Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El Born serà per a vianants a partir del primer de juliol

La Plaça des Born Ciutadella, patirà aquest estiu una transformació, qualificada d’històrica per l’equip de govern municipal que avui matí ha anunciat que a partir de l’1 de juliol, “el centre neuràlgic del municipi deixarà de ser un espai dominat pels cotxes per esdevenir un lloc de trobada, gaudi i convivència. Es tracta de la primera fase del projecte de reordenació de la mobilitat impulsat per l’Ajuntament amb una clara aposta per una ciutat més amable, accessible i sostenible”.

Prioritat invertida

Segons han explicat els responsables municipals, el projecte converteix la Plaça des Born en una zona de prioritat invertida, on els vianants tenen la preferència i l’espai públic es concep com un entorn multifuncional. L’objectiu és recuperar la plaça per a la vida quotidiana, l’activitat cultural i l’enfortiment del teixit comercial i associatiu.

Amb aquesta actuació, s’elimina la bossa d’estacionament de zona blava, que sovint generava congestió i dificultava la convivència entre vehicles i vianants. A canvi, es redistribueixen les places a la Plaça des i es creen zones de rotació de curta durada per facilitar les gestions administratives i comercials.

A més, dels aparcaments a Sa Coma i Dalt Sa Quintana, es creen 65 places noves, 25 de zona verda per a residents al nucli antic i 40 de zona blava. Finalment, el projecte preveu fins a sis places adaptades per a persones amb mobilitat reduïda, superant amb escreix les ràtios que marca la normativa estatal i autonòmica.

Canvis en el transport públic i mobilitat activa

Un dels punts clau del projecte és el trasllat de la parada principal d’autobús a l’avinguda Mascaró Pasarius, permetent la reordenació del trànsit i segons l’equip de govern “millorant la qualitat del servei”. Es reforça també la parada de Pins/Negrete, que es dimensionarà per a vehicles més petits, adaptats al centre històric. No es parla de moment de quines actuacions de mobilitat es produiran a la plaça de La Pau i quins serveis d’autocars hi haurà a la nota de premsa emesa per l’Ajuntament.

També es completarà el carril bici fins a l’escola Joan Benejam, garantint un recorregut segur per a famílies i infants. Aquesta era una demanda històrica del veïnat i una fita clau del model de ciutat educadora.

Nous usos i nous espais

La plaça es dotarà de mobiliari urbà dissenyat per ser funcional i desmuntable, especialment durant festes com Sant Joan. Es col·locaran bancs, butaques, jardineres, aparcabicis i papereres segons criteris d’accessibilitat, estètica i sostenibilitat. Les terrasses dels establiments també s’adaptaran a la nova configuració, amb més espai i millor integració urbana.

Aquesta reorganització no només suposa una millora de l’espai físic, sinó també una nova manera d’entendre la plaça com a centre de vida social. S’hi podran organitzar mercats, activitats lúdiques i esdeveniments culturals amb més comoditat i seguretat.

Canvis circulatoris i control d’accessos

El carrer 9 de Juliol passarà a tenir accés restringit, només per a serveis, emergències, residents i càrrega i descàrrega dins l’horari establert. El carrer Joan Benejam es mantindrà d’accés lliure per garantir la connexió amb la costa Marina i el camí de Sant Nicolau.

Ciutadella seguirà sent l’únic municipi de l’illa que restringeix el tràfic als residents del nucli antic en un horari establert, cosa que es respecta a la resta de municipis que entenen que els residents de les zones per a vianants han de poder accedir als seus habitatges en qualsevol hora del dia per a fer operacions de càrrega i descàrrega.  Aquesta llimitació d’horaris podria infringir els drets dels residents als carrers afectats, cosa que no passa a altres municipis on tenen accessos controlats per pivots i lectors de matrícules.

Els informes tècnics de mobilitat i seguretat, així com els dictàmens policials, donen vistiplau al projecte, destacant millores en seguretat viària, qualitat de l’aire i eficiència en la gestió del trànsit.

Cronograma d’execució

Segons el calendari previst, les actuacions s’han iniciat aquest mes de maig i culminaran la primera quinzena de juliol. Inclouen:

  • Millora de la senyalització i redistribució del trànsit.
  • Instal·lació de mobiliari urbà.
  • Nou traçat del carril bici.
  • Trasllat de la parada d’autobús i nova parada de taxis.
  • Pintat i reordenació dels nous estacionaments.
  • Redacció de les bases del futur concurs d’idees per al projecte arquitectònic definitiu de la plaça.

Una aposta decidida per la ciutat del futur

Aquest projecte s’emmarca en els compromisos adquirits pel municipi amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en especial l’ODS 11 (ciutats sostenibles) i l’ODS 3 (salut i benestar). També forma part de l’estratègia de Ciutadella com a Ciutat Educadora, compromesa amb espais públics accessibles, segurs i integradors.

Tal com assenyala l’equip de govern municipal: “Recuperam per als ciutadans una plaça icònica. Un espai que, per fi, serà de tots i per a tothom.”

Segons l’equip de govern, amb aquesta actuació, “Ciutadella fa una passa endavant decidida cap a un model de ciutat més humà, verd i resilient, on les persones tornen a ser les veritables protagonistes de l’espai públic”.

 

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.