Balearia Black Friday Advertisement

La Tarara Criança 2019, dansa i maduresa a la Rioja Per Bep Al·lès

Hi ha vins que semblen fets per ballar. No per fer-ho literalment, sinó perquè tenen ritme, cadència, una melodia pròpia. La Tarara Criança 2019 de Bodegas Obalo, a la DOQ Rioja, i que ens recomana aquesta setmana Vinum Menorca,  és un d’aquests vins que et fan moure el pensament i la copa amb lleugeresa que només es troba quan la tradició i la poesia es donen la mà. El seu nom ve d’un dels versos més coneguts de Federico García Lorca, “La Tarara sí, la Tarara no…”, i és tota una declaració d’intencions: un vi que juga, que canta i que balla, però que no renuncia a la profunditat.

Una bodega jove amb ànima clàssica

Bodegas Obalo va néixer el 2006, al cor de la Rioja Alavesa, molt a prop de Laguardia, amb la idea d’elaborar vins que captessin l’essència del Tempranillo -l’ull de llebre, com li diem a ca nostra- però amb una mirada actual. Els seus vins neixen de vinyes velles, situades entre 400 i 700 metres d’altitud, amb sòls calcaris que aporten tensió i frescor. La filosofia és clara: respectar el fruit, minimitzar la intervenció i deixar que la naturalesa del terrer parli.

La Tarara Crianza és un homenatge a la vitalitat i a la bogeria poètica. El 2019 fou una anyada equilibrada, amb una maduració lenta i constant que permeté obtenir raïms sans i concentrats. El vi passa 12 mesos en bótes de roure francès i americà, i després reposa uns mesos més en ampolla abans de sortir al mercat. El resultat és una criança que no pesa, sinó que embolcalla.

Nota de tast: elegància amb un punt de dansa

A la copa, es presenta amb un color cirera intens, amb reflexos robí i llàgrima lenta.

Al nas és net i expressiu: notes de fruita vermella madura com maduixa, pruna i cirera que es barregen amb records de vainilla, cafè torrat i un punt especiat de pebre dolç i clau. També hi apareixen subtils notes balsàmiques i un toc mineral que el fan molt atractiu.

A la boca és suau i envoltant, amb un equilibri esplèndid entre la fruita i la llenya. Els tanins són fins i l’acidesa manté el vi viu, fresc. El final és llarg, amable, amb un retorn de fruita confitada i un toc de cacau que convida a una segona copa. És, sens dubte, un vi de conversa, d’aquells que t’acompanyen mentre la nit s’allarga i la música sona de fons.

Maridatges amb accent menorquí

A Menorca, aquest vi s’entén bé amb la cuina d’arrels. La seva estructura i suavitat el fan ideal per acompanyar un formatge vell de la DO Maó-Menorca, que n’accentua la part torrefacta i la dolçor de la fruita madura.

Cuixa de be de Menorca as forn. Restaurant Es Garbell. Foto: Bep Al·lès©

També és una gran opció amb una cuixa de be al forn aromatitzada amb romaní i acompanyada de patató o amb un arròs de conill i esclata-sangs, on la seva frescor ajuda a equilibrar la potència del plat.

L’arros amb molls a la flama al Rels Restaurant. Foto: Bep Al·lès©

Si el servim una mica més fresc, pot anar sorprenentment bé amb un molls de roca al caliu o amb uns fideus amb ratjada.

Caneló de conill amb pebres. Pinzell Restaurant. Foto: Bep Al·lès©

També marida amb una freixura de be amb un toc picant o un conill amb cebes i gambes vermelles de Ciutadella, sense deixar de banda una llengua amb tàperes o llom de porc amb cames seques.

Un vi que recita

La Tarara és més que un vi; és un petit poema líquid. Hi ha alegria, hi ha memòria, hi ha aquest aire juganer que Lorca va immortalitzar en els seus versos. Bodegas Obalo ha sabut capturar aquesta essència i posar-la dins d’una ampolla que, cada cop que s’obre, convida a ballar —ni que sigui amb la copa a la mà.

Si voleu saber més d’aquest vi o us fa ganes provar-lo en venen a la botiga de Vinum, al carrer dels Mariners i Pescadors, 1, al Polígon Industrial de Ciutadella, telèfon 648 93 51 51 o bé a la seva botiga on line www.vinum-menorca.com.

Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Carpeta Ciutadana CIME