Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca presenta la seva memòria de l’any 2024 Es recullen les feines tècniques, les noves incorporacions i les activitats de difusió i visites ateses

L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca (AISM) és un servei del Consell Insular de Menorca que es dedica a la recuperació, la custòdia i la difusió del patrimoni documental en imatges i sons produïts o referits a l’illa de Menorca. La seva finalitat com a centre de referència en relació amb aquest tipus de documentació, s’orienta en la recerca i recuperació, així com en relació a aspectes tècnics específics del tractament arxivístic per a aquest tipus de materials.

Des de l’inici del servei, l’AISM ha anat creixent en els seus fons, la seva activitat i les tasques que du a terme. Ara s’ha fet pública la memòria corresponent a l’any 2024, que recull les feines tècniques, les noves incorporacions i les activitats de difusió i visites ateses, i permet veure com és un servei viu, que funciona, que atén moltes consultes i peticions de préstecs i que fa moltes coses per a continuar treballant amb els seus objectius de difusió i conservació del fons patrimonial audiovisual menorquí.

Dades destacables

Algunes de les dades destacables és que l’Arxiu ha arribat als 834.302 documents en els seus fons (entre fotografies, pel·lícules i gravacions de so). S’han atès 476 consultes que han duit 104 préstecs formalitzats, amb un total de 1.772 documents prestats.

S’han rebut 26 visites, d’escolars i altres tipus de grups, que han duit més de 400 persones a conèixer el servei a través d’activitats de presentació i de tallers més lúdics i creatius.

Durant l’any 2024 es van organitzar 12 activitats a les quals van participar més de 1.000 persones. A més dels més de 2.630 seguidors de les xarxes socials de l’AISM, que estan al dia de les activitats que es van fent i dels fons que es conserven.

S’han continuat les tasques tècniques i pròpiament arxivístiques. S’han incorporat diferents fons, s’han inventariat més de 70.000 nous documents que s’han integrat a l’Arxiu, s’han digitalitzat diferents fons i s’ha començat la redigitalització del fons de Cosme Sans (realitzada inicialment abans de l’aprovació del protocol de digitalització de l’AISM) i s’ha continuat amb la catalogació i actualització de les dades de catalogació del catàleg en línia, per a completar la informació que s’hi ofereix i per a facilitar les cerques dels usuaris (tan directes com a través del catàleg al repositor HISPANA, el portal d’accés al patrimoni digital espanyol, i a EUROPEANA, el portal a nivell europeu).

Pel que fa a activitats i difusió del 2024 s’ha de ressaltar l’exposició ‘LA MODA D’ANTANY. Com es vestia a Menorca entre 1850 i 1930’, inaugurada el 16 de juliol a la Sala d’Actes de Can Victori i que ha estat visitada per unes 750 persones fins al mes de febrer de 2025. A més de les visites, amb aquesta exposició s’han fet tres activitats complementàries que han estat molt ben rebudes: els tallers de brodat damunt fotografia i la presentació del treball de recerca de batxillerat d’Aina Gilabert Solé sobre “La influència anglesa a la moda menorquina del segle XIX”.

Presentació d’una comunicació a les Jornades Imatge i Recerca de Girona

El mes de novembre, l’equip de treballadores de l’Arxiu (Esperança Pallicer, Margalida López Gual, Magda Timoner i Joana M. Garau) van presentar la comunicació ‘Una finestra oberta al passat: la difusió de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca’, en el marc de les Jornades Imatge i Recerca de Girona.

La comunicació es va preparar amb l’objectiu d’explicar les activitats de difusió de l’Arxiu, tant dels fons com del servei en si, destacant aquelles que han ajudat a arribar a un públic més ample i que han tingut millor acollida. A la vegada, aquesta acció ha servit per projectar, encara més, l’AISM dins el món dels arxius fotogràfics i audiovisuals del país.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.