El lloc de Sant Josep entra al programa de custòdia agrària

La recerca de la viabilitat econòmica i el compromís amb la conservació dels valors ambientals, són reptes que tenen un interès creixent entre el món agrari de moltes parts dels món i, en especial, a Menorca.

A l’illa, es desenvolupa un programa auspiciat pel GOB però que es coordina amb iniciatives a nivell estatal i internacional, que intenta ajudar a que la conservació ambiental sigui un valor afegit per als productes agraris resultants. Amb formació, intercanvi, voluntariat, promoció i assessorament, les finques es poden beneficiar de formar part d’una xarxa amb pagesos i propietaris amb inquietuds similars.

La finca de Sant Josep, a Ferreries, s’ha adherit recentment a aquest programa de custòdia agrària, una incorporació molt ben rebuda perquè és un espai on s’hi desenvolupa una activitat d’interès.

Inclou 82 hectàrees del nord de Ferreries, en un terreny molt abrupte. A més de ramats de bens, també s’han aprofitat alguns costers per fer una plantació de ceps de diferents varietats locals, que s’espera que pugui donar producció per comercialitzar en pocs anys.

Una de les varietats que hi ha sembrada, tota ella amb empelts d’una parra quasi centenària a la porxada del casat, és la varietat ancestral calop blanc, recentment registrada com a vinificable a les Illes Balears.

El GOB hi ha instal·lat una caixa niu i ha alliberat diferents exemplars de xòric, amb la pretensió de donar una defensa natural al rem contra les picades de petits ocells, tal i com ja s’ha fet en altres vinyes amb acord de custòdia.

En un marc de competència mundial, els productes de Menorca s’han de poder diferenciar, i un dels majors potencials es basa en el compromís per la conservació dels valors naturals. Les finques que fa més temps que s’han orientat així i que practiquen la venda directa, han vist com la demanda dels seus productes va augmentant. Considerant que l’illa importa la major part de productes d’alimentació que consumeix, sembla evident que hi ha camí per recórrer.

Benvinguts aquests terrenys a l’esforç comú de produir de manera racional i conservar la biodiversitat i el paisatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.