Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Quan la cuina menorquina i el Penedès es donen la mà

Bep Al·lès / Ciutadella – Des del mateix cor del port de Ciutadella, on l’esperit mariner encara batega viu, el Cafè Balear ha sabut mantenir intacta l’essència d’allò que el va fer néixer. Amb la seva pròpia embarcació, Rosa Santa Primera, cada matinada surt a la mar per tornar-ne amb el millor peix i marisc del Mediterrani, pescat poques hores abans de ser servit. Aquesta connexió directa amb la mar és molt més que una garantia de frescor: és una manera de cuinar, una filosofia que respecta el producte i l’origen.

En aquesta ocasió tan especial, el restaurant va presentar un menú degustació maridat amb una selecció de vins del prestigiós celler del Penedès Sabaté i Coca, en una vetllada dissenyada pel responsable del Cafè Balear, Josep Caules Arguimbau, executada pel xef Sergio Villalonga i el seu equip,i es comptà amb la presencia de director propietari del celler convidat, Marcel Sabaté i Coca, així com els seus distribuidors a Menorca, Comercial Catchot. Un homenatge al territori, a la tradició i a la cuina honesta, maridat amb una gamma de vins i caves Corpinnats que il·lustren la història de la Xarel·lo i les llargues criances.

Un tast de Menorca amb accent del Penedès

La proposta s’inicia amb una ostra catalana de Sant Lluís amb caviar Imperial Louis, una entrada subtil, elegant i salina, maridada amb la frescor vibrant del CastellRoig So Blanc 2023. Tot seguit, un tàrtar de gamba vermella de Ciutadella amb panxeta ibèrica, formatge de Maó vell i una maionesa cítrica desplega un mosaic de sabors i una complexitat sorprenent, ressaltada pel CastellRoig Reserva Brut Rosat 2022 amb la seva acidesa refinada i bombolla delicada, destacant-ne cada matís.

La degustació continuà amb un tiradito de tonyina vermella amb piparra i ceba tendra, inspirat en la cuina peruana  nikkei, troba una harmonia perfecta i brilla amb el Corpinnat Mosset Brut Nature 2020, sec i precís,  mentre que el carabiner XL de Ciutadella, servit simplement a la planxa, pura essència de mar, brilla amb el Corpinnat Josep Coca Brut Nature 2018, un vi amb cos i persistència que ressalten l’intens sabor del crustaci.

Les cigales XL, també passades per la planxa, mantenen el fil conductor marí del menú i enllacen amb la mateixa proposta vinícola per a continuar el diàleg entre el mar i l’escumós.

Un dels plats més elaborats arriba amb la carxofa confitada amb múrgoles, foie, terra de pernil ibèric i rovell d’ou. Un plat que equilibra la terra i ens aporta una nota terrenca i sofisticada que el CastellRoig So Seré 2019 acompanya amb subtilesa suau però profunda.

Els peus de porc farcits de llagosta blanca de Ciutadella —una combinació agosarada però ben resolta—, van sorprendre als presents, inclús aquells que no es declaren amant dels peus de porc. El plat de Sergio Villalonga fou una fusió valenta i ben executada, que s’enllacà i maridà amb un Corpinnat Reserva Familiar Brut Nature 2014, un escumós de gran estructura i profunditat que va aportar estructura i elegància.

Es van continuar amb un peix de palangre menorquí, acompanyat d’aigua de Lourdes de Castellroig i maridat amb el Terroja 2018, que l’hi aportà notes minerals i una elegància sòbria amb notes madures i minerals.

L’únic plat carni del menú, un filet de vedella vermella de Menorca amb sobrassada i velouté de cuixot, fou coronat per un magnum Josep Coca Brut Nature 2015, en una combinació intensa i arrodonida. Una aposta segura amb intensitat, equilibri i evolució.

Per cloure, unes postres dobles: una escuma de crema catalana amb coulis de mango i un mini coulant de xocolata amb gelat de festuc. Una dolça culminació que es marida amb un subtil i aromàtic Corpinnat Reserva Familiar Brut Nature Rosat 2019.

⸻Un homenatge als sabors autèntics

Aquest menú maridat no només és una exhibició de tècnica i equilibri, sinó també un manifest de territori: un diàleg sincer entre la cuina de proximitat menorquina i l’excel·lència vinícola del Penedès. El Cafè Balear i Sabaté i Coca ens ofereixen una experiència que reflecteix clarament qui són i d’on venen.

Una proposta que va molt més enllà del paladar: una declaració d’intencions.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.