Aquesta setmana, els alumnes d’Educació Infantil de 5 anys dels centres educatius de Ciutadella han viscut una experiència especial amb motiu de la seva participació com a protagonistes de l’activitat des Be de Sant Joan 2025. Els grups escolars han fet una visita a l’Ermita de Sant Joan de Missa, on se’ls ha ofert una immersió en la història, els valors i les emocions que envolten les festes més estimades pels ciutadellencs.
L’activitat compta amb la col·laboració de diversos voluntaris i protagonistes de les festes, com el fabioler popular Esteve Mercadal, el caixer pagès de Migjorn Joan Pons, el caixer casat Damià Moll, el caixer capellà Josep Manguan, el mossèn Joan Camps (rector de Sant Rafel i responsable de l’ermita de Sant Joan de Missa), s’Homo des Be Llorenç Pons, el descarregador Joan Pons, els Voluntaris de Sant Joan, altres voluntaris de l’ermita, i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Ciutadella, que han fet possible una jornada plena de simbolisme i autenticitat.
Els infants han estat rebuts d’una manera molt especial: en baixar de l’autobús, el so del fabiol ha narcat l’inici de la jornada, i a l’arribada a l’ermita s’ha tocat la campana com a senyal de festa i acollida.
Dins l’edifici, s’ha ofert una explicació adaptada sobre qui era Sant Joan i què representa aquesta figura, així com detalls de la història i el significat de l’ermita. A l’exterior, els infants han pogut conèixer i tocar el Be de Sant Joan, una de les figures més icòniques i estimades de les festes.
Els alumnes han berenat el talec que han duit de casa i, a més, han estat obsequiats amb pastissets i altres dolces típiques, acompanyats d’aigua fresca amb rosella.
La jornada ha finalitzat amb una mostra de cultura festiva ciutadellenca, amb una demostració de l’ensortilla i el passadís, i una explicació sobre la indumentària tradicional de les festes, a càrrec dels Voluntaris de Sant Joan.
Amb aquesta activitat, l’Ajuntament de Ciutadella vol fomentar entre els més petits el coneixement i l’estima per unes festes que són patrimoni col·lectiu, tot afavorint-ne la transmissió intergeneracional i el respecte per les seves arrels.