
Catalina Llabrés Piris va néixer el 20 de març de 1901. Era filla de Joan Llabrés Moll (Ciutadella, 1867), petit empresari del sector del calçat, i de Francisca Piris Calafat (Ciutadella, 1870). El seu pare, de tendències conservadores, va ser elegit regidor el 1917 i exercí aquest càrrec fins al 1921. La família Llabrés Piris era realment excepcional per a l’època. Tots cinc fills —tres fills i dues filles— seguiren estudis superiors. Tres d’ells, Maria, Francesc i Bartomeu, esdevingueren metges; Catalina es titulà com a farmacèutica, i el més jove, Joan, tot i començar enginyeria industrial, no la va acabar i emigrà a Cuba, d’on ja no tornà i poca cosa més se’n va saber.
Catalina cursà els estudis primaris i secundaris a Menorca i es graduà en batxillerat el 1919. A continuació, marxà a Mallorca per estudiar Magisteri, just quan la família es traslladava a Barcelona. Aquesta coincidència li oferí l’oportunitat de canviar de rumb i decidir-se pels estudis de Farmàcia, títol que obtingué per la Universitat de Barcelona l’any 1925. El 1926, amb el suport del seu pare, Catalina adquirí la farmàcia situada davall ses Voltes, inicialment fundada per Miquel Seguí Prats a finals del segle XIX. Seguí, que donà al local la seva fesomia modernista característica, també escrivia al diari La Verdad, des d’on defensava el progrés científic com a camí cap a un futur millor. Malauradament, morí a causa de la grip de 1918, i la seva mare també va morir quatre dies després. La farmàcia passà al seu germà, qui la traspassà a Gabriel Martí Bella —casat amb una filla del metge Camps—, i finalment a Catalina Llabrés, que esdevingué així la primera farmacèutica en exercici de les Illes Balears. Igual que la seva germana Maria, que fou la primera dona a exercir la medicina a l’illa.
L’any 1935, poc abans de la guerra, Catalina es casà amb Ramon Balada Matamoros (Alcanar, 1907 – Ciutadella, 1976). Aquell mateix any, Ramon sol·licità permís per construir una plaça de toros al passeig de Sant Nicolau, projecte que materialitzaria anys després. També fundà una fàbrica de gel al camí de Maó, a la sortida de Ciutadella, i durant un temps fou l’empresari exhibidor del cinema 17 de Gener. El matrimoni tingué un fill, Joan Ignasi Balada Llabrés (Ciutadella, 1940 – 2009), qui heretà la farmàcia l’any 1985, tot i que no seguí la professió materna. La farmàcia Llabrés és considerada un dels pocs exemples de modernisme decoratiu que es conserven a Menorca. Per evitar-ne la desaparició, fou declarada Bé d’Interès Cultural el 2008 i inscrita al Catàleg Insular de Patrimoni Històric. En el seu testament, Joan Ignasi llegà la farmàcia a la Casa Reial. Després d’una acurada rehabilitació, l’any 2022 reobrí com a seu de la Fundació de Persones amb Discapacitat i com a espai de visita pública.
Catalina Llabrés, coneguda afectuosament com “la senyora Nina”, morí el 7 de febrer de 1985.