Natàlia Segura/Barcelona – El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fet un segon toc d’atenció a Espanya per “discriminar” per raons de sexe a l’hora de donar el complement de pensió. En una sentència aquest dijous, el TJUE ha instat Espanya a donar el complement de pensió als homes amb diversos fills “automàticament”, igual que fa amb les dones. La llei general de la Seguretat Social es va modificar a instàncies de Luxemburg per incloure els pares, però han de complir certs requisits addicionals per rebre’l. El TJUE ha advertit que els canvis no han posat fi a la discriminació per raó de sexe, ja que els homes reben un tracte menys favorable i que la protecció de la maternitat no ho justifica en aquest cas.
Les queixes del TJUE es remunten al 2019, quan el tribunal va demanar a Espanya que donés el complement de maternitat en les pensions per discapacitat també als homes. Si bé Espanya va defensar que el plus per maternitat pretenia reduir l’escletxa de gènere a les pensions entre els homes i les dones que han vist interrompudes les seves carreres professionals per tenir fills, el TJUE considera que la situació d’un pare i una mare poden ser “comparables” pel que fa a la cura dels fills.
Així, va negar que les dades estadístiques que mostren les diferències estructurals en les pensions d’homes i dones sigui “suficients” per justificar la mesura.
Arran de la sentència, es van canviar la llei de la Seguretat Social per permetre als homes que hagin tingut diversos fills obtenir una pensió contributiva de jubilació, viudetat o incapacitat permanent. Ara bé, han de complir certs requisits vinculats al fet que les seves carreres professionals s’hagin vist interrompudes o afectades pel naixement o adopció dels seus fills.
Un jutjat de Pamplona i el Tribunal Superior de Justícia de Madrid han consultat al TJUE arran de dues denegacions del complement a pares treballadors titulars d’una pensió de jubilació.
La decisió del TJUE
Luxemburg conclou en la sentència d’aquest dijous que la llei continua sent discriminatòria perquè els homes reben un tracte “menys favorable que les dones” per accedir a la prestació. Els magistrats europeus argumenten que el complement en qüestió no estableix cap vincle entre la seva concessió i els desavantatges que pateix una dona en la seva carrera per la interrupció de la seva activitat durant el postpart, especialment quan el permís per naixement d’un fill es concedeix també als pares.
El TJUE avalar donar el complement als dos progenitors. És a dir, que la concessió de la prestació al pare no comporti la supressió del complement de pensió ja reconegut a la mare. De totes maneres, admet que fer-los incompatible també és conforme amb la directiva europea sobre igualtat i, per tant, és competència dels jutges estatals valorar si la legislació del país permet o no mantenir el complement.