Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

L’encís del licor de roses o licor dels caixers

Bep Al·lès / Ciutadella – Menorca, amb la seva identitat gastronòmica tan rica, conserva en el licor de roses —o licor dels caixers— un tresor aromàtic que rememora segles de tradició, celebracions i rituals. Un licor delicat i seductor que Destil·leries Xoriguer, emblema que l’artesania licorera menorquina ha mantingut viu i elegant.

Origen i significat

El licor de roses és una beguda tradicional amb arrels que troben origen en la Grècia antiga però que es va consolidar a Menorca per mor de les influències del comerç mediterrani del segle XVIII i possiblement el devien portar a l’illa els grecs que van fixar la seva residència a Maó.

Inicialment era un licor popular en actes religiosos i les cerimònies baptismals de l’illa pel costum de les famílies de repartir una petita mostra entre el capellà i els assistents que participaven en la cerimònia. Un gest de gratitud que, amb el temps, va associar aquesta beguda a la noblesa de l’ocasió.

És conegut també com a “licor dels caixers” des del moment en que va començar a ser servit a les begudes de les Festes de Sant Joan amb les que el caixer senyor i el caixer capellà obsequiaven als participants a la colcada i, també, el caixer noble als seus convidats. Igualment formava part de les begudes de convit del Diumenge des Be.

Elaboració artesanal

Elaborar un bon licor de roses no es tracta només d’una infusió. Xoriguer utilitza roses de qualitat superior, probablement de varietats mediterrànies aromàtiques, i les macera amb cura en alcohol d’origen agrícola, pur i net. El procés s’acaba equilibrant amb aigua local, a la recepta original era aigua de pou, i un toc de sucre per respectar la fragància i la persistència de la rosa sense alterar-ne la seva naturalesa. El licor de roses és un reflex de la línia que segueix Xoriguer: adaptar receptes històriques i pròpies, preservant la seva essència autòctona.

El resultat és un licor d’un to rosat subtil, amb perfum floral, dolç equilibrat i un final fresc i elegant. Amb un grau alcohòlic d’uns 30 º —similar a la ginebra i altres licors de la casa— és ideal per a degustar-lo en copes petites o de convit amb profunditat gustativa. Esrecomana servir-lo ben fresc.

Quan els licors eren les begudes espirituoses de les festes de Sant Joan i de la resta de festes patronals de l’illa, protagonisme avui perdut per l’entrada del gin amb llimonada i la cervesa, el ritual de brindar amb el “licor dels caixers” era un signe d’hospitalitat i respecte a l’origen ancestral què donava un toc d’elegància a esdeveniments que marcaven la vida de les famílies. Des de les festes, com les de Sant Joan, a altres celebracions com les noces, bateigs o onomàstiques.

Més enllà de la celebració, avui en dia el licor de roses s’ha guanyat un lloc com a detall gastronòmic: aperitiu digestiu, toc final en un dinar o sopar cuidat o ingredient especial en còctels d’autor. Com a substitut d’altres licors florals, aporta un caràcter suau, harmònic i amb un aire mediterrani absolutament reivindicable.

El licor de roses de Xoriguer és més que una beguda, és un viatge en copa: un homenatge a les tradicions, un gest de festa, un record d’ànimes i sabors mediterranis que s’escampen, fins i tot, més enllà de Menorca. En cada glop, la fragància de la rosa es barreja amb la història de l’illa i l’emprenedoria familiar, confirmant que el licor dels caixers no només encarna l’essència de les nostres festes més ancestrals, sinó que és, avui, una joia sensorial per descobrir i reivindicar.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.