El Consorci de Residus i Energia de Menorca ha presentat aquest dijous, 8 de maig, la memòria anual de residus corresponent a l’any 2024, que recull les dades del servei de recollida i gestió de tots els residus generats durant l’any passat a l’illa de Menorca, així com l’actualització sobre l’assoliment d’objectius en la matèria.
Els resultats han estat presentats en roda de premsa pel conseller de Medi Ambient del Consell Insular i president del Consorci, Simón Gornés, i el director insular de Medi Ambient, Mateu Ainsa.
“Les dades del 2024 en matèria de generació, separació i tractament són positives, i assenyalen un canvi de tendència, ja apuntat des de finals de 2023. El nou model de recollida de residus ja permet veure clares millores. Després de molts anys, s’han pogut millorar els percentatges de recollida separada, especialment de les fraccions d’envasos i de matèria orgànica, hem reduït la generació de fracció resta i complim amb diversos objectius municipals i com a territori insular”, ha explicat Gornés.
Una millora generalitzada
A nivell insular, les dades confirmen una millora generalitzada en la separació i recollida de totes les fraccions de residus, propiciada en gran mesura per la implementació del sistema de recollida separada porta a porta. El nou sistema va entrar en funcionament a mitjan 2023 en el sector comercial de tota l’illa i en alguns nuclis urbans, però ha estat durant el 2024 que ha comptat amb un període ampli d’implantació i resultats.
Destaca el fort increment de la separació de la matèria orgànica, d’un 307,92%, i de la fracció d’envasos lleugers, d’un 30,76%. Ambdues fraccions estan clarament afectades pel nou sistema porta a porta. Quant a la recollida separada de paper i cartó, aquesta ha augmentat un 1,78%, i la de vidre un 4,34%. Ambdós són augments positius, però menys significatius a causa de la ja llarga sèrie de bones dades de separació d’aquestes dues fraccions. La reducció de la recollida fracció resta, per la seva part, ha estat d’un 11,63% a nivell de tot el territori insular.
Una altra dada destacada és l’augment en un 16% dels residus recollits a la xarxa de deixalleries de Menorca, que s’infereix que hagi estat motivat també per la retirada de contenidors de la via pública amb el nou sistema porta a porta.
Balanç del porta a porta
Durant el 2024 el porta a porta va ser implantat en la totalitat del municipi des Castell, i va arribar a donar servei al 44% de la població de Maó (actualment ja arriba al 65%). A més, ha estat el primer any sencer en funcionament per a la recollida comercial a Ciutadella, Ferreries, es Mercadal, es Migjorn Gran, Alaior i Sant Lluís.
Les dades mostren que els objectius que es perseguien amb el canvi de sistema s’han complert amb escreix. En aquest sentit, Gornés ha volgut remarcar que el canvi de model i la cerca de millora de resultats “no esdevé un caprici, sinó que sorgeix d’un seguit d’objectius, molt ambiciosos, derivats de l’aplicació de la normativa, europea, estatal i autonòmica, i que tenen com a finalitat, la protecció del nostre entorn i la salut de les persones”.
En el cas des Castell i Maó, els dos amb sistemes porta a porta comercial i domiciliària, són els dos únics municipis de Menorca que compleixen els objectius de reciclatge fixats per a l’any 2020, que havia d’arribar al 50% dels residus municipals generats. Es Castell va recollir de forma separada el 65% dels residus durant el 2024, complint també amb els objectius per a 2025. Aquest percentatge arriba al 82% si es tenen en compte només els mesos en què el porta a porta ja cobreix tot el municipi. En el cas de Maó, la recollida separada ha passat d’un 23% en 2023 a un 40% en 2024, i s’enfila fins a un 77% a les zones porta a porta. A més, l’increment de les fraccions recollides separadament ha minvat la quantitat de fracció resta, concretament un 68,80% as Castell i un 24,06% a Maó.
El còmput en el càlcul dels objectius de separació per a ambdós municipis, que comptabilitza també la separació a deixalleries i els materials recuperats de la fracció resta per al reciclatge, situa as Castell en el 71,5% i a Mao´ en el 50,7%.
Quant a la recollida porta a porta comercial a tots els municipis de l’illa, aquesta ha experimentat un augment del 96% envers l’any anterior.
L’assoliment d’objectius
Els principals objectius a complir per les normatives europees, estatal i balear en matèria de residus abasten tres àmbits, fonamentalment: la prevenció o reducció en la generació, la separació o preparació per al reciclatge, i la reducció de l’abocament.
Quant a la prevenció o reducció en la generació, Menorca aprova l’objectiu amb escreix, atès que ha reduït la generació´ de residus en un 18,7% respecte de les dades de l’any 2010, i l’objectiu de prevenció està marcat en un 13% per l’any 2025 respecte a aquell any.
Quant a l’objectiu de separació o preparació per al reciclatge, Menorca com a territori encara no ha assolit objectius durant el 2024. La xifra global va ser del 43%, per sota del 50% fixat per a 2020 i del 55% establert per a 2025. Compleixen els municipis des Castell i Maó, amb el 71,5 i 50,7% respectivament, i s’hi apropen altres municipis ben encaminats, com Ferreries, es Migjorn Gran i Sant Lluís, amb xifres entorn del 45% de separació. La resta de municipis es troben per sota del 40%.
Quant a l’objectiu d’abocament, l’objectiu fixat per a 2030 és arribar a un màxim del 10% d’abocament respecte dels valors de 2010. L’any 2024 Menorca se situa en un 26%.
Amb tot, Gornés ha volgut incidir en la valoració positiva del canvi de tendència observat. “Avançam per bon camí, i ho fem juntament amb els ajuntaments, que han millorat dades i tenen clars els objectius a assolir, i de la mà també de la ciutadania i dels sectors econòmics, ja que la seva participació ha estat clau per aconseguir aquests resultats”.