Quatre peces menorquines han participat en el World Food Gift Challenge 2025 —els Òscars de l’artesania—, sota el paraigua de les Regions Europees i Mundials de Gastronomia. El concurs s’ha celebrat a Sicília Regió Europea de Gastronomia 2025, al palau Biscari de Catània, i hi ha comptat amb trenta-quatre candidatures d’arreu del món.
La selecció de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022 destaca per la combinació de la tradició i la innovació, així com per una narrativa punyent que contesta als reptes del globalisme. Amb aquest nou èxit, l’illa consolida la difusió del patrimoni cultural immaterial nostrat dins l’esfera internacional.
És el cas de Sidra Kane, una beguda elaborada per David Fiol a partir de les pomes d’en Quen, en record del governador britànic Richard Kane (Duneane, circa 1666 – Maó, 1736). El procés de producció, fidel als ritmes i a les tècniques més genuïnes, exemplifica un model d’economia circular. “Per a mi, ha estat un honor representar la nostra illa i compartir el projecte, des de la collita de pomes de varietats locals fins al premsatge i l’embotellament, amb la lluna en quart minvant. És un producte artesanal, cuidat amb cura i arrelat a la nostra terra”, explica Fiol.
També, indissociable del territori, el projecte ‘Tes de marina: sabor de Menorca pura’, de Marc Moll, reivindica el paper de les plantes autòctones i els sabers populars. Les seves infusions orgàniques, elaborades amb espècies, com ara la camamil·la o l’ullastre, proposen una experiència sensorial que evoca la Menorca més essencial. “Les infusions transmeten la cultura viva, amb coneixements ancestrals que connecten la tradició, la biodiversitat i les pràctiques sostenibles. L’ullastre, a més de la seva bellesa, és conegut per les seves propietats beneficioses. És un regal per al cos, l’esperit i la terra”, afirma Moll.
El ‘Receptari de llana d’ovella menorquina’, creat per Enara Ardanaz i Sílvia Vivó neix de la voluntat de preservar l’espècie ovina autòctona en perill d’extinció i de revalorar els oficis vinculats a la llana. “Quan vaig presentar el projecte, duia amb mi molt més que un objecte artesanal: duia una història, un llegat i una manera d’entendre la cultura i la terra. Aquest camí m’ha reafirmat en la convicció que l’artesania i la gastronomia poden unir-se per explicar històries, despertar emocions i preservar identitats”, assenyala Ardanaz.
Nogensmenys, l’activisme ambiental té una expressió contundent en la Safata pla B, de Pablo Vizmanos, elaborada a partir de microplàstics recollits del litoral, amb el característic estil nòrdic de la seva marca, Scøne. El bord reprodueix l’encontorn sintetitzat de Menorca i denuncia directament la contaminació marina. “Estic orgullós de representar Menorca amb una obra que retorna a la societat una reflexió: us torno la brossa a casa vostra. Cada safata és una peça d’art crítica i compromesa, feta amb residus que mai no haurien d’haver arribat al mar”. El jurat, constituït per sis experts —de Noruega, Dinamarca, Portugal, Argentina, Regne Unit i Tunísia—, li ha atorgat el guardó a la Millor Innovació Ecològica.
D’aquesta manera, el Consell Insular de Menorca, a través de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022, continua promovent l’artesania com un actiu de la identitat cultural, a favor de la sobirania alimentària i de les pràctiques regeneratives.