Aquest divendres, 30 de maig, s’estrena l’òpera Aida (Giuseppe Verdi), representada contemporàniament sobre l’escenari del Teatre Principal de Maó dins del marc de la 54a Temporada d’Òpera. El muntatge és organitzat per la Fundació Menorquina de l’Òpera i Amics de s’Òpera de Maó i es representarà també el diumenge, 1 de juny.
L’expectació davant l’estrena d’Aida és màxima i les dues funcions compten amb les entrades gairebé exhaurides, ha explicat el president d’Amics de s’Òpera de Maó, Joaquín Comas, aquest dimecres, 28 de maig, durant una roda de premsa realitzada al teatre.
A la roda de premsa també hi ha participat Jaume Bauzà, conseller de Turisme, Cultura i Esport del Govern balear; Adolfo Vilafranca, president del Consell Insular de Menorca; Héctor Pons, batle de Maó i president de la Fundació Teatre Principal de Maó; Cristina Martínez, gerent de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears; Massimo Gasparon, director d’escena d’Aida, i Matteo Beltrami, director musical d’Aida.
L’elenc finalment comptarà amb la participació del tenor Jorge de León, que interpretarà el rol de Radamé. “Es un tenor de Canàries, i ha cantat Aida a teatres de tot el món, per exemple aquest maig al Covent Garden”, ha explicat Comas. L’elenc inclou la soprano russa Elena Guseva (que interpretarà el paper d’Aida), la mezzasoprano de Geòrgia Ketevan Kemoklidze (en el paper de Amneris), el baríton mongol Ariunbaatar Ganbaatar (que donarà vida a Amonasro), el baix-baríton menorquí Simón Orfila (que interpretarà el paper de Ramfis), el baix mexicà Alejandro López (qui donarà vida a El Rei), la soprano menorquina Maria Camps (que representarà el paper de la Gran Sacerdotessa), i el tenor català Josep Fadó (que participarà en l’obra amb el rol de Missatger).
Enguany, la direcció musical recaurà sobre el mestre Matteo Beltrami, mentre que la direcció d’escena recaurà sobre Massimo Gasparon, ambdós italians. Tanmateix, i com és habitual, la producció estarà representada pel Cor d’Amics de s’Òpera de Maó (dirigit per Cristina Álvarez), i acompanyada per l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB).
“Agraïm la participació del cor, que té un paper protagonista a Aida i que ha assajat durant tot l’any”, ha explicat Comas. “Els assajos afronten ja la seva recta final i avancen a molt bon ritme” ha afegit el president d’Amics de s’Òpera de Maó.
“He vingut a Menorca en altres ocasions, com en representacions d’Ernani, Rigoletto, i ara Aida. He portat Verdi a tot el món i sempre és un gran plaer tornar a Menorca, on hi ha tanta gent que estima l’òpera. Sempre és un plaer col·laborar amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que té una gran energia i que interpreta Verdi a la perfecció. A més, aquest és un cast que es pot veure als grans teatres de tot el món, com Milà, París, Viena o Londres. Només puc dir: in bocca al lupo!”, ha expressat el director musical d’Aida.
Escenografia solidària creada a Mestral
L’escenografia aquest any s’ha fet a Menorca, en concret a Mestral. “S’ha fet dins el marc d’un projecte solidari amb Càritas, l’han construïda persones que participen dins un programa de reinserció social”, ha dit Comas.
“Són 19 anys des de la primera vegada que vaig venir a Menorca per a dirigir escènicament una òpera amb Amics de s’Òpera de Maó. Hem plantejat aquesta producció amb molt temps d’antelació. La iniciativa de construir l’escenografia a Menorca en un taller de reinserció social ha estat molt encertada. De fet, és una de les poques produccions feta a Menorca. Al mateix temps tenim gairebé a 70 persones en l’escenari, i és molt dificil d’organitzar. Per això, a més, utilitzem una pantalla LED d’alta qualitat, cosa que ens permet crear uns efectes molt realistes i amb molts canvis, ja que Aida necessita diferents ambientacions. L’important és aconseguir un conjunt harmonitzat. Ho vam fer ja amb Il Trovatore i ara de nou incorporam la nova tecnologia sense deixar de banda el costat romàntic i històric de l’òpera. És una obra molt complexe”, ha afirmat Gasparon.
Múltiples activitats al voltant d’Aida
Al voltant d’Aida, la Fundació Menorquina de l’Òpera i Amics de s’Òpera de Maó han organitzat un seguit d’activitats divulgatives i educatives per avançar en el vessant social de la cultura i per atreure nou públic a l’òpera.
D’aquesta manera, aquest mes el divulgador Ramón Gener ha dut a terme una conferència al Teatre Principal amb 500 persones de públic assistent.
