El concurs literari AMIC-Ficcions ha celebrat aquest dimarts 13 de maig l’entrega de premis de les Illes Balears, de Mallorca i de Menorca on ha omplert l’Auditori del CaixaForum Palma a la Plaça de Weyler, 3 (Palma). Dels 513 participants de les Illes Balears, d’entre ells, 268 de Mallorca i 54 de Menorca, la història de Guiem Luque Pérez, de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història de les Illes Balears i Millor Història de Menorca en la 17a edició del concurs literari AMIC-Ficcions.
La història guanyadora, que ha competit contra la Millor Història de Mallorca, Formentera i Eivissa ha estat presentada sota el pseudònim GuiemLuque. El jurat ha considerat que, el seu relat titulat “La Pupil·la”, mereixia la primera posició de les Illes Balears per “un relat que juga amb la fina línia que separar la intel·ligència artificial i la realitat, amb tocs de terror i misteri que enganxen el lector fins al final”.
La Segona Millor Història de les Illes Balears ha estat per Jaume Rivas Vanrell, del Col·legi Sant Antoni Abat de Son Ferriol, amb el seu relat “Jo sí t’estim Joana”. En aquest cas, el jurat ha considerat que és “una història on l’autor aconsegueix mantenir la tensió i la intriga fins a l’últim moment des de la veu d’una narradora que ens endinsa en la profunditat dels protagonistes i ens fa sentir una tristor absoluta quan el conte acaba”.
Pel que fa a la Tercera Millor Història de les Illes Balears ha estat per Ainara Diatta Cisneros, l’IES Marc Ferrer de Formentera, amb el seu relat titulat “Ànimes perdudes”, en paraules del jurat per “una història d’amor i pèrdua amb un final dramàtic que s’intueix durant tot el relat. La narradora construeix la trama en petites dosis d’informació i ens situa en la història progressivament. Aconsegueix que el lector connecti i empatitzi amb la protagonista, en tant que tracta d’un tema universal, encara que difícil d’explicar”.
Per acabar, la Quarta Millor Història de les Illes Balears ha estat per Enzo Jah Fernández, Luca Bugnariu i Lucas Lopes Plaza de l’IES Sant Agustí de Sant Agustí des Vedrà, amb el seu relat “El preu de la vida”, en paraules del jurat “per un relat emotiu que se centra en l’amor familiar i en la importància de valorar cada moment amb la gent que estimem. Des del primer capítol la narrativa ens permet endinsar-nos en una atmosfera de nostàlgia i sensibilitat que acompanya al lector al llarg de la narrativa, culminant amb un final trist i commovedor”.
Parlaments autoritats
L’acte ha comptat amb la participació de Jaume Bauzá Mayol, conseller de Turisme, Cultura i Esports del govern de les Illes Balears, qui ha subratllat la importància dels joves a l’hora d’imaginar i crear històries, i la necessitat dels adults de transmetre l’amor per la cultura i la literatura.
Durant l’acte també ha assistit Guadalupe Ferrer, regidora d’Economia, Comerç i Autònoms de l’Ajuntament de Palma, Dani Barjacoba, director d’IB3 Ràdio i Rafel Puigserver, president de Premsa Forana.
Segona Millor Història de Mallorca i Segona Millor Història de Menorca
Pel que fa a la Segona Millor Història de Mallorca s’ha endut el guardó Francesc Xavier Bosch Bordoy de l’IES de Felanitx, sota el pseudònim Fxavierboschb, amb el seu relat “Fills de la Desolació”, per “un relat únic que captiva al lector des del primer moment amb un sentiment d’esperança i comunitat que t’envolta a través d’un lèxic impecable. Al llarg dels diferents capítols l’autor aconsegueix que connectis amb els seus protagonistes, sense perdre la fe, ni oblidar el motiu pel qual van néixer els fills de la desolació”.
D’altra banda, la Segona Millor Història de Menorca ha estat per Biel Barber Mulero de CC Sant Francesc d’Assís de Ferreries, sota el pseudònim Joan Pancraci, amb el seu relat “El crit del penó”, en paraules del jurat per “un relat amb un gran sentit del ritme. Enganxa amb el suspens de cada final de capítol i amb els sorprenents girs argumentals que, al mateix temps, mantenen la coherència narrativa. El seu ús de metàfores i comparacions ens submergeix en el context històric amb destresa i naturalitat”.
Durant el lliurament, també s’ha fet entrega del premi especial a la Millor Història de Palma. El guardó se l’ha emportat el grup lopezanya@ format per Anya López Kulatunga del Col·legi Sant Josep Obrer de Palma, amb la història “Llàgrimes prohibides”, per un relat que “planteja una crítica original a una societat distòpica que, en el seu afany de controlar el dolor, acaba anul·lant la humanitat mateixa, i ho fa amb una narrativa que convida a reflexionar profundament sobre el perill de les emocions”.
Per acabar, s’ha guardonat al Docent més motivador de Mallorca i Menorca. Rafel Ramis Mandilego del Col·legi Sant Antoni Abat de Son Ferriol ha estat premiat amb el premi al Professor més motivador de Mallorca, i Nativitat Mir Pons de l’IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior ha estat guardonada amb el premi a la Professora més motivadora de Menorca.
Finalment, d’entre els docents finalistes s’ha premiat al Professor més motivador de les Illes Balears, que ha estat per José Àngel Muntó Durán de l’IES Marc Ferrer de Formentera.
Dades de participació AMIC-Ficcions 2025
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la dissetena edició amb una participació de 4.705 alumnes registrats de 306 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.295), País Valencià (883), les Illes Balears (513), Aragó (9) i Andorra (5).
De les més de 2.344 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 113 de Catalunya (162 alumnes), 41 del País Valencià (52 nois i noies), 45 de les Illes Balears (78 alumnes) i 1 grup d’Aragó (1 alumne). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 27 docents finalistes dels següents territoris: 15 de Catalunya, 6 d’Illes Balears i 6 del País Valencià.
Organitza AMIC IB, compromís amb l’educació
L’AMIC IB, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació de les Illes Balears, representa a més de vuitanta mitjans impresos, digitals i audiovisuals de proximitat, temàtics i generalistes fortament arrelats arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa 40.000 exemplars, mentre que en digital superen els 5.500.000 de navegadors únics mensuals.
L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.