Fidel a la seva cita anual amb el Festival de Música de Maó (enguany Musica inter tempora) i el Festival de Música d’Estiu de Ciutadella, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca tornarà a omplir de música, de música i de dansa en aquest cas, els escenaris del Claustre del Carme de Maó (dissabte 22 d’agost a les 21 h) i el Claustre del Seminari de Ciutadella (dilluns 24 d’agost a les 21 h). I ho farà amb un programa que serà un passeig per la història de la dansa explorant les melodies, els ritmes i els temes que s’han succeït al llarg del temps, açò també amb la participació dels ballarins Joan i Carme Taltavull, que s’hi ajuntaran per donar vida a algunes de les peces musicals.
Inicialment, la producció estiuenca de l’OCIM estava pensada per ser els concerts inaugurals dels dos Festivals, amb orquestra gran i amb la interpretació de la 5ª Simfonia de Beethoven, enllaçant també amb el 250è aniversari del naixement del genial compositor alemany. La previsió, però, canvià del tot amb la pandèmia del coronavirus i, adaptant-se a l’actual realitat, van optar per un format d’orquestra més reduït i per oferir un recull de danses de diferents èpoques històriques, tant del Renaixement com del segle XX, i amb l’afegit de comptar amb dos ballarins en escena en alguns moments.
De fet, explica Esther Pons, presidenta de l’OCIM, al doble atractiu de ser un no gaire habitual i especial recorregut per la dansa i de combinar la música amb un altre art com és la dansa, en aquesta producció, que es titula Dance Parade OCIM, s’hi integra encara un tercer punt d’atracció, com és interpretar uns arranjaments que han estat realitzats pel propi director, que també és, amb les transcripcions, “una manera nova d’escoltar certes obres, perquè arranjades no sonen igual que l’original” i és com si tenguin una nova vida.
Qui dirigirà el concert, havent creat el programa concret a partir de la idea de la directiva de l’Orquestra professional menorquina, és Francesc Prat (Barcelona, 1975), que dirigí l’OCIM per primera vegada l’estiu de 2015 com a director convidat i que, després de diverses i fructíferes col·laboracions, actualment n’és el director artístic. L’inquiet i expressiu, i exigent, Francesc Prat dirigirà una orquestra de 10 músics, amb cinc instruments de corda (dos violins, dues violes i un violoncel), quatre de vent (flauta, oboè, clarinet i fagot) i un de percussió.
Així com entre les peces del programa s’hi integren versions originals i arranjaments fets aposta per a l’ocasió per part de Prat, la formació de l’Orquestra que es veurà a l’escenari, i amb incursions dels ballarins, serà també variada, amb obres que seran interpretades per tots els 10 músics i altres, en què, per exemple, hi seran només la flauta i un quartet de corda, nou dels deu músics o tan sols violí, clarinet i percussió.
Una selecció de sis danses de Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau (1683-1764) encetaran el concert (Prologue: Ouverture, Prologue: Menuets, Le Turc genereux: Tambourins, Les Incas du Perou: Air des Incas pour la dévotion du Soleil, Les Fleurs: Premiere air pour Zephire, i Les Sauvages: Danse du grand calumet de Paix executée par les Sauvages), avançant després amb la Dansa dels esperits sagrats a l’Elisi de l’òpera Orphée et Eurydice de Christoph W. Gluck (1714-1787).
La continuació serà amb Marcia e Fandango de Le nozze di Figaro de Mozart (1756-1791), amb el Vals del ballet La bella durment de Txaikovski (1840-1893), amb el Tango de L’histoire du soldat d’Igor Stravinski (1882-1971), amb la Pièce en forme de habanera de Maurice Ravel (1875-1937), amb cinc temes (Le carnaval, Gymnopédie, Le picadilly,Coquecigrue i Valse-ballet) d’Erik Satie (1866-1925) agrupats amb el títol de Petite Parade pour petit orchestre, i, per acabar, amb el Clair de lune de la Suite bergamasque de Claude Debussy (1862-1918).