“És un honor ser al teatre més antic d’Espanya i acompanyar a aquesta gran família que durà a terme Aida. La meva més sincera admiració, perquè al meu entendre l’òpera és una de les manifestacions més vibrants de la cultura, ja que és poesia, art, música… És màgia i encara més si succeeix en aquestes illes. Reafirmam la nostra aposta per la cultura com a a motor d’identitat i de cohesió social, i també de desenvolupament econòmic. L’òpera educa i cohesiona. Enhorabona a Maó, que ha sabut custodiar aquest llegat. Agraesc la feina incansable de les entitats i dels voluntaris, sense la seva passió açò no seria possible”, ha expressat el conseller de Turisme, Cultura i Esport del Govern balear.
Tallers educatius per a joves
De la mateixa manera, s’estan duent a terme tallers educatius a una desena de centres educatius de Menorca. Enguany participen el programa l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella, el Conservatori Professional de Música de Menorca, l’Escola d’Art de Menorca, l’Escola d’Art Dramàtic de Menorca, les Escoles d’Adults de Menorca, l’Escola Municipal de Música de Sant Lluís, l’Escola Municipal de Música des Mercadal, La Salle, i el col·legi San José. Després dels tallers educatius, es convida de manera gratuïta als alumnes participants a assistir a les funcions d’Aida per a viure in situ la teoria apresa dins l’aula.
S’acosta l’òpera a les persones majors de tot Menorca
A més, es tornarà a celebrar Òpera Gran, la iniciativa que acosta l’òpera a les persones majors de Menorca. Aquesta iniciativa consisteix a retransmetre la funció a centres de dia, club de jubilats i geriàtrics de l’illa i convertir l’òpera en una activitat cultural i lúdica. Es fa l’endemà de l’estrena.
“Sabem que enguany és un muntatge especialment complex. És difícil fer una Aida, per tota la gent que hi participa. Hi haurà més de 150 persones implicades, entre músics, cor, solistes i ballet. Incidim en el vessant social de la cultura. Tenim molt clar que la cultura no només ha d’estar present als teatres i auditoris. La cultura, i l’òpera també, ha de sortir al carrer, ja que és una eina de cohesió, de participació i de transformació social. Amb Òpera Gran acostam aquest gènere a les persones majors de tot Menorca. És el tercer any que ho feim. De moment, s’han apuntat 15 centres de dia, geriàtrics i clubs de jubilats de tot Menorca. Arribam a municipis de tota l’illa, i la xifra pot augmentar perquè encara es van apuntant centres. La gent gran podrà veure Aida de manera còmoda, sense haver-se de desplaçar al teatre”, ha explicat el president del Consell Insular.
Així, la funció de divendres es gravarà i es retransmetrà l’endemà, dissabte capvespre a les 17 hores. La connexió es farà en directe i simultàniament a tots els centres. A més, els centres inscrits tindran l’enllaç a la seva disposició per a veure l’òpera durant la setmana i en els horaris que trobin oportuns, perquè la funció té una llarga durada i es pot compaginar amb altres activitats.
Tot a punt per Òpera al Carrer
El dia de l’estrena, a més, l’òpera es retransmet en directe de manera gratuïta al carrer de Ses Moreres, de Maó, a través del projecte Òpera al Carrer, amb 600 localitats disponibles. Es poden adquirir a la taquilla del Teatre Principal.
“Aquestes són setmanes de gran activitat al teatre, agraïm a les persones que cada any contribueixen a fer un bon desenvolupament de l’òpera. L’òpera és foment de la cultura, i aquest és un tret identitari, i vertebrador de la història i la cultura de la nostra ciutat. Vull destacar la idiosincràsia de l’òpera de Maó, que essent de qualitat internacional, no deixa de tenir protagonisme local”, ha dit el batle de Maó i president de la Fundació Teatre Principal de Maó.
Posada en valor de l’Arxiu de Maó
A més, al vestíbul del teatre durant els dies de la funció s’exposarà fons documental de l’Arxiu de Maó relacionat amb Aida. Són, bàsicament, partitures musicals i que donen molta informació sobre com es vivia l’òpera a la Menorca del segle XVIII.
Òpera ambientada a l’antic Egipte
Aida és una òpera de Giuseppe Verdi dividida en quatre actes que ens transportarà a l’antiga reialesa d’Egipte. Aida, una princesa etíop, és capturada i portada com a esclava a terres egípcies. Allà, el comandant militar Radamés s’enamorarà de la presonera i s’enfrontarà al difícil debat d’escollir entre la lleialtat al rei i el seu amor per Aida. La història girarà al voltant del triangle amorós entre Amneris (filla del rei que lluita per l’afecte de Radamés), Radamés i
Aida.