ACN/Madrid – Els governs d’Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Polònia i el Regne Unit, així com l’alta representant de la Unió Europea per a la política exterior, han apostat aquest dilluns per un “repartiment equitatiu” del cost de l’OTAN. El grup, conegut com a Weimar+, s’ha reunit a Londres en una cita per debatre sobre l’agressió russa contra Ucraïna i la seguretat euroatlàntica. Segons els socis, cal una aliança “forta i unida” i amb un paper més actiu d’Europa. Pel que fa a la guerra, han reiterat la solidaritat amb Ucraïna i han celebrat els “esforços de pau” liderats pels Estats Units i la perspectiva de noves converses aquesta setmana. “Fins ara, Rússia no ha mostrat cap intenció seriosa de voler avançar. Ha de fer-ho sense demora”, han avisat.
“Reforçarem encara més l’OTAN i la contribució dels aliats europeus incrementant la despesa en seguretat i defensa per fer front a les necessitats de dissuasió i defensa en tots els àmbits de l’àrea euroatlàntica”, han apuntat en una cita on per part d’Espanya hi havia el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.
“Farem servir tots els mecanismes viables per reforçar la nostra producció i capacitat de defensa col·lectiva i per enfortir la base tecnològica i industrial d’Europa. Per això, ens basarem en la tasca de l’OTAN, la UE i grups afins per assolir aquests objectius”, han agregat. D’altra banda, els firmants han destacat que són “fonamentals” unes relacions “més profundes” en matèria de defensa i seguretat entre el Regne Unit i la UE.
Pel que fa a Ucraïna, els diferents governs han apostat per un alto el foc “immediat, total i incondicional” de trenta dies per crear un espai per a les converses sobre una “pau justa, global i duradora”. “La pau només serà duradora si es basa en el dret internacional, inclosa la Carta de les Nacions Unides, i si Ucraïna és capaç de dissuadir i defensar-se de qualsevol futur atac rus”, han alertat.
Els firmants també s’han compromès a intensificar els esforços europeus per donar suport al govern de Kyiv en la seva defensa actual contra la “guerra d’agressió russa”. “Ucraïna ha de tenir confiança en la seva capacitat per continuar resistint amb èxit l’agressió russa amb el nostre suport”, han exposat. En aquest sentit, han remarcat que són “fonamentals” unes forces armades ucraïneses “fortes”.
Entre les propostes plantejades per les diferents capitals europees hi ha “explorar la creació d’una coalició de forces de dissuasió aèries, terrestres i marítimes” que puguin ajudar a “generar confiança” en “qualsevol pau futura i donar suport a la regeneració de les forces armades ucraïneses”.
“Treballarem en nous compromisos de reconstrucció i recuperació, entre altres coses, durant la Conferència sobre la Recuperació d’Ucraïna, que se celebrarà a Roma els dies 10 i 11 de juliol, per garantir que la futura seguretat d’Ucraïna se sustenti en una economia pròspera”, han reblat.
Negociació a Istanbul
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va acceptar diumenge l’oferiment del president rus, Vladímir Putin, d’abordar “negociacions directes” de pau aquesta setmana a Istanbul. “Esperaré Putin dijous a Turquia. Personalment. Espero que aquesta vegada els russos no busquin excuses”, va dir el president ucraïnès. Putin, per la seva part, havia anunciat per sorpresa que trucaria al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, per comunicar-li la proposta de diàleg de pau “sense condicions” per abordar les “arrels del conflicte”. “La nostra proposta és sobre la taula. La decisió depèn ara de les autoritats ucraïneses i dels seus patrocinadors”, va explicar en una compareixença anterior des de Moscou.