’assistència per resoldre el conflicte amb Israel. “Europa ha apostat per la solució dels dos estats; aquest llegat és important, i s’ha de traduir en lideratge i voluntat de posar fi a l’ocupació prolongada d’Israel, no només en suport”, ha assenyalat aquest dilluns el primer ministre de l’Autoritat Palestina, Mohammad Mustafa, en la roda de premsa posterior a la primera trobada d’alt nivell entre la UE i l’administració palestina. En aquest sentit, Mustafa ha reclamat que Tel-Aviv respongui pels seus crims a Gaza i Cisjordània i ha dit que el silenci davant aquestes accions “només fomenten la impunitat”.
“El que estem presenciant no és només una guerra, és un intent d’esborrar una població i la seva causa”, ha lamentat el dirigent palestí, qui ha reivindicat la seva visita a les institucions europees -la reunió s’ha celebrat a Luxemburg- per demanar “claredat” davant la comunitat internacional. “No pot haver-hi una pau duradora sense rendició de comptes; i Israel ha de respondre pels crims comesos a Gaza i per les seves creixents i continuades violacions del dret internacional”, ha afegit.
En la mateixa roda de premsa, Mustafa ha agraït a la Unió Europea la convocatòria de la reunió i ha posat en valor que el diàleg d’aquest dilluns “és molt més que una trobada”. “Arriba en un moment decisiu; i nosaltres hem vingut aquí no només per reafirmar el nostre compromís amb la pau i les reformes, sinó per construir una aliança estratègica amb la Unió Europea dins el marc del nou pacte per al Mediterrani, per avançar cap a un programa de recuperació i per construir un camí conjunt cap a la pau”, ha assenyalat.
“L’estabilitat, la legitimitat i l’esperança [del poble palestí] depenen de què fem a partir d’ara, i qualsevol intent per debilitar l’Autoritat Palestina en l’àmbit financer o polític no només amenaça als palestins, sinó l’estabilitat regional en conjunt”, ha afegit el líder de l’administració.
Per la seva banda, l’alta representant per a la política exterior de la Unió Europea, Kaja Kallas, ha aprofitat la compareixença per realçar la importància de la trobada. “Com a 27 països que ens hem posat d’acord en la solució dels dos estats, també és rellevant que els dos estats es trobin en una posició d’igualtat”, ha manifestat. “És per això que hem mantingut aquest diàleg polític d’alt nivell amb Palestina, per reivindicar la importància de Palestina a l’altra banda i tenir en compte totes les parts del procés”, ha resumit.
Més suport econòmic
Concidint amb la trobada d’aquest dilluns, la Comissió Europea ha presentat nous programes d’ajuda per a la recuperació de Palestina per valor de 1.600 milions d’euros. Segons ha detallat l’executiu comunitari en un comunicat, l’assistència cobrirà el període 2025-2027 i contemplarà l’entrega d’ajudes directes i de préstecs. Per una banda, Brussel·les destinarà gairebé 1.200 milions d’euros en subvencions per garantir els serveis bàsics de la població civil i per donar suport a l’estabilització de Cisjordània i la Franja de Gaza, mentre que el Banc Europeu d’Inversions (BEI) aportarà préstecs per 400 milions d’euros.
Pel que fa a les subvencions, una part d’aquestes -620 milions d’euros- s’entregaran de forma directa al pressupost de l’Autoritat Palestina per donar suport a les necessitats “més urgents” de l’administració pública. L’entrega d’aquests recursos estarà vinculada als progressos de l’Autoritat Palestina en àmbits com la sostenibilitat financera, la governança democràtica o la millora de la infraestructura i els serveis públics.
L’altra part corresponent a les ajudes directes -576 milions d’euros- servirà per impulsar el desenvolupament econòmic i la resiliència de Cisjordània, la part est de Jerusalem i la Franja de Gaza “quan la situació al terreny ho permeti”. En aquest cas, l’assistència anirà destintada a sectors com l’energia, la gestió de l’aigua o a infraestructures.
Per altra banda, la Comissió Europea donarà suport al BEI amb préstecs de fins a 400 milions d’euros per al sector privat que busqui invertir a Palestina.
Més enllà dels recursos anunciats aquest dilluns, Brussel·les també posarà en marxa l’anomenada ‘Plataforma de Donants de Palestina’, un espai que haurà de servir a l’Autoritat Palestina per presentar la implementació de la seva agenda de reformes i, d’aquesta manera, aixecar més finançament privat.