
Quan vaig llegir la publicació de les jornades d’estudis locals d’Alcúdia de l’any 2014, va cridar-me l’atenció el senzill estudi de la investigadora local Salvadora Riutord Mir sobre la repoblació d’aquella vila durant els segles XVIII i XIX. Com ella bé ho senyala, no va pretendre fer un estudi científic sinó mostrar la relació de noms que va trobar i demostrar la coincidència amb molts dels noms i llinatges que perduren en la actualitat. Havia sentit comentar al seu padrí matern, Francesc Mir i Bagur, que els seus repadrins eren de Ciutadella. El motiu de la seva recerca era investigar d’on procedia la seva família.
Als segles mencionats, la despoblació d’Alcúdia era deguda a una crisi, a la insalubritat de l’Albufera, al tancament del port i a una fiscalitat abusiva. Els habitants abandonaven les cases i les terres i minvava la població de treballadors. Per això, les autoritats del moment varen fer una crida a altres poblacions per a què anessin a viure a Alcúdia.
La primera arribada des de Menorca es produí l’any 1779. Es tracta d’una família formada per Josep Salort Camps de 56 anys, Caterina Alemany Marquès de 53 anys, i la seva filla Joana de, 19 anys.
La darrera arribada fou l’any 1835 amb 2 famílies: una formada per Antoni Marquès de 34 anys i Caterina Alsina també de 34 anys i els seus fills Magdalena de 9 anys, Domingo de 7 anys i Pere de 3 anys. L’altra formada per Cristòfol Bagur Cantallops de 51 anys, Maria Torrent Andreu de 45 anys i els seus fills, Joana de 24 anys, Llorenç de 21, Coloma de 18, Maria de 16, Esperança de 13 i Jaume d’11anys. Estant establerts a Alcúdia nasqueren 3 fills més; Francesca, Catarina i Cristòfol. Amb ells vengué un germà del pare de la família Gabriel Bagur Cantallops de 49 anys.
Entre el 1802 i el 1822 arribaren a Alcúdia moltes més famílies. El 1824 s’instal·laren un total de 19 matrimonis de Ciutadella tots amb fills, 1 des Mercadal, 1 d’Alaior, i 1 de Maó. Amb el temps es celebraren matrimonis entre menorquins i mallorquines i alcudiencs i menorquines.
Els llinatges dels homes naturals de Ciutadella són: Alemany, Arguimbau, Bagur, Cursach, Juaneda, Llabrés, Llambíes, Marquès, Pons, Ramonell, Salort, Taltavull, Tomàs, Torres, Truyols, Vera, Verger. El llinatges de les dones: Benejam, Gorries, Lliteres, Melis, Piris, Serra, Torrent, Femenies, Mercadal.
Alguns dels noms i llinatges que encara perduren hi són molt coneguts a Alcúdia com: la família Camps, l’amo Miquel Camps fou Saig de l’Ajuntament. La família Carretero, els “Puetes” del Moll. Hi ha dos descendents, Agustí i el seu germà Sebastià Carretero. La família Vera els “Gasparons” del Moll. La família Salort, els “Nyanys” d’Alcúdia. I les famílies Ramonell els “Racó”, Truyols de “can Bèca” i Mir de “can Cortera”.
Gràcies al costum, actualment deixat de banda, de posar als fills els noms dels padrins i la successió de les línies paternes podem constatar avui que algunes de les famílies actuals són descendents dels nous pobladors procedent de Menorca que durant el segle XVIII i XIX s’establiren a Alcúdia.
Sempre trob interessant tenir la curiositat d’esbrinar quines són les nostres arrels, una recerca meritòria, sovint molt laboriosa.